MENU
klinika

"Autovetura si bukë, gjellë dhe … vajtje në opera!”

Artan Fuga: Ja paradoksi që krijon iluzionin e qelbur!

17.03.2022 - 11:54

Si tregues varfërie! Ky ish kryeministri suedez e ka ngrënë si shenjë pasurie! Gjithmonë ka një iluzion që qarkullon nëpër fjalë njerëzish që nuk dijnë të bëjnë llogari, nuk ja thonë për të analizuar sociologjikisht çfarë ndodh, ose nuk njohin të dhëna statistikore!

Cfarë varfërie more? Shikoni njerëzit si përdorin veturat e tyre? Ku e gjejnë gjithë këtë naftë a benzinë? Do lekë ajo! Ja pra që nuk ka varfëri!

Nuk bindesh? Shih kafenetë, plotë e përplotë, ku është varfëria!

Atëherë çfarë ndodh në vite? Maqinat e shumta te ne janë shënjë varfërie dhe jo jete normale! Ky është paradoksi që krijon iluzionin e qelbur!

Kush nuk beson le t’i hedhë një sy shifrave që boton INSTAT-i, pavarësisht se nga ana e besueshmërisë dhe e metodologjisë së përdorur këto të dhëna atje janë për faqe të zezë!

Por diçka duke i analizuar me hamendje mund të kuptosh! Ajo që i ka ndodhur familjeve shqiptare me të ardhura të mesme dhe të ulta ka qenë rrudhja e buxhetit familjar dhe harxhimi i parasë mujore duke rrudhur të gjithë zërat me përjashtim të ushqimit, me atë cilësi që dimë, dhe pagesave të detyruara, ujë, drita, qira, etj. Këto vetëm shkojnë, bashkë me ndonjë shërbim tjetër nja 80 % e kusur më shumë të buxhetit. Mesatarisht flas sepse ka familje që ato zënë edhe më shumë se gjithë buxheti i njohur i familjes.

Pjesa tjetër shkon për karburantit e veturës së vjetër, pavarësisht markës! Dhe për lekë kafeje!

Autovetura është për familjen mjet pune, mjet transporti, mjet për të shkuar diku qoftë edhe për një zbavitje, mjet për shërbime të familjes, mjet për të vajtur në punë, përse jo edhe mjet dinjiteti social: Shiko të gjithë kanë nga një makinë, ne nuk kemi! Prandaj shqiptari sikurse shikon te INSTAT-i nuk harxhon dot për turizëm, për veprimtari sportive, për mirëmbajtjen e trupit fizikisht, për të blerë libra, për informacion shkencor, për kulturë dhe për art, këto shpenzime janë krejt minimale! Lëre pastaj për të vajtur në udhëtime jashtë vendit, për të shkolluar jashtë fëmijën, për të vajtur në kinemara, opera, koncerte, këto janë harruar! Pa lëre për kozmetikën, a për të çuar çilimiun në një kurs pianoje, pikture, flauti, etj., dhe atë që quhet kujdesi për jetën dhe shëndetin! Lëre pastaj për të investuar në lule, orendi shtëpiake të rinovuara një herë në disa vjet!

Të gjitha këto para që normalisht duhej të shkonin në këto drejtime që dallojnë një shoqëri të zhvilluar me mirëqënie, janë rrudhur në vite dhe kanë shkuar te karburanti, riparimi i veturës, dhe te kafeneja e lagjes për babin!

Prandaj duket që meqë ka vetura në qarkullim dhe milet nëpër kafene, nga papunësia dhe mungesa e mjediseve të tjera të shoqërizimit të njerëzve, duket sikur ja: çfarë varfërie! Plot makina! Ku i gjejnë paratë xhanëm!!!

Makina ata jashtë, maqina edhe ne! Çfarë doni! Eeeeee, po ata jashtë nuk i kanë bërë lekët e kalamajve makinë dhe benzinë a naftë! Kurse ne atë bëjmë! Librat, pushimet, turizmat, lulet, kulturën për kalamajtë, kursin e baletit, abonimin në revista, kremërat, masazhet, operat, sportin, cilësinë e jorganeve, cilësinë e xhameve në dritare, ngrohjen, e kemi bërë lekë maqine!

Nuk ka lekë të tjera! Prandaj kur ngrihet çmimi i karburanteve prek kockën e familjes shqiptare, prek integralisht të gjitha ato që ajo nuk i ka sepse i ka bërë lekët e bukës së gojës maqinë! Se i duhet maqina, se e ka dinjitet, mjet transporti, plazh, turizëm, tregti, kopësht, autobuz, madje edhe vazo me lule, opera, gjithçka! Prandaj kujdeset mileti kur vozit, se të “vret” tjetri po i gërvishte maqinën, se e ka gjithçka! 50 vjet komunizëm ka duruar me ëndërrën: a të kisha një maqiiiiinë!

Sepse ndjen lumturi kur thotë : Ja e kam parkuar atje maqinën time! Se ka parkuar ngrohjen, librat e kalamajve, operan, bukën e gojës, tregtinë me pakicë, lulet, etj! Prandaj bëhemi keq kur edhe maqinën na e heqin, sepse është e vetmja gjë që kemi tepër, veç bukës së gojës dhe rrobeve të trupit!

Por hajde foli atyre që nuk e kuptojnë pa! Shqiptari masiv lekët e fundit i ka bërë maqinë, kafe dhe cigare – duhan, tjetër lekë nuk ka! Po ngrite çmimin e këtyre, ke probleme! Sa për presh të prishur, limona mbytur me pesticide, pjeshkë të rrudhura si faqe njëqindjeçarësh, mandarina bosh nga brenda,a ku e di unë, aty po është tolerant! Ha ato me çmim të mbajtur në zgrip, që lekët t’i bëjë karburant dhe riparim maqiiiiiine! Keni parë si lulëzojnë grazhet e riparimit të maqiiiinave!
Na heqin maqiiiiinën!

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


"Berisha ka “nxjerrë shejtanin nga shishja”, prit të hyjë në lojë Meta se… "

Analiza/ Artan Fuga zbërthen qëndrimet në Kuvend

“Rama Durrësin do dhe atë do ta marrë”

Artan Fuga tregon skenarët për zgjedhjet e pjesshme

"Mërzia e ditëve në një qytet të idiotëve"

Artan Fuga akuza të forta “poetike” për teatrin


Si do ndahen deputetët në të ‘sigurtë’ apo me kandidatë

Zgjedhorja/ PS dhe PD me dy palë lista në zgjedhjet e 2025!

Si do regjistrohen emigrantët dhe do të votohet me postë

PS dhe PD bien dakord për votën e Diasporës!

Përpiqet të kursejë për ‘transformimin’

BBC, shkurton 500 vende pune!