MENU
klinika

Si mund të trajtohet?

Çfarë është çrregullimi emocional sezonal?

28.04.2022 - 18:43

Çrregullimi emocional sezonal (SAD) është një tjetër term për çrregullimin e madh depresiv (MDD) me model sezonal. Është një lloj depresioni që provokohet nga ndryshimi sezonal. Zakonisht, simptomat fillojnë në vjeshtë ose dimër.

Cilat janë simptomat e çrregullimit afektiv sezonal?

Simptomat e SAD më së shpeshti fillojnë në fund të vjeshtës ose në fillim të dimrit dhe përfundojnë në pranverë. Megjithatë, është e mundur të përjetoni simptoma në periudha të tjera të vitit. Ju gjithashtu mund të mos e përjetoni gjendjen çdo vit.

Në përgjithësi, ekzistojnë dy lloje të SAD: modeli dimëror dhe modeli veror. SAD e modelit të verës ndodh në rreth 10 përqind të rasteve.

Simptomat e secilit model zgjasin rreth 4 deri në 5 muaj dhe mund të përfshijnë:

 • depresion
 • vështirësi në gjumë
 • mungesa e energjisë
 • vështirësi në përqendrim
 • mendimet e vetëvrasjes

Simptomat e SAD të modelit dimëror mund të përfshijnë gjithashtu:

 • lodhja e ditës
 • ngrënia e tepërt
 • mungesa e interesit për aktivitetet shoqërore
 • shtim në peshë

Nga ana tjetër, simptomat e SAD të modelit veror mund të përfshijnë:

 • acarim
 • vështirësi në gjumë
 • shqetësim i shtuar
 • mungesa e oreksit
 • humbje peshe
 • duke vepruar me dhunë

Cilat janë shkaqet e çrregullimit afektiv sezonal?

Shkaku i saktë i SAD është i panjohur. Faktorët kontribues mund të ndryshojnë nga personi në person.

Drita mendohet se ndikon në SAD. Një teori është se ulja e ekspozimit ndaj dritës së diellit në dimër dhe rritja e ekspozimit në pranverë dhe verë ndikon në orën natyrore biologjike që rregullon hormonet, gjumin dhe disponimin. Individët e prekur nga SAD mund të kenë vështirësi në rregullimin e orës së tyre biologjike, e njohur si ritmi cirkadian.

Nivelet jonormale të hormoneve të serotoninës dhe melatoninës tek njerëzit me SAD gjithashtu mund të prishin ritmin e tyre cirkadian. Sipas një studimi të vitit 2016, SAD duket të ketë më shumë gjasa te njerëzit truri i të cilëve mban nivele të larta të transportuesve të serotoninës, duke çuar në nivele më të ulëta të serotoninës.

Njerëzit me SAD mund të prodhojnë gjithashtu sasi tepër të larta të melatoninës, një hormon që kontrollon dhe nxit gjumin.

Si trajtohet çrregullimi emocional sezonal?

SAD mund të trajtohet me këshillim, medikamente dhe terapi.

Një trajtim i zakonshëm, terapia njohëse e sjelljes (CBT), mund t’i ndihmojë njerëzit me SAD të mësojnë të përqëndrohen në mendimet dhe aktivitetet pozitive dhe jo në ato negative.

Disa njerëz gjithashtu përfitojnë nga medikamente të tilla si ilacet kundër depresionit. Këto mund të përfshijnë:

 • fluoksetinë (Prozac)
 • paroxetine (Paxil)
 • sertraline (Zoloft)
 • bupropion (Ëellbutrin)

Bisedoni me mjekun se cili mjekim mund të jetë më i mirë për të trajtuar simptomat tuaja.

Suplementet e vitaminës D ndonjëherë përdoren gjithashtu për të trajtuar SAD. Megjithatë, disa kërkime tregojnë se këto suplemente mund të mos jenë efektive dhe duhet të bëhen më shumë studime.

Zakonet e jetesës së shëndetshme, si ushtrimet e rregullta dhe ekspozimi në diell, mund të ndihmojnë gjithashtu në minimizimin e simptomave të SAD.

Terapia me dritë

Një tjetër trajtim për SAD-në e dimrit është terapia me dritë. Kjo përfshin përdorimin e një kutie të specializuar ndriçimi për të paktën 30 minuta çdo ditë gjatë dimrit për të përsëritur dritën natyrale.

Efektet anësore të terapisë me dritë mund të përfshijnë marramendje, lodhje të syve ose dhimbje koke. Ju mund të keni nevojë të shmangni terapinë me dritë nëse:

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga ushqimi i shëndetshëm tek stërvitja

“Depresioni i vjeshtës”, si ta kaloni

Si t’i menaxhoni simptomat

Depresioni sezonal: Pse ndodh?