MENU
klinika

Financial Times/ Lufta në Ukrainë

Kompanitë, do duhet t’ju shërbejnë “pranë shtëpisë”

27.03.2022 - 12:54

Investitorët e mëdhenj po vënë bast se lufta në Ukrainë do t’i shtyjë kompanitë të tërheqin prodhimin më afër shtëpisë, në një riformëzim të rëndësishëm të zinxhirëve të furnizimit global.

Për dekada, temat e gjera të investimeve kanë qarkulluar rreth idesë se prodhimi i lirë në det të hapur dhe zinxhirët e shkëlqyeshëm të furnizimit global mund të mbajnë kostot për kompanitë dhe të nxisin inflacion të ulët.

Por lufta, me ndikimin e saj në furnizimet e mallrave, në krye të neverisë ndaj të bërit biznes me Rusinë, ka përshpejtuar një rimendim.

“Pushtimi rus i Ukrainës i ka dhënë fund globalizimit që kemi përjetuar gjatë tre dekadave të fundit”, shkroi Larry Fink, shefi ekzekutiv i BlackRock, menaxheri më i madh i aseteve në botë, në letrën e tij vjetore drejtuar aksionerëve këtë javë. “Një riorientim në shkallë të gjerë i zinxhirëve të furnizimit në thelb do të jetë inflacioniste,” shtoi ai.

Fink nuk është i vetmi që e ka ngritur këtë çështje ditët e fundit. Howard Marks, bashkëthemelues i investitorit në vështirësi të borxhit Oaktree Capital Management, paralajmëroi gjithashtu në një artikull të opinionit të Financial Times këtë javë se lavjerrësi i globalizimit po kthehet drejt burimeve lokale.

Offshoring “i bën vendet dhe kompanitë të varen nga marrëdhëniet e tyre pozitive me vendet e huaja dhe nga efikasiteti i sistemit tonë të transportit”, tha ai.

Tre dekadat e fundit shënuan një periudhë globalizimi të shfrenuar pasi kompanitë ulën kostot duke lëvizur pjesë të mëdha të prodhimit të tyre në det të hapur dhe duke përdorur fuqinë punëtore të lirë. Kjo ka ndihmuar në mbajtjen e presioneve të çmimeve të ulëta dhe ka ndihmuar bankat qendrore të mbajnë normat e interesit, duke rritur investimet në aktive me rrezik. Por kjo tani është duke kërcitur.

“Lufta e Ukrainës është pjesë e një modeli të ndërprerjeve të zinxhirit të furnizimit duke u bërë më të shpeshta dhe më të rënda,” tha Dan Swan, bashkëdrejtues i praktikës operacionale të McKinsey, duke treguar luftën tregtare midis SHBA-së dhe Kinës, bllokimin e Kanalit të Suezit. vitin e kaluar dhe pandemia e koronavirusit.

Të gjitha këto kanë përqendruar vëmendjen në sovranitetin e zinxhirit të furnizimit dhe objektet e prodhimit vendas. Kërkesa në rritje për gjysmëpërçues gjatë pandemisë ekspozoi se si pjesa e SHBA-së dhe Evropës në prodhimin global të gjysmëpërçuesve ishte ulur nga afërsisht 80 për qind në 1990 në vetëm 20 për qind në 2020 dhe ka nxitur investime të mëdha në prodhimin e gjysmëpërçuesve në SHBA.

Në të njëjtën kohë, lufta në Ukrainë ka nxjerrë në pah rreziqet e varësisë së Evropës nga eksportet ruse të energjisë, veçanërisht gazit natyror. Çmimet e gazit në Evropë, të përdorura në çdo gjë, nga industria e rëndë te ngrohja e shtëpive, u rritën në nivele rekord në javët e fundit me shqetësimet se Rusia mund të reduktojë furnizimet në përgjigje të sanksioneve perëndimore. Kjo ka rritur presionin për të përshpejtuar investimet në energjinë e rinovueshme.

Gjermania të premten u zotua për të gjithë, por të heqë dorë nga gazi rus deri në mesin e vitit 2024 dhe tha se synon të bëhet “praktikisht e pavarur” nga nafta ruse deri në fund të këtij viti. Shtetet e Bashkuara tashmë kanë bllokuar importet e naftës ruse, ndërsa Britania e Madhe pret ta bëjë këtë deri në fund të vitit 2022 – faktorë që kanë ndihmuar që çmimet e naftës së papërpunuar të rriten shumë mbi 100 dollarë për fuçi.

“Tre tendencat mega që kanë ndihmuar kompanitë të gjenerojnë fitime të jashtëzakonshme gjatë 30 viteve të fundit, përkatësisht tendenca e normave nominale afatgjata të interesit, tendenca e normave të taksave të korporatave dhe globalizimi, po kthehen në të njëjtën kohë,” tha Thomas Friedberger, zëvendës shefi. ekzekutiv në Tikehau Capital, një menaxher i aseteve alternative prej 34.3 miliardë eurosh.

“Ne duhet të mësojmë të investojmë sërish në një mjedis inflacioniste,” tha ai. “Është duke injektuar shpërndarje në çmimet e aktiveve, duke kompresuar shumëfishat dhe duke ushtruar presion mbi fitimet e korporatave. Mund të kapërcehet vetëm nga menaxherët e aseteve që pozicionohen për të përfituar nga këto mega trende: tranzicioni i energjisë, siguria kibernetike dhe dixhitalizimi. Do të jetë një mjedis shumë më i ndërlikuar për investitorët.”

Gjithçka, megjithatë, hap mundësi për menaxherët e fondeve. “Do të ketë shumë mundësi për mbledhësit e aksioneve sepse do të ketë shumë fragmentim brenda sektorëve,” tha Monica Defend, drejtuese e Institutit Amundi. Ajo vuri në dukje sektorët e energjisë dhe të mbrojtjes ku ekziston nevoja politike dhe ekonomike për të ndjekur “autonominë strategjike”.

Virginie Maisonneuve, kapitali global CIO në Allianz Global Investors, tha se ndryshimi do të nxiste inovacionin, për shembull në lidhjen e energjisë së rinovueshme me inteligjencën artificiale për të rritur efikasitetin.

“Ndërsa në sipërfaqe duket se është shumë inflacioniste, është sektor pas sektori dhe duhet ta shikoni me kostot e përgjithshme dhe politikat që i shoqërojnë, të cilat do të përfshijnë politika fiskale ose politika të veçanta të favorshme,” tha ajo. Përdorimi i AI, për shembull, mund të ulë kostot.

Friedberger i Tikehau tha se, në fund të fundit, deglobalizimi përfaqësonte një mundësi për të ndërtuar një model ekonomik më të qëndrueshëm. “Ky model ekonomik shumë i globalizuar ku kompanitë, qeveritë dhe ekonomistët kërkonin rritje afatshkurtër të pafundme me çdo kusht për të justifikuar nivelet e larta të borxhit dhe nivelet e larta të vlerësimeve nuk funksionon,” tha ai.

“Kjo ka një ndikim në klimë, në biodiversitet, në pabarazitë sociale. Fakti që ato kriza na detyrojnë të përpiqemi të ndërtojmë një model ekonomik më të qëndrueshëm nuk është domosdoshmërisht një lajm i keq për botën.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Pushtimi i Ukrainës po shkakton “lëvizje të jashtëzakonshme”

Çmimet rriten në nivelin më të lartë që nga viti 2008