MENU
klinika

Lajm i keq për adhuruesit e kafesë

Ndryshimi i klimës do të ndikojë shumë tek cilësia e saj!

27.01.2022 - 15:28

Lajm i keq për adhuruesit e kafesë: Ndryshimi i klimës do ta bëjë shumë më të vështirë rritjen e kafesë Arabica në vitet e ardhshme, sipas një studimi të botuar në revistën shkencore Plos One. Studimi shqyrtoi se si do të ndryshojnë kushtet e rritjes së kafesë deri në vitin 2050 bazuar në parashikimet nga disa modele klimatike globale. Rezultatet tregojnë se bimët e kafesë do të jenë “drastikisht” më pak të përshtatshme për kultivim në rajonet aktuale prodhuese të kafesë deri në vitin 2050 për shkak të ndikimeve të ndryshimeve klimatike.

Kafeja Arabica, e cila përdoret nga shitësit e mëdhenj të kafesë, është tashmë një kulturë e vështirë që kërkon kushte specifike për të lulëzuar. Aktualisht zonat më të përshtatshme për rritjen e kafesë janë në Amerikën Qendrore dhe Jugore, veçanërisht Brazili, si dhe Afrika Qendrore dhe Perëndimore dhe pjesë të Azisë Jugore dhe Juglindore, sipas studimit të Roman Grüter dhe të tjerëve në Universitetin e Shkencave të Aplikuara të Cyrihut në Zvicër.

Gjatë 28 viteve të ardhshme, ndikimet e parashikuara të ndryshimeve klimatike në ato zona do t’i bëjnë ato shumë më pak miqësore me kulturat e kafesë, thuhet në raport. Studimi shqyrtoi gjithashtu se si ndryshimi i klimës do të ndikojë në kushtet e rritjes për kasius dhe avokado. Sipas raportit, për këto artikuj, temperaturat në rritje mund të krijojnë mjedise të reja të qëndrueshme në rritje në disa zona. Kafeja, megjithatë, “provoi të jetë më e prekshme, me ndikimet negative klimatike që dominojnë në të gjitha rajonet kryesore prodhuese,” zbuloi studimi.

Autorët arritën në përfundimin se për të tre kulturat, “përshtatja ndaj ndryshimeve klimatike do të jetë e nevojshme në shumicën e rajoneve kryesore prodhuese”. Kjo mund të përfshijë kultivimin e varieteteve që janë më të përshtatshme për kushtet e reja. Dhe në rastin e kafesë, mund të nënkuptojë gjithashtu kalimin tek pemët Robusta, të cilat janë më të forta, por prodhojnë kokrra që përgjithësisht konsiderohen të jenë të cilësisë më të ulët se kokrrat Arabica.

Çmimet e kafesë tashmë janë rritur për shkak të motit të keq. Thatësira e madhe dhe kushtet e pazakonta të ngricave në Brazil, furnizuesi më i madh në botë i kokrrave të kafesë, kanë nxitur të ardhmen e kafesë. Çmimet me pakicë për çmimet e kafesë në SHBA u rritën me 6.3% vitin e kaluar, nën inflacionin e përgjithshëm. Kompanitë e mëdha të kafesë blejnë kafe shumë më parë me çmime të përcaktuara. Por përfundimisht, rritja e çmimeve do të godasë konsumatorët. Furnizimi i shtrënguar vetëm sa do ta përkeqësojë situatën.

Kafeja është vetëm një kategori ushqimesh e ndikuar nga moti ekstrem. Thatësira, stuhitë dhe ngricat, të rralla ose të padëgjuara më parë në disa zona, po bëhen normë në rajonet bujqësore në mbarë botën, duke e bërë të vështirë për fermerët të planifikojnë përpara, duke shkaktuar kërdi në furnizimet ushqimore dhe duke rritur çmimet. CNN