MENU
klinika

Analiza

A do të jenë së shpejti Suedia dhe Finlanda në NATO?

17.03.2022 - 16:21

A po ecin Finlanda dhe Suedia drejt aplikimit për anëtarësim në NATO pas agresionit të Presidentit rus Vladimir Putin kundër Ukrainës?

Nuk ka ende një përgjigje të qartë. Anëtarësimi në NATO do të ishte një ndryshim thelbësor për të dy vendet dhe duhet të mendohet me kujdes. “Pa hezitim, por me kujdes”, siç ka thënë presidenti finlandez Sauli Niinisto.

Opinioni publik në të dy vendet është luhatur shumë në favor të aplikimit për anëtarësim në NATO dhe situata në parlamentet përkatëse duket se po ecën në të njëjtin drejtim.

Pyetja është e lidhur me një histori të gjatë. Për Finlandën, e cila doli nga Lufta e Dytë Botërore nën hijen e rëndë të Bashkimit Sovjetik të Stalinit, anëtarësimi në NATO nuk ishte kurrë një opsion gjatë dekadave të Luftës së Ftohtë. Ndërkohë, Suedia kishte frikë se një lëvizje në NATO do të rezultonte që Stalini të merrte kontrollin e plotë të Finlandës.

Kur mora detyrën si kryeministër suedez pas zgjedhjeve të vitit 1991, duke kërkuar partneritet me Finlandën në kërkim të BE-së, anëtarësimi ishte një objektiv kyç.

Së bashku, dy vendet tona hynë në Bashkimin Evropian në vitin 1995. Epoka e të ashtuquajturit neutralitet – pak sipërfaqësore në rastin suedez dhe e komprometuar rëndë në rastin finlandez – mori fund.

Vendet tona më pas hynë në Partneritetin për Paqe të NATO-s, së bashku me Rusinë. Me tre vendet baltike – Estonia, Letonia dhe Lituania – rifituan pavarësinë e tyre dhe Polonia gradualisht po shkon drejt anëtarësimit në të dy BE dhe NATO, situata në të gjithë rajonin dukej shumë më ndryshe se gjatë Luftës së Ftohtë.

Vetëm kur Rusia nën Putinin filloi të demonstronte se pragu i saj për përdorimin e forcës ushtarake ishte më i ulët se sa kishin shpresuar – fillimisht me luftën me Gjeorgjinë në 2008 dhe më pas me pushtimet e Ukrainës duke filluar në 2014 – filloi një debat për anëtarësimin e mundshëm në NATO. .

Si në Finlandë ashtu edhe në Suedi, morën gjithashtu hapa për të përmirësuar marrëdhëniet e tyre me NATO-n në masën maksimale që ishte e mundur pa anëtarësimin, dhe nisën një bashkëpunim të gjerë dypalësh të mbrojtjes, i shtrirë më vonë në Norvegjinë anëtare të NATO-s.

Tani, agresioni i Putinit kundër Ukrainës ka krijuar një situatë të re.

Pasi fillimisht hezituan, si Suedia ashtu edhe Finlanda vendosën për dërgesat e armëve në Ukrainë, duke pranuar se siguria e të gjithë Evropës është në rrezik. Nga të paktën 17,000 armë antitank që thuhet se janë dorëzuar në Ukrainë, 5,000 janë drejtpërdrejt nga stoqet e ushtrisë suedeze.

Si rezultat, marrëdhënia me regjimin në Moskë pothuajse me siguri do të jetë një nga fatkeqësitë për sa kohë që Putini të mbetet në pushtet.

Nuk ka asnjë mënyrë për t’u kthyer në një të kaluar të neutralitetit iluzion.

Zgjedhja tani është midis qëndrimit në një situatë paksa të pasigurt në mes ose njohjes së një realiteti të ri dhe hedhjes së hapit drejt anëtarësimit të plotë.

Në Finlandë, zëri i Presidentit Niinisto do të jetë vendimtar. Në Suedi, sytë janë kryesisht te socialdemokratët që sundojnë në një qeveri të dobët të pakicës. Duke qenë fuqimisht kundër çdo lëvizjeje të NATO-s vetëm disa javë më parë, partia tani do të përballet me një garë midis një brezi të vjetër dhe atyre më të rinj që shikojnë botën me sy tjetër.

Kjo mund të rezultojë në një kthesë  të rëndësishme.

Ka procese të veçanta në Finlandë dhe Suedi, por, në aspektin strategjik dhe politik, vendet janë të lidhura fort së bashku.

Duhet të merren parasysh shumë faktorë. Anëtarësimi në NATO për Suedinë dhe Finlandën do të hapte potencialin e integrimit të ngushtë të mbrojtjes me Norvegjinë dhe Danimarkën, me përfitime të dukshme për të gjithë.

NATO - News: Secretary General: NATO, Finland and Sweden share the same  security interests, 25-Oct.-2021

Suedia dhe Danimarka kanë deklaruar ambicien e tyre për të lëvizur drejt një objektivi të shpenzimeve të mbrojtjes prej 2 për qind të PBB-së, dhe Norvegjia dhe Finlanda janë pothuajse aty. Kjo do të krijonte një pengesë më të fuqishme kundër çdo lëvizjeje revanshiste ruse kundër vendeve baltike, duke dhënë kështu një kontribut të rëndësishëm për sigurinë më të gjerë evropiane dhe atlantike.

Marrëdhëniet afatgjata me Rusinë duhet të jenë gjithashtu një prioritet.

Asnjë vend nordik nuk kërkon të bëhet një majë shtize e drejtuar kundër Rusisë.

Në vitet në vijim, ne ndoshta do të shohim një Rusi të dobësuar ndjeshëm nga pasojat e çmendurisë së agresionit të Putinit. Por për sa kohë që Putini është në pushtet, ne do të shohim gjithashtu një regjim gjithnjë e më despotik, të dëshpëruar dhe rrjedhimisht të rrezikshëm.

Opsionet e mbrojtjes nga BE duhet të jenë gjithashtu në tryezë. Këto do të kërkojnë kohë për t’u krijuar dhe, pa marrë pjesë as Shtetet e Bashkuara dhe as Britania, do të përfshijnë kufizime.

Rruga përpara duhet të përfshijë struktura të forcuara sigurie evropiane dhe atlantike, duke marrë gjithashtu në konsideratë sfidat më të gjera globale.

Një shtyllë më e fortë evropiane brenda NATO-s, me një rol të zgjeruar për BE-në, ka të ngjarë të shfaqet.

Për Finlandën dhe Suedinë, pyetja gjatë muajve të ardhshëm është se si do të përpiqen të kontribuojnë në ndërtimin e këtyre aranzhimeve të reja dhe të nevojshme të sigurisë.

Nuk ka kthim se si kanë qenë gjërat.

Carl Bildt është ish-kryeministër i Suedisë dhe një kolumnist për The Post.

Burimi: The Washington Post

Përktheu dhe përshtati: Konica.al