MENU
klinika

Pamjet

Krijuesi finlandez ndërton unaza olimpike rrotulluese në liqen

29.01.2022 - 11:53

Krijuesi finlandez Janne Käpylehto ka ndërtuar një karusel gjigante akulli në formën e unazave olimpike në një liqen të ngrirë në Pajulahti, Finlandë.

Vepra rrotulluese e artit u krijua për të inkurajuar atletët kombëtarë finlandezë përpara Lojërave Olimpike Dimërore të Pekinit 2022.

Kapylehto u ndihmua nga atletët finlandezë olimpikë dhe paraolimpikë për të përfunduar vizionin e tij.

Shpikësi fillimisht synonte të përfundonte projektin në vitin 2017, megjithatë, ai “nuk kishte leje nga Komiteti Olimpik Ndërkombëtar për të përdorur logon”.

“Por disa javë më parë mora një telefonatë nga Zvicra duke thënë: “Hej, kjo është një gjë e mrekullueshme, mund të përdorni logon”, shpjegoi Käpylehto.
Projektet e mëparshme të Käpylehto përfshijnë ndërtimin e karuselit më të madh në botë të akullit në atë kohë, të cilin ai e krijoi në Little Falls, Minesota në fillim të vitit 2019.

Në vitin 2021, skuadra e Käpylehto mundi rekordin e vet duke ndërtuar një karusel edhe më të madh akulli në liqenin Lappajärvi në Finlandë.

Ky karusel akulli kishte një diametër prej 310 metrash, me një masë prej 30,000 tonësh.