MENU
klinika

"2022-shi, viti më i rrezikshëm në Evropë”

Analiza/ Putin po bën pikërisht atë që bëri Hitleri kur pushtoi Poloninë

25.02.2022 - 12:10

Paralelet mes 24 shkurtit 2022 dhe shtatorit 1939, kur legjionet gjermane të Hitlerit u përplasën në Poloni për të nisur në Evropë Luftën e Dytë Botërore, janë të çuditshme.

Sigurisht që kjo e bën vitin 2022, vitin më të rrezikshëm në Evropë që nga fundi i asaj lufte të tmerrshme, të përgjakshme në 1945.

Ajo që bën tani Perëndimi do të ketë pasoja dramatike për të ardhmen e botës siç e njohim ne.

Nëse bota e lejon Putinin të vazhdojë me planin e tij për pushtim territoresh në Ukrainë, ka shumë gjasa që ai ta bëjë këtë përsëri, diku tjetër.

Objektivat? Shtetet baltike (Letonia, Lituania dhe Estonia) do të jenë të parat në listën e tij të goditjeve, edhe pse janë anëtarë të NATO-s.

Kjo është ajo që bëri Hitleri pas vitit 1938; “ngacmoi” në disa pjesë të Evropës që nuk ishin të tijat dhe nëse njerëzit nuk bënin shumë bujë, vazhdoi me planin e tij.

Pushtimi i Polonisë në vitin 1939 ndodhi sepse Hitleri besonte se Perëndimi nuk do të hakmerrej ose nuk mund të hakmerret.

Pra, çfarë të bëjmë? Duhet ta kthejmë Putinin në “strofullën” e tij pa nisur Luftën e Tretë Botërore.

Kjo do të jetë e vështirë, pasi ai i ka bërë llogaritë me kërcënimet e tij sot. Ai beson se bota do të jetë shumë e frikësuar për të reaguar, pasi ai ka kërcënuar përmes fuqisë bërthamore të Rusisë.

Pra, ne duhet të shikojmë mënyra të tjera për t’i demonstruar Rusisë se sulmi dhe pushtimi i një vendi tjetër sovran është i paligjshëm, moralisht i gabuar dhe do të përfundojë me dështim.

Cilat janë paralelet me vitin 1939?

Së pari, ashtu si Hitleri, Putini ka një pikëpamje të shtrembëruar të historisë. Ai beson se të gjithë me origjinë ruse kanë të njëjtin gjak, gjuhë dhe kulturë, dhe për këtë arsye duhet të jenë të bashkuar brenda të njëjtëve kufij.

Së dyti, ashtu si Hitleri, edhe Putini na ka fajësuar për luftën e tij. Në logjikën e tij të shtrembëruar, Perëndimi në përgjithësi (për shkak të fiksimit tonë me lirinë individuale dhe demokracinë) dhe NATO në veçanti, ka qenë përgjegjëse për kthimin e Ukrainës ngadalë por në mënyrë të qëndrueshme që nga viti 2014 që nga lindja e saj në një tjetër “kukull” perëndimore.

Së treti, është e qartë se, ashtu si Hitleri, Putini e ka planifikuar këtë për një kohë të gjatë, sigurisht që nga viti 2014. Pushtimet e tij në Gjeorgji dhe Krime tregojnë qartë qëllimin e tij. Ashtu si Hitleri, problemi i tij i vërtetë ka qenë përpjekja për të bindur botën se qëllimet e tij kanë qenë gjithmonë të mira.

Së katërti, ashtu si Hitleri në vitet 1930, Putini ka ndërtuar forcat e tij të armatosura veçanërisht gjatë dekadës së fundit. Ndërsa ne në Perëndim kemi ulur paturpesisht numrin e forcat tona ushtarake, ato të Rusisë janë rritur në mënyrë të qëndrueshme në madhësi, cilësi dhe sofistikim teknik.

Së pesti, ndarja mes mënyrës se si ne e shohim botën dhe si e sheh Putini është në rritje të vazhdueshme. Gabimi i Chamberlain, të cilin ai e kuptoi shumë vonë, ishte se Hitleri thjesht nuk e pa botën si ne. Sot në Perëndim, ashtu si vitet 1930, ne thjesht nuk e shohim botën si Putini.

Autori i shkrimit Dr Robert Lyman, marrë me shkurtime nga Mirror- Panorama