MENU
klinika

Rreziqet

Çfarë duhet të dini për ekografinë e fshikëzës?

28.04.2022 - 18:44

Një ekografi është një test që përdor valët e zërit për të krijuar një pamje të asaj që është brenda trupit. Kur ky test përdoret për problemet e fshikëzës, si një fshikëz tepër aktive, mund të ndihmojë një mjek të kuptojë shkakun.

Ky test joinvaziv zakonisht kryhet në një fshikëz të plotë, por nuk duhet të jetë i dhimbshëm. Rezultatet e këtij testi përdoren nga një mjek për të dalë me një diagnozë dhe plan trajtimi për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave.

Çfarë është ultratingulli ose ekografia e fshikëzës?

Një ultratinguj i fshikëzës bëhet kur një mjek duhet të ekzaminojë nga afër strukturën ose funksionin e fshikëzës.

Fshikëza është një qese muskulore që merr urinën nga veshkat, duke u shtrirë për të mbajtur lëngun derisa ta lëshoni atë gjatë urinimit. Kontrolli i fshikëzës ose aftësia juaj për të kontrolluar këta muskuj, e bën urinimin një detyrë të planifikuar dhe të qëllimshme.

Megjithatë, ka shumë çështje që mund të komplikojnë procesin e urinimit.

Pse bëhet ultratingulli i fshikëzës?

Rreth një e katërta e të gjithë njerëzve kanë njëfarë niveli mosmbajtjeje, ose pamundësi për të mbajtur urinën në fshikëz derisa ta lëshoni qëllimisht atë.

Ka shumë shkaqe të mosmbajtjes dhe mund të jetë e vështirë për një mjek të përcaktojë një arsye për problemin vetëm duke ju bërë pyetje ose duke ekzaminuar pjesën e jashtme të trupit.

Simptomat e mëposhtme mund të bëjnë që një mjek të urdhërojë një ultratingull të fshikëzës:

 • vështirësi në urinim
 • mbajtje urinare ose probleme me zbrazjen e plotë të fshikëzës
 • rrjedhje urinare
 • nxitje të papritura ose intensive për të urinuar
 • dhimbje gjatë urinimit
 • Infeksioni i përsëritur i traktit urinar (UTI)
 • gjak në urinë

Cilat teste të tjera mund të diagnostikojnë problemet e fshikëzës?

Nëse mjeku nuk është i sigurt për diagnozën pas një ekografie të fshikëzës, ai mund të urdhërojë teste të tjera.

Disa teste të tjera që mund të përdoren për të ekzaminuar fshikëzën përfshijnë:

 • testimi laboratorik i urinës
 • cistoskopia
 • skanimi i tomografisë së kompjuterizuar (CT).
 • rezonancë magnetike (MRI)
 • kirurgji ose biopsi

A ka ndonjë rrezik apo efekt anësor nga ekografia e fshikëzës?

Nuk ka rreziqe apo efekte anësore nga ekografia e fshikëzës.

Mund të ndjeheni të parehatshëm nga një fshikëz e mbushur gjatë testit, por i gjithë procesi është joinvaziv, pa dhimbje dhe duhet të zgjasë më pak se një orë.

Ekografia e fshikëzës është një mjet pa dhimbje dhe joinvazive që mund t’ju ndihmojë të merrni përgjigje për problemet e fshikëzës.

Nëse përjetoni gjëra të tilla si rrjedhje e urinës ose mosmbajtjeje, një mjek mund të rekomandoj një ultratingull të fshikëzës për të ndihmuar në vendosjen e një diagnoze të saktë.

Veshikëza tepër aktive është një shkak i zakonshëm për këto simptoma dhe një ultratingull mund të përdoret për të ndihmuar në eliminimin e çështjeve të tjera, si kanceri i fshikëzës ose problemet strukturore.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN