MENU
klinika

Si mund të trajtohet?

Çfarë i shkakton absceset të lëkurës?

10.02.2022 - 13:04

Çfarë është një absces i lëkurës?

Një absces i lëkurës është një gungë që shfaqet brenda ose nën sipërfaqen e lëkurës – e ngjashme me një puçërr, por zakonisht më e madhe dhe më e thellë nën lëkurë. Një absces i lëkurës është zakonisht plot me qelb, është i dhimbshëm në prekje dhe lëkura që e rrethon mund të ndihet e trashë dhe e fryrë.

Zakonisht është për shkak të një infeksioni bakterial.

Një absces i lëkurës mund të shfaqet në çdo pjesë të trupit tuaj. Sidoqoftë, absceset më së shpeshti zhvillohen në:

shpinë

fytyrë

gjoks

vithet

Absceset e lëkurës mund të shfaqen edhe në zonat e rritjes së qimeve, si sqetullat ose ijët.

Shumica e absceseve të lëkurës janë të padëmshme dhe mund të largohen pa trajtim. Kremrat pa recetë (OTC) të tilla si kremrat antibiotikë lokalë dhe kujdesi në shtëpi mund të ulin ënjtjen dhe të ndihmojnë në shërimin në raste të vogla.

Ndonjëherë, absceset e lëkurës janë më të vështira për t’u trajtuar dhe mund të kërkojnë çarje (prerje) ose drenim. Në raste të tjera, antibiotikët oralë mund të përshkruhen së bashku me larjet me recetë, përveç kullimit.

Ka raste në të cilat një absces mund të çojë në komplikime serioze, potencialisht kërcënuese për jetën nëse nuk trajtohet.

Shkaqet e një abscesi të lëkurës

Një absces i lëkurës është zakonisht rezultat i një prerjeje ose dëmtim në lëkurë që lejon bakteret tipike që gjenden në lëkurë, si Staphylococcus aureus dhe Streptococcus pyogenes, të hyjnë në plagë dhe të shkaktojnë inflamacion.

Ju jeni në një rrezik të shtuar për këtë infeksion bakterial nëse:

të ketë kontakt të ngushtë me një individ që ka një infeksion Stafilokoku (stafilokoku), kjo është arsyeja pse këto infeksione janë më të zakonshme në spitale

po jetoni me një sëmundje kronike të lëkurës, si puçrrat ose ekzema

keni diabet

jetoni me sindromën metabolike

keni një sistem imunitar të dobësuar

Shkaqe të tjera, më pak të zakonshme të absceseve të lëkurës përfshijnë:

viruset

kërpudhat

parazitët

tuberkulozi

Termi klinik për një qelb të lëkurës është një absces i lëkurës.

Kur bëhet fjalë për absceset e lëkurës, disa lloje të zakonshme janë:

vlime, të cilat janë gunga ose nyje të dhimbshme

furunkulat, të cilat zakonisht janë për shkak të një folikuli të infektuar të flokëve, janë të mbushura me qelb dhe mund të përhapen në indet përreth

karbunkulat, të cilat janë grupime furunkulash

Në raste të rralla, një absces mund të formohet edhe nga brenda.

Disa lloje të absceseve të brendshme përfshijnë:

absceset e barkut

absceset e trurit

absceset e dhëmbëve

abscese të palcës kurrizore

Identifikimi i një abscesi të lëkurës

Një absces i lëkurës shpesh shfaqet si një gungë në lëkurë, e ngjashme me një puçërr.

Megjithatë, ajo mund të rritet me kalimin e kohës dhe të bëhet e kuqe dhe e dhimbshme. Zona në majë të një abscesi zakonisht është e përflakur, me qendrën e saj që ndihet e butë ose “e gërvishtur”. Lëkura rreth abscesit gjithashtu mund të jetë e ngrohtë në prekje.

Në varësi të shkakut të abscesit, mund të jenë të pranishme edhe simptoma të tjera. Këto simptoma mund të përfshijnë:

ethe

të dridhura

ënjtje

kullimi i lëngjeve nga abscesi

Zakonisht mund të trajtoni një absces të lëkurës në shtëpi. Aplikimi i nxehtësisë në absces mund të ndihmojë në tkurrjen dhe kullimin e tij.

Mënyra më e dobishme e aplikimit të nxehtësisë është të vendosni një kompresë të ngrohtë në absces. Ju mund të bëni një kompresë të ngrohtë duke derdhur ujë të ngrohtë në një peshqir fytyre dhe duke e palosur para se ta vendosni mbi absces disa herë në ditë për rreth 10 minuta.

Kullimi

Kontaktoni mjekun nëse abscesi nuk shërohet duke përdorur metodat shtëpiake. Ata mund ta kullojnë atë.

Për të kulluar abscesin, mjeku do të aplikojë një substancë mpirëse lokale, si lidokaina, dhe më pas do të hapë abscesin për të lejuar që lëngu të dalë jashtë. Abscesi i hapur më pas lahet me solucion kripe.

Pas drenimit të abscesit, mjeku do të mbulojë plagën me material kirurgjik. Kjo e ndihmon atë të shërohet dhe parandalon rishfaqjen e abscesit.

Pas përfundimit të procedurës, mjeku ka të ngjarë të përshkruajë antibiotikë për të parandaluar infektimin e plagës.

Antibiotikët

Mjeku mund të përshkruajë një antibiotik oral në varësi të pamjes dhe simptomave të abscesit. Antibiotikët që zakonisht përshkruhen në këtë rast përfshijnë:

klindamicina

cefaleksina

dikloksacilinë

doksiciklinë

trimetoprim-sulfametoksazol (Bactrim)

Në disa raste, një individi me gjendje komorbide (që ndodhin në të njëjtën kohë) ose infeksion të rëndë mund të kërkojë shtrimin në spital dhe do t’i jepen antibiotikë përmes venës.

Pas trajtimit, abscesi nuk duhet të kthehet.