MENU
klinika

"Një pabesë financiare globale"

Si mund të pengojnë Rusinë sanksionet e bankës qendrore?

28.02.2022 - 14:19

SHBA dhe aleatët e saj perëndimorë zbuluan dënimet më ndëshkuese deri më tani kundër Rusisë, më e fundit në një breshëri sanksionesh të vendosura në përgjigje të pushtimit në shkallë të plotë të vendit të Ukrainës.

Masat e shpallura të shtunën synojnë drejtpërdrejt bankën qendrore të Rusisë dhe synojnë të pengojnë lidhjen e vendit me sistemin financiar global. Ato synojnë të destabilizojnë ekonominë ruse, duke u mbështetur në sanksionet e vendosura ditët e fundit që synojnë oligarkët, si dhe bankat e saj, kompanitë e teknologjisë së lartë dhe prodhuesit e avionëve.

“Po bëhet gjithnjë e më e qartë se Rusia po shkon në rrugën e Kubës dhe Iranit për sa i përket rëndësisë së sanksioneve që po vendosen”, tha Daniel Tannebaum, një ish-zyrtar i sanksioneve të Thesarit të SHBA-së, i cili tani është partner në Oliver Wyman, një konsulencë.

Një zyrtar i lartë i administratës amerikane shtoi se masat e reja çojnë në faktin se Rusia “përjashtohet nga sistemi financiar ndërkombëtar” dhe bëhet një “paria globale ekonomike dhe financiare”.

Ja se si mund të funksionojnë kufizimet e reja në praktikë.

Çfarë është shpallur?
Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe, Kanadaja, Franca, Gjermania, Italia dhe Komisioni Evropian thanë të shtunën se do të bllokonin bankën qendrore të Rusisë nga përdorimi i rezervave të saj prej rreth 630 miliardë dollarësh të rezervave valutore, duke dëmtuar aftësinë e saj për të mbështetur ekonominë e saj dhe për ta mbrojtur atë nga kostot, lidhur me sulmet e saj në Ukrainë.

Sanksionet u njoftuan së bashku me planet për të përjashtuar disa huadhënës rusë nga sistemi i mesazheve financiare Swift, i cili përdoret për të komunikuar detajet e pagesave ditore me vlerë triliona dollarë midis bankave.

Qëllimi i tyre kryesor është të pengojnë aftësinë e Rusisë për të anashkaluar sanksionet e gjera që janë vendosur ndaj vendit.

“Është një përpjekje e drejtpërdrejtë për të goditur aftësinë e Rusisë për të kapërcyer sanksionet, sepse mënyra se si do t’i shmangin sanksionet është duke u mbështetur në rezervat e tyre,” tha Daniel Glaser, i cili shërbeu si ndihmës sekretar për financimin e terrorizmit dhe krimet financiare në Thesarin e SHBA. departamenti nga 2011-17 dhe tani është në K2 Integrity, një firmë këshilluese për rrezikun.

“Sa më pak kontroll të kenë mbi rezervat e tyre ose sa më pak të mund të bëjnë me rezervat e tyre, aq më të prekshëm nga raundi i dytë i presionit bëhen ata,” shtoi ai.

SHBA dhe aleatët e saj nuk kanë specifikuar ende se si do të funksiononte regjimi i ri kundër bankës qendrore ruse. Glaser tha se metoda më “e drejtpërdrejtë” e SHBA-së do të ishte shtimi i saj në listën e “shtetasve të caktuar posaçërisht” të Thesarit – ku asetet e individëve dhe kompanive janë të bllokuara dhe individët dhe bankat tregtare amerikane janë të ndaluar të merren me ta.

Sa të dëmshme mund të jenë këto kufizime për Rusinë?
Rezervat valutore të vendit janë një shtyllë e fuqisë së tij ekonomike dhe aleatët perëndimorë po përpiqen të minojnë aftësinë e tij për të shfrytëzuar stokun. Ndërsa Rusia ka ulur në mënyrë agresive rezervat e saj në dollarë, një pjesë e dukshme e stokut të saj të këmbimit valutor mbahet jashtë shtetit në SHBA, Gjermani, Francë, MB, Austri dhe Japoni.

Nëse Rusia nuk do të ishte në gjendje të shesë pjesë të mëdha të aseteve të saj të huaja në këmbim të monedhës vendase, ajo do të pengohej në aftësinë e saj për të mbrojtur rublën. Elina Ribakova, zëvendës kryeekonomiste për Institutin e Financave Ndërkombëtare, tha se vendosja e sanksioneve ndaj bankës qendrore mund të çojë përfundimisht në arratisje bankare. Rusët tashmë janë grumbulluar në banka për të tërhequr para nga frika se sistemi financiar i vendit do të kapë.

“Kam shumë besim se efektet e këtyre masave do të ndihen menjëherë në tregjet financiare ruse,” tha një zyrtar i lartë amerikan. “Pjesëmarrësit e tregut e kuptojnë se pa pasur aftësinë e Rusisë për të mbrojtur monedhën e saj, ajo do të shkojë në rënie të lirë”.

Suficiti rekord i llogarisë rrjedhëse të vendit prej 19 miliardë dollarësh, i grumbulluar në anën e pasme të eksporteve të tij të rëndësishme të energjisë, do të ofrojë njëfarë mbrojtjeje. Rusia vazhdon të fitojë sasi të mëdha të këmbimit valutor nëpërmjet shitjeve të naftës dhe gazit, të cilat duhet të mbështesin ekonominë dhe të ndihmojnë në pagimin e importeve. Dhe banka qendrore ruse tha se po mbështeste huadhënësit vendas duke u ofruar atyre likuiditet në rubla.

Si ka gjasa të reagojë banka qendrore e Rusisë?
Në mungesë të aksesit në rezervat për t’u mbrojtur nga kolapsi i rublës, banka qendrore do të mbetej me vetëm dy opsione të qarta: rritjen e normave të interesit dhe kontrollin e kapitalit.

Banka qendrore mund të kërkojë ndihmë nga Kina, ku mbahen më shumë se 14 për qind e rezervave të saj valutore – pjesa më e madhe e vetme e huaj. Megjithatë, nuk është e qartë nëse Kina do të dëshirojë ta sigurojë atë. Ndërsa nxitimi për ndihmën e Rusisë do të minonte dominimin e SHBA-së në financat globale, bankat kineze mund të kenë frikë nga sanksionet dytësore që do të ndërpresin aksesin në dollarë dhe euro.

Banka qendrore mund të përpiqet gjithashtu t’u shesë qeverive më miqësore një pjesë të 2,299 tonëve ar, stoku i pestë më i madh në botë. Ky ar mbahet në vende në Federatën Ruse, sipas bankës qendrore.

Por Sergei Guriev, një ekonomist në universitetin Sciences Po në Paris, tha se shitja e këtyre rezervave do të ishte gjithashtu e vështirë.

“Kushdo që thotë se do të jetë e lehtë të shesësh arin ose juanë, duhet të bëjë shaka, bankat shtetërore kineze tashmë po bllokojnë financimin e shitjeve të naftës ruse. Kina ka frikë dhe me të drejtë nga sanksionet dytësore. Ky është me të vërtetë një ndryshim i lojës,” tha ai.

Sa të ekspozuar janë investitorët e huaj?

Ekspozimi i drejtpërdrejtë i institucioneve financiare perëndimore ndaj Rusisë është modest, pjesërisht për shkak të sanksioneve të vendosura pas aneksimit të Krimesë në vitin 2014, si dhe rritjes së ekonomive më miqësore ndaj investitorëve në Azi.

Investitorët e huaj mbanin 20 miliardë dollarë të borxhit të Rusisë në dollarë dhe obligacione në rubla me vlerë 37 miliardë dollarë në fund të vitit 2021, sipas të dhënave nga banka qendrore ruse.

Obligacionet ruse përbëjnë rreth 6 për qind të indeksit të ndjekur gjerësisht të JPMorgan të borxhit në monedhën vendase të tregut në zhvillim, dhe afërsisht 3 për qind të versionit në monedhë të huaj. Rusia përbën vetëm 3.4 për qind të indeksit të kapitalit të tregut të MSCI të ndjekur gjerësisht në tregjet në zhvillim, më pak se Arabia Saudite ose Afrika e Jugut.

Masat mund t’i lënë letrat me vlerë ruse të listuara në tregjet jashtë shtetit, pasi bankat ngurrojnë të lejojnë tregtimin e ndërmjetëm dhe investitorët bëhen të kujdesshëm për të shtuar ndonjë ekspozim.

Ndikimi lokal do të jetë i rëndë, sipas Peter Williams, një analist në Evercore ISI. “Bankat dhe tregjet financiare ruse ka të ngjarë të përballen me strese të konsiderueshme kur të hapen, duke pasur parasysh kujtimet e viteve 1990,” tha ai.

Për sa i përket ekspozimit të bankave ndaj Rusisë, Banka për Shlyerjet Ndërkombëtare vlerëson se pretendimet e bankave të huaja ndaj bankave të vendit janë vetëm 29.3 miliardë dollarë dhe pretendimet e përgjithshme ndaj subjekteve ruse arrijnë në rreth 89 miliardë dollarë, vuri në dukje JPMorgan.

Thënë kështu, Europa në veçanti është shumë e ekspozuar ndaj sektorit të madh energjetik të Rusisë. “Rusia përbën mbi 10 për qind të prodhimit global të naftës dhe gazit natyror dhe luan një rol të rëndësishëm në tregjet evropiane të gazit natyror”, tha banka në një raport këtë fundjavë.

Po shkurtimi i bankave ruse nga Swift?
Propozimi për shkëputjen e një numri bankash ruse nga rrjeti Swift synon të sigurojë që ata huadhënës të jenë “të shkëputur nga sistemi financiar ndërkombëtar”, sipas aleatëve.

Kjo do të vinte në krye të sanksioneve individuale ekzistuese, më të synuara ndaj bankave ruse. Masa vjen pas lutjeve të presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky që bankat të shkëputen nga rrjeti, duke e bërë më të vështirë për rusët kryerjen e transaksioneve ndërkufitare.

Përsëri, detajet nuk janë përcaktuar, por zyrtarët thonë se nuk duan të minojnë aftësinë e ekonomive perëndimore për të blerë lëndë djegëse fosile ruse, që do të thotë se do të ketë shkurtime të konsiderueshme nga ndalimi i Swift. Një mënyrë për ta arritur këtë do të ishte lejimi i bankave ruse të fokusuara në energji për të qëndruar në rrjet.

A ka bërë SHBA diçka të tillë në të kaluarën?
Po. SHBA ka ngrirë asetet e bankës qendrore të regjimeve armiqësore, duke përfshirë Venezuelën, Iranin dhe, së fundmi, Afganistanin. Bankat iraniane gjithashtu u detyruan të largoheshin nga rrjeti Swift nga Presidenti Donald Trump në 2018.

Sanksionet iraniane mund të ofrojnë një plan për ndalimin e bankës qendrore ruse. Sanksionet, të vendosura nga administrata Trump në vitin 2019 pas lehtësimit të masave të mëparshme të vendosura nga Presidenti Barack Obama në 2012, ngrinë asetet e bankës qendrore të mbajtura në llogaritë e kujdestarisë në SHBA.

Përveç kësaj, sanksionet e Iranit ndaluan institucionet financiare të angazhoheshin në transaksione në emër të, ose të ofronin shërbime të tjera për bankën qendrore.

“Unë besoj se jemi në një rrip transportieri drejt sanksioneve të stilit Iran, të cilat përfshinin këtë veprim kundër bankës së tyre qendrore,” tha Edward Fishman i Qendrës për një institut kërkimor të Sigurisë së Re Amerikane, përpara se të shpalleshin lëvizjet e fundit.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Rubla zhvlerësohet në nivel rekord

Rritet nafta dhe bien bursat, pas sanksioneve ruse

DW: Nga mbyllja e hapësirës ajrore tek...

Sanksionet e Shqipërisë ndaj Moskës