MENU
klinika

The Economist/ Armët e reja ekonomike, shpata me dy tehe

A mund ta ndëshkojë Perëndimi Kinën siç ndëshkoi Rusinë?

21.04.2022 - 18:13

“A do të guxonte vërtet SHBA-ja të ngrinte apo konfiskonte asetet rezervë të Kinës?” pyeti Wang Yongli, një ish-drejtor i Bankës së Kinës, në një artikull muajin e kaluar. Pyetje e mirë. Pasi Rusia pushtoi Ukrainën, Amerika dhe aleatët e saj vendosën sanksione gjymtuese ndaj bankës qendrore të Rusisë, duke hequr nga mundësia e saj rreth gjysmën e rezervave të saj të këmbimit valutor. Ata gjithashtu ndërprenë disa nga bankat më të mëdha të Rusisë nga sistemi financiar perëndimor dhe ndaluan shumë eksporte të teknologjisë së lartë në vend. Nëse Kina do të bënte diçka të nxituar gjeopolitikisht, siç është pushtimi i Tajvanit, a mund t’i bënte Perëndimi Kinës atë që i ka bërë Rusisë?

Amerika dhe aleatët e saj sigurisht i kanë mjetet. “Vendndodhja e fuqisë financiare është ende e vendosur në Perëndim,” thotë Eswar Prasad nga Universiteti Cornell. Kina ndoshta mban rreth dy të tretat e rezervave të saj të këmbimit valutor prej 3.2 trilion dollarësh në obligacione të qeverisë perëndimore dhe të ngjashme. Për shkak të madhësisë së pronave të saj, ajo ka pak rezerva alternative të qëndrueshme të pasurisë. Nëse Amerika dhe Evropa i udhëzojnë institucionet e tyre financiare që të mos merren me bankat kineze, ata do të humbin aksesin në dollar, euro dhe paund.

Por a do të guxonte vërtet Perëndimi? “Ngrirja” e rezervave të Kinës mund të mos jetë shumë destabilizuese. Edhe nëse Kina do të donte të hidhte zotërimet e saj për të kundërshtuar Perëndimin, sanksionet do ta pengonin atë që ta bënte këtë. Kina nuk do të ishte në gjendje të blinte më shumë nga këto letra me vlerë. Por tregjet e bonove nuk do t’i mungonin shumë. Kina nuk ka qenë një blerës i madh kohët e fundit. Dhe duke pushtuar Tajvanin do të krijonte panik, duke shkaktuar një rrëmujë në bonot me vlerësim të lartë nga investitorët privatë.

Megjithatë, Kina mund të gjejë mënyra të tjera për t’u rikthyer. Në veçanti, ajo mund të konfiskojë asetet e konsiderueshme që perëndimorët mbajnë në Kinë. Në fund të vitit të kaluar, të huajt zotëronin 3.6 trilion dollarë në investime direkte, duke përfshirë fabrikat e paluajtshme, dhe 2.2 trilionë dollarë në aksione, obligacione dhe investime të tjera “portofoli”, vëren Gerard DiPippo i Qendrës për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare, një institut kërkimor në Uashington. Totali i kombinuar është mbi gjashtë herë më i madh se zotërimet ekuivalente të huaja në Rusi.

Po sikur Perëndimi të vendoste sanksione edhe ndaj institucioneve të tjera financiare kineze, përtej bankës qendrore? Kjo mund t’i ekspozojë institucionet perëndimore ndaj “goditjes” financiare. Katër nga 30 bankat “sistematikisht të rëndësishme” në botë janë kineze, sipas Bordit të Stabilitetit Financiar, një grup rregullatorësh. Gjymtimi i këtyre bankave mund të dëmtojë gjithashtu institucionet perëndimore që u kanë dhënë hua ose kanë llogari me to. A mund të kenë besim vendet perëndimore se ndërprerja e bankave kineze do të linte të patrazuar stabilitetin e tyre financiar? “Jo,” thotë Clay Lowery i Institutit të Financave Ndërkombëtare, një grup bankierësh. “Unë nuk jam i sigurt për këtë.”

Masa të tilla do të shkaktonin kërdi edhe në tregti. Më pak se një e pesta e tregtisë së Kinës vitin e kaluar u vendos në monedhën e saj. Pjesa më e madhe u bë në dollarë. “Nëse nuk mund të marrësh sigurime dhe kredi tregtare, shumë aktivitet ekonomik thahet,” thotë Martin Chorzempa nga Instituti Peterson për Ekonominë Ndërkombëtare, një organizatë kërkimore. Meqenëse Kina është partneri kryesor tregtar i mbi 120 vendeve, përçarja mund ta kthejë pjesën tjetër të botës kundër Amerikës dhe aleatëve të saj.

Vendet perëndimore do të vuajnë gjithashtu, gjë që mund të gërryejë unitetin dhe vendosmërinë e tyre. Kina përbën rreth 18% të importeve të Amerikës dhe mbi 22% të BE-së, duke përfshirë shumë pjesë dhe përbërës të përdorur në prodhimin vendas. Për këtë arsye, pengimi i tregtisë me Kinën mund të dëmtojë prodhimin e një vendi, përfshirë eksportet e tij. Nëse Amerika dhe aleatët e saj do të shkurtonin importet kineze me mbi 90%, eksportet e tyre do të bien me pothuajse 10%, sipas simulimeve nga Gabriel Felbermayr i Universitetit të Ekonomisë dhe Biznesit të Vjenës dhe bashkëautorëve të tij.

Burimi më i madh i levave të Kinës është tregu i saj i gjerë. Amerika, për shembull, mund të dëshirojë ta privojë atë nga disa inpute të teknologjisë së lartë, siç janë gjysmëpërçuesit. Por një ndalim i plotë do t’u kushtonte firmave amerikane gjysmëpërçuese 37% të të ardhurave të tyre, sipas Boston Consulting Group, dhe do të rrezikonte mbi 120,000 vende pune.

Kina, nga ana e saj, mund të frenojë eksportet e “tokave të rralla” të përdorura në shumë mallra elektronike. Mund të prishë zinxhirin e furnizimit për bateritë e automjeteve elektrike dhe kamare të tjera prodhuese. Dhe mund t’i shtrydh kundërshtarët nga tregjet që mund të mos duan t’i humbin. Sanksionet evropiane, për shembull, fillimisht e kursyen tregun rus prej 2.4 miliardë dollarësh për mallra luksoze: i ashtuquajturi “përjashtim Gucci”. I njëjti treg në Kinë vlen mbi 50 miliardë dollarë në vit, sipas Statista, një ofrues i të dhënave.

Perëndimi mund ta godasë Rusinë me një grusht më të fortë ekonomik sa herë që përpiqet ta kundërpërgjigjet. E njëjta gjë nuk është domosdoshmërisht e vërtetë me Kinën, thotë Eddie Fishman i Qendrës për një Siguri të Re Amerikane, një think-tank. Kjo nga ana tjetër e bën më të mundshëm që Kina të kundërpërgjigjet. Prandaj, Amerika dhe aleatët e saj mund të pësojnë dhimbje të konsiderueshme nëse do t’i vendosin Kinës të njëjtat sanksione që i kanë shkaktuar Rusisë. Për këtë arsye, ata ndoshta nuk do të guxonin të shkonin aq larg. Por ata duhet të shpresojnë se Kina nuk guxon ta zbulojë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

“Business Insider” shkrim për turizmin në Shqipëri

Vend i aventurave të paharrueshme!

Tregtarët vazhdojnë traditën e 'vjedhjes'

Nis shtrenjtimi i çmimeve me afrimin e festave

Analiza e DW: Po i mbarojnë edhe BE-së paratë?

KE parashikon të rrisë buxhetin. Gjermania kërkon që të kursehet