MENU
klinika

Arsyet pse ndodh

Kur paraliza e fytyrës nuk përmirësohet?

15.01.2022 - 13:35

Paraliza e Bell-it është një gjendje e rrallë që prek nervin dhe muskujt e fytyrës. Mund të shfaqet pas një ftohjeje ose sëmundjeve të tjera virale si gripi ose ftohja. Ju mund të vini re një dhimbje koke ose dridhje dhe dobësi në njërën anë të fytyrës.

Gjatë 48 orëve të ardhshme ose më shumë, gjysma e fytyrës mund të fillojë të ulet. Buzëqeshja mund të duket e njëanshme. Një nga qepallat mund të ulet, ose mund të keni probleme me mbylljen e atij syri. Mund të vëreni gjithashtu një humbje të shqisës së shijimit, marramendje, zhurmë në vesh (tinitus) ose simptoma të tjera që tregojnë për një problem me nervin e fytyrës.

Dobësia e fytyrës që shoqëron paralizën e Bell-it mund të jetë e ngjashme me atë që shihet në një pacient me goditje në tru. Një vlerësim urgjent nga mjekët do të bëjë dallimin midis një paralize të vërtetë Bell dhe paralizës së fytyrës nga një goditje në tru.

Sa zgjat paraliza e Bell-it?

Në shumicën e rasteve, paraliza e fytyrës nga paraliza e Bell është e përkohshme. Ka të ngjarë të vëreni përmirësim gradual pas rreth dy javësh. Brenda tre muajve, shumica e njerëzve kanë rikuperuar plotësisht lëvizjen dhe funksionin e fytyrës. Një vonesë në rikuperim shoqërohet shpesh nga një formë e funksionit jonormal të fytyrës.

Por nëse paraliza e fytyrës nga paraliza e Bell-it nuk përmirësohet, ka mundësi efektive trajtimi.

Kur duhet të shkoj te mjeku për paralizën e Bell-it?

Pasi të diagnostikohet paraliza e Bell-it, është e rëndësishme të konsultoheni me një ekspert të nervit të fytyrës. Jo gjithçka që duket si e Bell-it është me të vërtetë paralizë e Bell-it”. Ka disa pacientë që ishin diagnostikuar me paralizë të vazhdueshme të Bell-it, të cilët kishin diçka tjetër në një vështrim më të afërt.”

Për paralizën e vazhdueshme të fytyrës, është më mirë të mos prisni shumë përpara se të konsultoheni me një ekspert.

Ka një periudhë ideale pas një dëmtimi fillestar të nervit të fytyrës kur muskujt e fytyrës janë ende të rikuperueshëm. Nëse mund të ndërhyet herët dhe të vendoset trajtimi në kohën e duhur, mund të shpëtohen muskujt vendas të shprehjes së fytyrës dhe të rivendoset aftësia për të buzëqeshur. Përtej kësaj dritareje ideale, muskujt e fytyrës paralizohen në mënyrë të pakthyeshme. Me paralizën e fytyrës, koha e humbur humbet muskujt.

Cilat janë disa opsione trajtimi?

Gjatë dekadës së fundit të kuptuarit për modelin e rikuperimit të muskujve të fytyrës pas lëndimit nervor është përmirësuar ndjeshëm. Kjo drejton filozofinë e një qasjeje sistematike kur trajtojmë pasojat e paralizës së Bell-it.

Ekipi i terapistëve, psikologëve të sjelljes dhe kirurgëve trajtojnë paralizën e Bell-it dhe paralizën e fytyrës në përgjithësi në një mënyrë gjithëpërfshirëse dhe multidisiplinare. Ata përdorin një sërë qasjesh të ndryshme, duke përfshirë terapinë fizike dhe injektimin e neuromodulatorëve, për të trajnuar dhe drejtuar nervat dhe muskujt e dëmtuar të fytyrës gjatë shërimit të tyre pas paralizës së Bell-it. Mjekët mund të lëvizin një degë nervash nga diku tjetër në fytyrë dhe ta përdorin atë për të zëvendësuar degën e dëmtuar.

Në një procedurë të quajtur miektomi shumë selektive dhe neurolizë selektive, muskujt e shtrënguar dhe nervat anormalë mund të ndahen për të relaksuar fytyrën dhe për të lejuar lëvizje më të mirë. Nëse muskujt e fytyrës janë të ngrirë dhe nuk funksionojnë më, kirurgu mund të transplantojë copa të vogla muskulore të quajtura gracilis nga pjesa e brendshme e këmbës për të rikthyer buzëqeshjen ose nga qafa për të rivendosur mbylljen e syve ose të qepallave.