MENU
klinika

Portrete të rralla

Veziri i Janinës në arkivat franceze

24.01.2022 - 11:32

         Nga: Aurenc Bebja

Portretet në vijim janë realizuar gjatë shekullit të XIX.

Ato i dedikohen Ali Pashë Tepelenës (1744 – 1822) ose siç njihej ndryshe në shoqëritë perëndimore, Ali Pashë Janina.

Disa prej veprave mbajnë emrin e personaliteteve të njohura të artit francez, si për shembull Horace Vernet (1789 – 1863), Louis Dupré (1789 – 1837) dhe Jules Boilly (1796 – 1874).

Elementët që bien në sy në pamje të parë, janë paraqitja jo gjithmonë e njëjtë e pashait të Janinës, armët (ku figuron koka e shqiponjës) dhe faksimilja e firmës së tij (diçka e rrallë).

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Agjenti i imperializmit francez shkruante

1916: Nga Tepelena në Gjirokastër

Letra e Xhavellas drejtuar Ali Pashë Tepelenës

‘Tradhtar, kusar, do të hakmerrem’