MENU
klinika

The Economist/ Epo...më mirë se sa mendohet!

Si do ta përballojë Evropa nëse Rusia ndërpret gazin e saj?

25.01.2022 - 18:46

Çdo katër vjet, Rrjetit Evropian të Operatorëve të Sistemit të Transmetimit të Gazit kërkohet të kryejë një simulim të skenarëve të fatkeqësive. Në ushtrimin e tillë më të fundit të vitit të kaluar, boffins ENTSOG analizuan 20 nuanca të fatkeqësisë dhe arritën në përfundimin se “Infrastruktura evropiane e gazit ofron fleksibilitet të mjaftueshëm për Shtetet Anëtare të BE-së për të… garantuar sigurinë e furnizimit me gaz”. Fjalë brohoritëse. Por gaztarët nuk e konsideruan spektrin që tani e përndjek Evropën. Çfarë ndodh nëse Vladimir Putin pushton përsëri Ukrainën, Perëndimi godet Rusinë me sanksione dhe zoti Putin hakmerret duke mbyllur të gjitha tubacionet që transportojnë gazin rus në Perëndim?

Dituria konvencionale ka qenë prej kohësh se një mbyllje e plotë e gazit me tubacione nga Rusia, që përbën afërsisht një të tretën e gazit të djegur në Evropë, ishte e paimagjinueshme. Thane Gustafson, autor i “Klimat”, një libër i zhytur në mendime mbi energjinë ruse, vëren se edhe në kulmin e Luftës së Ftohtë, Bashkimi Sovjetik nuk i mbylli eksportet e gazit. Dhe gjatë mosmarrëveshjes më të ashpër të Rusisë mbi gazin me Ukrainën, në vitin 2009, vetëm gazi që kalonte nëpër atë vend u ndërpre dhe më pas vetëm kalimthi.

Por një mbyllje nuk është më e paimagjinueshme. Z. Gustafson tani thotë: “Unë nuk mendoj se është aspak e pamundur që Putini të arrijë në rubinetin e gazit mbi Ukrainë.” Ndryshe nga paraardhësit e tij sovjetikë, presidenti rus mund të përballojë koston e një goditjeje të shkurtër energjetike. Jaime Concha i Energy Intelligence, një botues i industrisë, i ka thyer numrat. Duke mos llogaritur asnjë gjobë (për shkeljen e kontratës, le të themi) dhe duke supozuar çmimin mesatar ditor të parë në tremujorin e katërt të 2021, ai mendon se një ndërprerje e plotë e gazit me tubacion në Evropë do t’i kushtonte Gazpromit midis 203 milion dhe 228 milion dollarë në ditë humbje. të ardhurat. Pra, nëse një embargo e tillë do të zgjaste tre muaj (leva e zotit Putin zbehet në pranverë, kur kërkesa për gaz bie në vetëm 60% të asaj në janar), shitjet e humbura do të arrinin deri në rreth 20 miliardë dollarë.

Një humbje e asaj madhësie do të kishte qenë shkatërruese për ekonominë e rreme sovjetike, e cila mbështetej shumë në valutën e fortë të fituar nga shitja e gazit në Perëndim. Por Rusia sot ka rreth 600 miliardë dollarë në rezervat e saj të bankës qendrore dhe mund të përballojë lehtësisht një goditje të tillë. Dhe Rusia madje mund të dalë përpara financiarisht, të paktën në afat të shkurtër. Thjesht goditjet e shpatullave mbi Ukrainën kanë rritur tashmë çmimet e gazit dhe naftës (kjo e fundit përbën pjesën më të madhe të të ardhurave të Rusisë nga energjia, jo gazit). Pa një luftë, një bankë JPMorgan Chase, parashikon se çmimet më të larta do të çojnë që Gazprom të bëjë mbi 90 miliardë dollarë fitim operativ bruto këtë vit, nga 20 miliardë dollarë në 2019.

Nëse Rusia e përdor armën me gaz, sa do ta dëmtonte Perëndimin? Nëse ndërprerja do të kufizohej vetëm në kalimin e gazit përmes Ukrainës, si në vitin 2009, pjesa tjetër e Evropës do ta menaxhonte mirë. Për një gjë, Gazprom tashmë ka ulur rrjedhën e gazit përmes Ukrainës. Citigroup, një bankë, llogarit se është gjysma e nivelit të parë vitin e kaluar dhe një e katërta e atij në 2019.

Po në lidhje me skenarin e makthit në të cilin zoti Putin ndërpret të gjithë gazin për Evropën? Çuditërisht, do të ishte i mundshëm disa ndërprerje të menjëhershme. Kjo do të ndihej më akute në Sllovaki, Austri dhe pjesë të Italisë, mendon David Victor nga Universiteti i Kalifornisë në San Diego. Nga vendet e mëdha evropiane, Gjermania është më e rrezikuara. Për shkak të shtytjes së saj të motivuar nga klima për të tërhequr termocentralet me qymyr dhe vendimit të saj të nxituar, të marrë pas katastrofës së Fukushimës në Japoni, për mbylljen e parakohshme të centraleve të saj bërthamore, ajo mbetet më e varur nga gazi natyror sesa duhet. Është konsumatori më i madh i gazit në Evropë, i cili përbën afërsisht një të katërtën e konsumit të saj total të energjisë, me Rusinë që furnizon mbi gjysmën e importeve të saj të gazit.

Diplomatët evropianë dhe amerikanë po përpiqen të sigurojnë rritjen e prodhimit të gazit natyror të lëngshëm (LNG) që do të dërgohet në Evropë nga firmat e mëdha të energjisë në Amerikë dhe Katar, por ky është kryesisht teatër politik. Michael Stoppard i IHS Markit, një firmë kërkimore, mendon se ka pak kapacitet të lirë prodhimi jashtë Rusisë dhe se “furnizimi me reagim të shpejtë” i disponueshëm në Amerikë nuk mund ta ndihmojë shumë Evropën, sepse “objektet e saj të eksportit po funksionojnë tashmë me shpejtësi të plotë”.

Lajmi i mirë është se sistemi energjetik i Evropës është më elastik se sa ishte gjatë krizës së vitit 2009. Andreas Goldthau i Universitetit të Erfurtit në Potsdam tregon disa ndryshime të dobishme. Masat pro konkurrencës (si ndalimi i “klauzolave ​​të destinacionit” që ndalojnë rishitjen e gazit) kanë dobësuar kontrollin e Gazprom. Një rrjet i dendur ndërlidhësish gazi lidh tani vendet e izoluara më parë.

Një burim tjetër gëzimi është LNG. Investimet e mëdha në objektet e rigazifikimit anembanë Evropës nënkuptojnë se rajoni ka mjaft kapacitete boshe. Citigroup vlerëson se me normat historike të përdorimit për ato objekte që funksionojnë në 50% të kapacitetit ose më pak, rajoni teorikisht mund të përballojë mjaftueshëm për të zëvendësuar gati dy të tretat e importeve të gazit me tubacione ruse. Pra, faktori kufizues nuk është kapaciteti i rigazifikimit, por furnizimi i disponueshëm me LNG. Meqenëse duhet një kohë e gjatë për të zgjeruar kapacitetet e reja të prodhimit dhe eksportit, shpresa më e mirë e Evropës do të ishte të posedonte ngarkesat ekzistuese LNG të destinuara fillimisht për diku tjetër.

Gjatë krizës së fundit të energjisë, një investitor vëren se kur çmimet evropiane u rritën trefish midis tetorit dhe dhjetorit të vitit të kaluar, “një armadë LNG” lundroi në Evropë ndërsa ngarkesat u devijuan nga Azia. Kjo hyrje kompensoi një rënie në importet e gazit rus. Thashethemet e tregut sugjerojnë se një armadë e re po vjen. Firmat shtetërore kineze të energjisë, duke parë fitimet e shpejta nga çmimet e larta evropiane të gazit, po kërkojnë të shesin dhjetëra dërgesa LNG. Massimo Di Odoardo nga Wood Mackenzie, një konsulencë, shton se për shkak se udhëtimi nga Amerika në Evropë është më i shkurtër se ai në Azi, cisternat e LNG-së mund të kryejnë më shumë udhëtime, duke shtrydhur një 10% shtesë në kapacitetin e eksportit në Evropë. Gjithsesi, ai mendon se LNG shtesë mund të mbushë 15% të mungesës që do të rezultonte nga një ndërprerje e plotë ruse.

Një burim tjetër elasticiteti është sasia e gazit që mbahet në ruajtje. Dimri i hidhur i vitit të kaluar, së bashku me hezitimin e Gazprom për të mbushur njësitë e magazinimit që kontrollon në Evropë, e lanë depozitimin e gazit në nivele nën normën pesëvjeçare. Megjithatë, Rstad, një firmë kërkimore energjetike, llogarit se një vazhdim i motit normal këtë dimër do të linte mjaftueshëm gaz në magazinë deri në pranverë për të kompensuar dy muajt e eksporteve të humbura të gazit rus. Disa analistë besojnë se teprica mund të mbulojë edhe katër muaj të një ndërprerjeje, megjithëse një goditje e ftohtë do ta reduktonte shpejt këtë tampon.

Evropa ka gjithashtu një armë sekrete. Z. Di Odoardo tregon për dyqanet e tij masive, por pak të diskutuara të “gazit jastëk”. Për arsye teknike dhe sigurie, rregullatorët këmbëngulin që njësitë e magazinimit si shpellat e kripës dhe akuiferët të mbajnë një sasi të madhe gazi që normalisht nuk disponohet për t’u hedhur në treg. Analistët në Wood Mackenzie mendojnë se deri në një të dhjetën e këtij jastëku mund të përdoret pa probleme. Nëse rregullatorët do të jepnin leje, siç mund të bënin në një krizë të shkaktuar nga lufta, ajo do të arrinte në vlerën e një muaji të importeve ruse.

Z. Stoppard i thjeshton gjërat në mënyrë të dobishme. Eksportet e gazit rus në Evropë aktualisht arrijnë në rreth 230 milion metra kub në ditë (cm/d). Ai llogarit se kapaciteti i tepërt i rigazifikimit mund të arrijë rreth 50 milion cm/d. Rritja e thëngjillit dhe energjisë bërthamore, për shembull duke rindezur termocentralet e saposhfrytëzuara ose duke rritur faktorët e ngarkesës në ato të pashfrytëzuara, mund të shtojë ekuivalentin me 40 milion cm/d të tjera. Kjo ende lë një mungesë prej 140 m cm/d. Ai llogarit se nëse moti mbetet normal, atëherë sasia e gazit të depozituar (duke mos përfshirë gazin jastëk) do të mbulonte mungesën e mbetur prej 140 milion cm/d për katër muaj e gjysmë. “Kjo është një krizë çmimesh më shumë se një krizë fizike e furnizimit,” përfundon ai.

Me pak fjalë, Evropa do të vuajë nëse Rusia ndërpret gazin; por ai çmim do të paguhet nga libri i xhepit dhe jo nga vuajtjet fizike. Kjo kosto do të përkeqësohet, parashikon Jonathan Elkind nga Universiteti Columbia, sepse “Evropa nuk po fillon nga qetësia, por nga një treg në avantazh”. Tregjet e energjisë të kontinentit sapo kanë kaluar një goditje çmimi në fillim të dimrit dhe perspektiva e çmimeve për të gjitha mallrat e energjisë është e shëmtuar. JPMorgan Chase parashikon se, edhe pa ndërprerjen e gazit rus, Evropa do të shpenzojë rreth 1 trilion dollarë për energji këtë vit, nga 500 miliardë dollarë në 2019. Nëse rajoni detyrohet të konsumojë rezervat e tij të gazit për t’i mbijetuar një ndërprerjeje ruse, atëherë do t’i duhet të shpenzojë edhe më shumë gjatë verës duke rindërtuar furishëm rezervat e saj për të shmangur një krizë energjetike dimrin e ardhshëm.

Kjo është një perspektivë e pakëndshme. Por një çmim më i madh do të paguhej nga Rusia në një afat më të gjatë. Një burim i industrisë vë në dukje se Gazprom ka të ngjarë të përballet me pasoja “masive” komerciale, duke filluar nga gjobat që paguhen për klientët deri tek ndalimi i dollarëve që rrjedhin në Rusi për pagesat e kontratave. Gazprom do ta kishte të vështirë të siguronte ndonjë kontratë afatgjatë në Evropë pas një shfaqjeje të tillë mosbesueshmërie agresive. Dhe gazsjellësi Nord Stream 2, aq i dashur nga Putini, me siguri do të harrohej në pluhur. Një mbyllje madje mund të bindë Kinën, e cila tani importon me kujdes më shumë gaz rus, se shqetësimet e saj të kahershme për besueshmërinë ruse janë të bazuara.

Siç argumenton zoti Victor, një përdorim i tillë i pacipë i armës energjetike ndoshta do ta bënte Evropën të përpiqej shumë më shumë për të shkurtuar varësinë e saj nga eksportet ruse të gazit “më pak sepse ato janë të pasigurta dhe më shumë sepse të ardhurat … janë ato që financojnë sjelljen e keqe ruse”.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist