MENU
klinika

Akrocianoza

Ngjyrë e kaltër e duarve dhe këmbëve? Ja pse ndodh

13.01.2022 - 07:09

Çfarë është akrocianoza?

Akrocianoza është një gjendje pa dhimbje që shkakton ngushtimin e enëve të vogla të gjakut në lëkurë. Kjo e kthen ngjyrën e duarve dhe këmbëve në të kaltër.

Ngjyra blu vjen nga ulja e rrjedhjes së gjakut dhe oksigjeni që lëviz nëpër enët e ngushtuara në ekstremitete (gjymtyrët e jashtme).

Akrocianoza është e zakonshme tek të porsalindurit. Shumica e njerëzve të tjerë me këtë gjendje janë adoleshentë dhe të rinj.

Shkencëtarët mjekësorë krijuan termin për herë të parë në 1896, sipas një rishikimi të hulumtimit të vitit 2016, por akrocianoza ende nuk është kuptuar apo studiuar mirë.

Ekzistojnë dy lloje të akrocianozës: parësore dhe dytësore.

Akrocianoza primare ka lidhje me temperaturën e ftohtë dhe stresin emocional. Mjekët nuk e konsiderojnë atë të dëmshëm.

Akrocianoza dytësore zhvillohet për shkak të shumë sëmundjeve të ndryshme themelore, sipas hulumtimit të vitit 2011. Këto përfshijnë çrregullimet e të ngrënit, sëmundjet psikiatrike dhe kancerin.

Termi “akrocianozë” vjen nga fjalët greke “akros” (ekstrem) dhe “kyanos” (blu).

Cilat janë simptomat?

Duart dhe këmbët janë ekstremitetet që preken më shpesh nga akrocianoza. Por simptomat mund të zhvillohen në disa fusha të ndryshme, duke përfshirë:

kyçet e dorës

kyçet e këmbëve

hundë

veshët

buzët

thithkat

Simptomat janë simetrike në akrocianozën primare, duke prekur të dyja duart ose të dyja këmbët. Në akrocianozën dytësore, simptomat shpesh prekin vetëm njërën anë, mund të jenë të dhimbshme ose mund të përfshijnë humbje të indeve.

Simptomat më të zakonshme janë:

gishtat e duarve ose këmbëve me ngjyrë të kaltër

duar dhe këmbë të ftohta, të njoma dhe të djersitura

uljen e temperaturave të lëkurës dhe rrjedhjes së gjakut

ënjtje të duarve dhe këmbëve

një puls “normal”.

Simptomat përkeqësohen me të ftohtin dhe përmirësohen me ngrohtësinë. Ngjyra e gishtit kthehet në normale kur lëvizni duart në një pozicion horizontal, nga varja.

Shumica e të porsalindurve kanë duart dhe këmbët blu menjëherë pas lindjes dhe në orët e para, sipas ekspertëve.

Simptomat e akrocianozës mund të kthehen kur foshnja është e ftohtë ose kur fëmija del për herë të parë nga banja. Megjithatë, gjendja nuk vazhdon te foshnjat.

Mjekimi

Shumica e njerëzve me akrocianozë parësore nuk do të kërkojnë trajtim.

Akrocianoza primare

Nuk ka asnjë trajtim standard për akrocianozën parësore. Pak prova klinike kanë parë efektivitetin e trajtimit.

Megjithatë, mjekët priren të përdorin disa nga qasjet e mëposhtme kur ju ndihmojnë të menaxhoni akrocianozën:

Masat e ngrohjes. Me të sapolindurit dhe foshnjat, ngrohja e foshnjës është një trajtim efektiv. Akrocianoza është e zakonshme tek foshnjat dhe jo veçanërisht e dëmshme. Për të tjerët, një profesionist i kujdesit shëndetësor ka të ngjarë t’ju këshillojë të mbani duart dhe këmbët të ngrohta brenda dhe të mbroheni nga ekspozimi ndaj temperaturave të ftohta.

Disa medikamente. Tek njerëzit me akrocianozë të rëndë, mjekët kanë përdorur barna alfa-bllokues dhe bllokues të kanaleve të kalciumit, derivate të acidit nikotinik lokal ose minoxidil për të lehtësuar simptomat.

Akrocianoza dytësore

Trajtimi i sëmundjes themelore mund të përmirësojë simptomat e akrocianozës.

Nëse simptomat ndodhin për shkak të medikamenteve si një alkaloid ergot, mund të përfitoni nga biseda me mjekun për medikamente ose trajtime të tjera nëse keni shqetësime për akrocianozën dhe efekte të tjera anësore.