MENU
klinika

Procedura

Për çfarë përdoret kirurgjia endoskopike e sinuseve?

18.01.2022 - 21:39

Kirurgjia endoskopike e sinuseve është një procedurë që përdoret për të hequr bllokimet në sinuse.

Këto bllokime mund të shkaktojnë dhimbje, kullim të hundëve, infeksione të përsëritura, frymëmarrje të dëmtuar ose humbje të nuhatjes.

Kirurgjia e sinusit përdoret për të lehtësuar simptomat që lidhen me:

Sinusiti dhe polipet e hundës

Kongjestion i hundës

Obstruksioni i hundës

Infeksione të përsëritura ose kronike të sinusit

Tumoret e hundës

Qëllimet e Kirurgjisë Endoskopike të Sinusit

Kjo procedurë është krijuar për të përmirësuar kullimin e sinuseve dhe për të përmirësuar rrjedhën e ajrit përmes hundës. Qëllimet e kirurgjisë endoskopike të sinusit përfshijnë:

Reduktimi i numrit dhe ashpërsisë së infeksioneve të sinusit

Përmirësimi i simptomave të lidhura me sinusitin

Përmirësimi i qarkullimit të ajrit përmes hundës

Përmirësim në shqisën e nuhatjes

Qasje për shpëlarjet e hundës për të arritur zgavrat e sinusit për pastrim dhe shpërndarjen e ilaçeve

Si të përgatitem për një operacion endoskopik të sinusit?

Për shkak se do të përdoret anestezi e përgjithshme, ju do të udhëzoheni që të mos hani ose pini pas mesnatës para procedurës. Ekipi kirurgjik do t’ju informojë për çdo përgatitje tjetër për kirurgji.

Kirurgjia endoskopike e sinusit kryhet zakonisht si një procedurë ambulatore. Nuk përfshin prerjen e lëkurës, sepse kryhet tërësisht përmes vrimave të hundës. Shumica e njerëzve mund të kthehen në shtëpi në të njëjtën ditë.

Kirurgu i sinuseve do të përdorë një endoskop – një shufër e hollë me kamer me një dritë në fund – për të zmadhuar dhe parë më mirë indet e sinusit. Instrumentet e specializuara hapin gjerësisht sinuset duke hequr në mënyrë të sigurt dhe efektive shkaqet e bllokimit të sinusit si ënjtja e mukozës, polipet e hundës dhe indet e mbledhura. Instrumente të specializuara përdoren gjithashtu, nëse kërkohet, për të drejtuar septumin dhe për të zvogëluar madhësinë e turbinateve (strukturat kockore brenda sinuseve).

Rimëkëmbja endoskopike e kirurgjisë së sinusit

Pas operacionit të sinusit, mjeku do t’ju këshillojë:

Përdorni një tretësirë të kripur me vëllim të madh për të shpëlarë sinuset

Përmbajuni medikamenteve të përshkruara për të parandaluar infeksionin dhe parehatinë

Ju do të ndjeni një bllokim pas operacionit të sinusit, i cili do të ulet me kalimin e kohës – përgjithësisht në një deri në dy javë.

Shpëlarja e hundës pas operacionit të sinusit është e rëndësishme për të parandaluar infeksionin dhe për të hequr mukozën dhe mbeturinat në sinuse. Mjeku mund të përshkruajë medikamente për t’u përdorur në sistemin e shpëlarjes së hundës.

Ekzistojnë disa lloje sistemesh si shishe shtrydhëse dhe shiringa. Për të shpëlarë sinuset duke përdorur një nga këto sisteme, zakonisht përdoret një tretësirë kripe dhe uji përmes hundës në mënyrë të përsëritur për të nxjerrë mbeturinat. Ndërsa pastroni sinuset, përkuluni përpara për të lejuar që solucioni të rrjedhë nga hunda dhe goja. Vazhdoni shpëlarjen e hundës siç rekomandohet nga mjeku.