MENU
klinika

The Economist/ Çfarë sygjerojnë të dhënat?

Si po ndikon Omicron në rimëkëmbjen ekonomike globale?

24.01.2022 - 17:38

Fundi i nëntorit pothuajse filloi të ndihej sërish si ditët e para të pandemisë. Tregjet globale të aksioneve ranë me 5% pasi lajmet për atë që do të njihej si varianti Omicron u filtruan dhe investitorët kishin frikë ose një raund tjetër kufizimesh, ose se njerëzit do të mbylleshin vullnetarisht. Monedhat parajsë, si dollari dhe jen, u forcuan. Çmimi i naftës ra me rreth 10 dollarë për fuçi, lloji i rënies që shoqërohet shpesh me një recesion të afërt.

Dy muaj më vonë, ndikimi i Omicron po vihet ngadalë në fokus. Deri më tani është, kryesisht, më mirë se sa frika. Më 18 janar, çmimi i një fuçi nafte të papërpunuar Brent iu afrua 88 dollarëve, niveli i tij më i lartë në shtatë vjet. Megjithëse tregjet globale të aksioneve janë shitur ditët e fundit dhe janë në të njëjtin nivel si në fund të nëntorit, kjo duket se reflekton shqetësimet për normat më të larta të interesit dhe jo për Covid-19. Goldman Sachs, një bankë, ka ndërtuar një indeks të çmimeve të aksioneve të kompanive evropiane, të tilla si linjat ajrore dhe hotelet, që lulëzojnë kur njerëzit janë në gjendje dhe dëshirojnë të jenë në hapësira publike. Indeksi, një tregues i mirë për ankthin rreth ndikimit ekonomik të Covid-19, është rritur në krahasim me tregjet më të gjera të aksioneve javët e fundit.

Të dhënat ekonomike me frekuencë të lartë mbështesin optimizmin e kujdesshëm. Nicolas Woloszko i OECD, një indeks i vendeve të pasura, prodhon një indeks javor të PBB-së për 46 ekonomi me të ardhura të mesme dhe të larta, duke përdorur të dhëna nga aktiviteti i kërkimit në Google për gjithçka, nga banesat dhe punët deri te pasiguria ekonomike. Duke përshtatur indeksin e tij, i cili ka rezultuar të jetë një parashikues i mirë i numrave zyrtarë, vlerësojmë se PBB-ja në këto vende është aktualisht rreth 2.5% nën tendencën e saj para pandemisë. Kjo është pak më keq se në nëntor, kur PBB-ja ishte 1.6% nën trendin, por është ende shumë më mirë se situata e një viti më parë, kur prodhimi ishte gati 5% nën të.

Disa faktorë shpjegojnë pse frika më e keqe për ekonominë globale nuk ka ndodhur deri më tani. Pasiguria e madhe me Omicron lidhet me faktin nëse e keqja (transmetueshmëria më e madhe) tejkalon të mirën (virulencë më e ulët), dhe kështu nëse ka një rritje të dëmshme të shtrimeve në spital dhe vdekjeve nga Covid-19. Megjithatë, deri më tani, pak qeveri, përveç asaj të Kinës, e cila është e lidhur me strategjinë e saj zero-kovid, duket se besojnë se kërkohen kufizime drastike në lëvizjet e njerëzve.

Një masë sasiore e prodhuar nga UBS, një bankë, rendit kufizimet globale nga zero në dhjetë dhe zbulon se rezultati mesatar global është rritur nga 3 në 3.5 javët e fundit. Vetëm një vend i pasur, Holanda, kaloi në një bllokim të duhur (megjithëse kjo u hoq pjesërisht më 14 janar). Në fillimin e valës Omicron, ekonomistët kishin frikë se rinovimi i bllokimeve në nyjet kryesore të prodhimit si Vietnami dhe Malajzia do të përkeqësonin problemet e furnizimit. Deri më tani, qeveritë në të dy vendet i kanë mbajtur kufizimet më të lehta se sa ishin disa muaj më parë, megjithëse numri i rasteve në të dy vendet mbetet relativisht i ulët. UBS zbulon gjithashtu se pjesa e rrugëve të udhëtimit ndërkombëtar me kufizime hyrëse të lidhura me Covid, në 31% globalisht, mezi ka lëvizur që nga tetori.

Më shumë njerëz gjithashtu duken të lumtur për të marrë rreziqe. Goldman Sachs prodhon një indeks “efektiv” të bllokimit, i cili merr parasysh jo vetëm diktatet e qeverive, por edhe zgjedhjet e njerëzve. Deri më tani indeksi i tij global është shtrënguar në të njëjtin nivel si gjatë valës globale Delta të verës së kaluar, pavarësisht katër deri në pesë herë më shumë infeksione ditore. Edhe në vendet ku përhapja e shpejtë e Covid-19 është një risi, njerëzit kryesisht po vazhdojnë normalisht. Rastet në San Francisko ishin dyshifrore të ulëta për pjesën më të madhe të vjeshtës. Edhe pse qyteti tani ka mesatarisht rreth 2000 në ditë, palestrat dhe restorantet mbeten të zënë.

Numrat e sotëm të rasteve sugjerojnë se rreth 5-10% e amerikanëve aktualisht kanë Covid-19. Një prevalencë kaq e lartë ka krijuar një vështirësi të re që nuk ekzistonte me variantet e mëparshme: një mungesë e gjerë e punëtorëve. Sipas një sondazhi të familjeve të kryera në fund të vitit nga Byroja e Regjistrimit, 8.8 milionë amerikanë ishin pa punë sepse po kujdeseshin për dikë me Covid-19, ose sepse e kishin vetë sëmundjen. Në fund të vitit 2021, 138 lojtarë të Shoqatës Kombëtare të Basketbollit nuk ishin në gjendje të punonin për arsye të lidhura me kovidin, megjithëse ky numër që atëherë ka rënë. Në San Francisko, një numër i vogël, por në rritje i dyqaneve, tashmë duke luftuar me mungesën e fuqisë punëtore që zgjat me muaj, po mbyllen herët për mungesë stafi.

Matja e efektit të mungesave të tilla në prodhim është e vështirë, por duket se ka të ngjarë të jetë e kufizuar dhe jetëshkurtër. Si fillim, disa faktorë mund të kompensojnë ndikimin e tyre. Disa nga ata të izoluar do të punojnë nga shtëpia. Nëse një restorant mbyllet, darkuesit e mundshëm mund të kenë ende vende të tjera për të shkuar. Dhe të paktën për një kohë, bashkëpunëtorët që nuk janë të infektuar mund të marrin një pjesë të plogështisë. Prandaj, zvarritja e përgjithshme mund të jetë modeste. Hulumtimi i botuar më 10 janar nga JPMorgan Chase, një bankë tjetër, për shembull, spekuloi se mungesat mund të reduktojnë PBB-në britanike në janar me 0.4%.

Për më tepër, me rënien e numrit të rasteve si në Britani ashtu edhe në disa qytete në Amerikë, efektet ekonomike të Omicron duket se do të zbehen me shpejtësi. Sondazhet e largëta sugjerojnë gjithashtu se firmat nuk janë shumë të shqetësuara. Ka pak shenja, për shembull, për një rënie të besimit të biznesit.

Pavarësisht performancës së përgjithshme më të mirë se sa pritej, rimëkëmbja ekonomike globale nga bllokimet e vitit 2020 është ende e pabarabartë. Hendeku midis interpretuesve më të mirë dhe më të këqij është aq i madh sa ka qenë ndonjëherë. Ndërsa vala Omicron e Afrikës së Jugut është shembur, PBB-ja është rritur dhe tani është në përputhje me tendencën e saj para krizës. Ekonomia e Britanisë duket se po rimëkëmbet fuqishëm gjithashtu. Vende të tjera janë ende në vështirësi, qoftë kjo për shkak të një hapjeje të ngadaltë përforcuese, imunitetit të ulët të popullsisë apo thjesht fatit të keq. Sipas masës së OECD-së, ekonomitë spanjolle dhe greke janë ende 10% më të vogla në krahasim me tendencat para Covid-it. Omicron nuk ka bërë shumë për të rrëzuar rimëkëmbjen jashtë kursit. Por disa vende ndihen ende shumë larg nga normalja.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist