MENU
klinika

Mund të çojë deri në vdekje

Njihuni me rrezikun nga niveli i ulët i oksigjenit në gjak

28.01.2022 - 12:29

Niveli i ulët i oksigjenit në gjak ose Hipoksemia karakterizohet nga një nivel nën normale të oksigjenit në gjak, veçanërisht në arterie. Kjo është një shenjë e një problemi që lidhet me frymëmarrjen ose qarkullimin dhe mund të rezultojë në simptoma të ndryshme.

Përcaktimi bëhet duke matur nivelin e oksigjenit në një kampion gjaku të marrë nga një arterie (gazi arterial i gjakut). Mund të vlerësohet gjithashtu duke matur ngopjen me oksigjen të gjakut duke përdorur një oksimetër – një pajisje e vogël që vendoset në gisht.

Oksigjeni arterial normal është afërsisht 75 deri 100 milimetra mërkur (mm Hg). Vlerat nën 60 mm Hg zakonisht tregojnë nevojën për oksigjen shtesë. Leximet normale të oksimetrit të pulsit zakonisht variojnë nga 95 në 100% . Vlerat nën 90% konsiderohen të ulëta.

Shkaqet
Disa faktorë janë të nevojshëm për të furnizuar vazhdimisht qelizat dhe indet e trupit me oksigjen:

– Duhet të ketë oksigjen të mjaftueshëm në ajrin që thithni
– Mushkëritë duhet të jenë në gjendje të thithin ajrin që përmban oksigjen – dhe të nxjerrin dioksidin e karbonit
– Rrjedha e gjakut duhet të qarkullojë gjak në mushkëritë tuaja, të marrë oksigjenin dhe ta mbajë atë në të gjithë trupin
– Një problem me ndonjë nga këta faktorë – për shembull, lartësi e madhe, astmë ose sëmundje të zemrës – mund të rezultojë në hipoksemi, veçanërisht në kushte ekstreme, të tilla si ushtrime ose sëmundje. Kur oksigjeni i gjakut bie nën një nivel të caktuar, mund të përjetoni gulçim, dhimbje koke dhe konfuzion ose shqetësim.
Shkaqet e zakonshme:
– Anemia
– ARDS (sindroma e distresit akut të frymëmarrjes)
– Astma
– Defekte kongjenitale të zemrës te fëmijët
– Sëmundja kongjenitale e zemrës te të rriturit
– SPOK (sëmundja pulmonare obstruktive kronike)
– Emfizema
– Sëmundje intersticiale e mushkërive
– Medikamente, të tilla si narkotikë dhe anestetikë të caktuar, që pakësojnë frymëmarrjen
– Pneumoni
– Pneumotoraks
– Edemë pulmonare
– Emboli pulmonare
– Fibroza pulmonare
– Apnea e gjumit

Kërkoni kujdes urgjent nëse keni:
– Gulçim i rëndë i papritur.
– Gulçim i rëndë me kollë, rrahje të shpejta të zemrës.

Takoni mjekun tuaj menjëherë nëse keni:
– Gulçim pas një sforcimi të lehtë ose kur jeni në pushim
– Gulçim që përkeqësohet kur kryeni aktivitet fizik
– Zgjimi i menjëhershëm me gulçim ose ndjesi mbytjeje – këto mund të jenë simptoma të apneas së gjumit.