MENU
klinika

Si ta dalloni

A mund të keni artrit psoriatik pa pasur psoriazë?

18.02.2022 - 18:35

Artriti psoriatik (PsA) dhe psoriaza janë dy sëmundje kronike. Emrat e tyre mund të duken të ngjashëm, por janë kushte të ndryshme shëndetësore.

PsA është një formë inflamatore e artritit. Mund të prekë nyjet në njërën ose të dyja anët e trupit. Psoriasis është një çrregullim i sistemit imunitar që prek lëkurën.

Të dy kushtet ndajnë disa ngjashmëri gjenetike. Megjithatë, lidhja mes tyre nuk është kuptuar plotësisht.

Dhe ndërsa PsA zakonisht shfaqet së bashku me psoriazën, ju mund të keni njërën prej gjendjeve pa tjetrën.

Ju mund të keni PsA nëse nuk keni psoriasis, megjithëse është e pazakontë. Zakonisht, psoriaza zhvillohet para ose në të njëjtën kohë me PsA.

Një studim i vitit 2017 zbuloi se vetëm 14.8 përqind e pjesëmarrësve morën një diagnozë të PsA para psoriazës.

Ju gjithashtu mund të keni psoriazë pa pasur PsA. Rreth 30 për qind e njerëzve me psoriazë kanë edhe PsA.

Nëse keni psoriazë dhe zhvilloni PsA, zakonisht do ta merrni diagnozën e PsA brenda përafërsisht 15 vjetësh.

Është ende e paqartë pse vetëm disa njerëz me psoriasis zhvillojnë gjithashtu PsA.

Cilat janë simptomat e PsA dhe psoriazës?

PsA shkakton ngurtësi, dhimbje dhe ënjtje rreth kyçeve. Simptomat e PsA janë shpesh të ndryshme tek çdo person, por mund të përfshijnë:

 • ënjtje në gishta ose këmbë
 • pulsim, ngurtësi, ënjtje dhe dhimbje në kyçe
 • dhimbje në zonat e përflakura të lëkurës
 • lodhje
 • ndryshimet në thonjtë, duke përfshirë thonjtë me vrima ose ndarjen nga shtrati i thonjve
 • inflamacion i syve

Psoriaza  prek kryesisht lëkurën. Mund të ndikojë edhe në thonjtë. Disa nga simptomat kryesore të psoriazës përfshijnë:

 • njolla të ngritura, të thata, të kuqe në bust, bërryla dhe gjunjë
 • pllaka me luspa në lëkurë
 • njolla të vogla, të kuqe, individuale në lëkurë
 • lëkurë e thatë që mund të plasaritet dhe të rrjedh gjak
 • kruarje, djegie ose dhimbje të lëkurës
 • gropa të thonjve dhe ndarja nga shtrati i thonjve

Faktorët e rrezikut për PSA

Ju jeni në një rrezik të shtuar për PsA nëse keni psoriazë.

Psoriaza e rëndë dhe obeziteti mund të lidhen gjithashtu me një shans më të lartë të PsA.

Historia familjare e gjendjes gjithashtu rrit rrezikun. Rreth 40 përqind e njerëzve me PsA kanë një anëtar të familjes me psoriazë ose artrit.

Mosha është një tjetër faktor. PsA ka më shumë gjasa të zhvillohet te njerëzit midis moshës 30 dhe 50 vjeç.

Pse është i rëndësishëm trajtimi i hershëm?

PsA mund të shkaktojë dëmtime të përhershme të kyçeve kur nuk trajtohet. Në raste të rënda, nyjet mund të dëmtohen aq shumë sa të mos funksionojnë më. Kjo është arsyeja pse njohja e hershme është e rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm.

Të kesh PsA gjithashtu rrit rrezikun për kushte të tjera, duke përfshirë:

 • obezitetin
 • sëmundje të zemrës
 • presionin e lartë të gjakut
 • diabetit
 • depresioni
 • sëmundje të veshkave

Nëse keni PsA, është e rëndësishme të shkoni tëk mjeku për kontrolle të rregullta. Ata mund t’ju ndihmojnë të monitoroni peshën dhe t’ju testojnë për kushte si presioni i lartë i gjakut ose diabeti. Ekzaminimet mund t’ju ndihmojnë të filloni trajtimin herët nëse zhvilloni ndonjë gjendje tjetër.