MENU
klinika

Sulmet e Rusisë 'çmendin' tregun

Ukrainasit radhë në banka për të tërhequr para

24.02.2022 - 17:57

Banka qendrore e Ukrainës ka pezulluar tërheqjet e valutës së huaj dhe ka reduktuar sasinë e parave të gatshme në monedhën vendase që qytetarët mund të tërheqin nga ATM-të, me pushtimin e Rusisë që ka shkaktuar likuidime të mëdha asetesh.

Masat u zbatuan ndërsa qytetarët krijuan radhë për të tërhequr para, për të furnizuar me ujë dhe ushqime në Kiev dhe qytete të tjera pas sulmit në shkallë të gjerë rus në Ukrainë nga toka, ajri dhe deti, sulmi më i madh nga një vend në tjetrin në Europë pas Luftës Botërore II.

Disa obligacione të qeverisë ukrainase me një monedhë referencë të Dollarit ranë më shumë se 30 cent, ndërsa banka qendrore njoftoi se vendosi kursin zyrtar të këmbimit të Hryvnia. Hryvnia, e cila ka qenë pothuajse dyshifrore që nga fillimi i vitit, ra pothuajse 3% dje në 29.79 kundrejt Dollarit, niveli i saj më i dobët që nga fillimi i 2015.

Likuidime të mëdha janë regjistruar në asete në të gjitha ish-republikat sovjetike, nga Bjellorusia në Ukrainë dhe vetë Rusia.

Banka qendrore ndaloi gjithashtu transaksionet ndërkufitare të këmbimit valutor si dhe tërheqjet e parave në valutë të huaj, ndërkohë që pezulloi blerjet e këmbimit valutor në tregun ndërbankar. Guvernatori Kirillo Shevchenko njoftoi se banka kishte reduktuar tërheqjet ditore në monedhën vendase në 100,000 Hryvnia (3,356,67 Dollarë).

Transaksionet në të gjitha letrat me vlerë, me përjashtim të bankës qendrore dhe Ministrisë së Financave, janë pezulluar gjithashtu përkohësisht, sipas Komisionit Helen të Tregut të Kapitalit, në përpjekje për të parandaluar luhatjet e mëtejshme të çmimeve.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mes shqetësimit për luftë të madhe në Evropë

Pushtimi rus në Ukrainë trondit dhe çmimin e naftës