MENU
klinika

Kur ndodh dhe kush është më e rrezikuar?

Çfarë është përdredhja e vezoreve? 

16.04.2022 - 12:37

Përdredhja e vezores (përdredhja adnexale) ndodh kur një vezore përdridhet rreth indeve që e mbështesin atë. Ndonjëherë, tubi fallopian gjithashtu mund të shtrembërohet. Kjo gjendje e dhimbshme ndërpret furnizimin me gjak në këto organe.

Përdredhja ovarian është një urgjencë mjekësore. Nëse nuk trajtohet shpejt, mund të rezultojë në humbjen e vezores.

Është e paqartë se sa shpesh ndodh përdredhja ovarian, por mjekët pajtohen se është një diagnozë e pazakontë. Mund të keni më shumë gjasa të përjetoni përdredhje ovariane nëse keni ciste ovariane, të cilat mund të shkaktojnë fryrjen e vezoreve. Ju mund të jeni në gjendje të zvogëloni rrezikun duke përdorur kontrollin hormonal të lindjes ose medikamente të tjera për të ndihmuar në zvogëlimin e madhësisë së kisteve.

Cilat janë simptomat?

Përdredhja ovarian mund të shkaktojë:

  • dhimbje të forta, të papritura në pjesën e poshtme të barkut
  • ngërçe
  • të përziera
  • të vjella
  • Këto simptoma zakonisht shfaqen papritur dhe pa paralajmërim.
  • Në disa raste, dhimbjet, ngërçet dhe ndjeshmëria në pjesën e poshtme të barkut mund të vijnë dhe të shkojnë për disa javë. Kjo mund të ndodhë nëse vezorja po përpiqet të kthehet në pozicionin e duhur.

Kjo gjendje nuk ndodh kurrë pa dhimbje.

Nëse jeni duke përjetuar nauze ose të vjella pa dhimbje, ju keni një gjendje tjetër themelore. Sido që të jetë, duhet të shihni mjekun për një diagnozë.

akton këtë gjendje dhe kush është në rrezik?

Përdredhja mund të ndodhë nëse vezorja është e paqëndrueshme. Për shembull, një kist ose një masë ovariane mund të bëjë që vezorja të shkojë anash, duke e bërë atë të paqëndrueshme.

Ju gjithashtu mund të keni më shumë gjasa të zhvilloni përdredhje ovariane nëse:

keni sindromën e vezores policistike

keni një ligament të gjatë ovarian, i cili është kërcelli fijor që lidh vezoren me mitrën

jeni shtatzënë

po i nënshtroheni trajtimeve hormonale, zakonisht për infertilitet, të cilat mund të stimulojnë vezoren

Edhe pse kjo mund të ndodhë me gratë dhe vajzat në çdo moshë, ka më shumë gjasa të ndodhë gjatë viteve të riprodhimit.

Cilat opsione trajtimi janë në dispozicion?

Kirurgjia do të bëhet për të kthyer në vend vezoren  dhe, nëse është e nevojshme, tubin fallopian. Pas operacionit, mjeku mund të përshkruajë ilaçe për të zvogëluar rrezikun e përsëritjes. Herë pas here mund të jetë e nevojshme të hiqni vezoren e prekur.

*Procedurat kirurgjikale

Mjeku do të përdorë një nga dy procedurat kirurgjikale për të hequr vezoren:

Laparoskopia: Mjeku do të vendosë një instrument të hollë dhe me një kamer të ndezur në një prerje të vogël në pjesën e poshtme të barkut. Kjo do t’i lejojë mjekut të shikojë organet e brendshme. Ata do të bëjnë një prerje tjetër për të lejuar hyrjen në vezore. Sapo vezorja të jetë e aksesueshme, mjeku do të përdorë një sondë të hapur ose një mjet tjetër për ta zbërthyer atë. Kjo procedurë kërkon anestezi të përgjithshme dhe zakonisht bëhet në baza ambulatore. Mjeku mund ta rekomandojë këtë operacion edhe nëse jeni shtatzënë.

Laparotomia: Me këtë procedurë, mjeku do të bëjë një prerje më të madhe në pjesën e poshtme të barkut për t’i lejuar ata të arrijnë dhe të zgjidhin vezoren me dorë. Kjo bëhet ndërsa jeni nën anestezi të përgjithshme dhe do t’ju kërkohet të qëndroni në spital gjatë natës.

Nëse ka kaluar shumë kohë – dhe humbja e zgjatur e rrjedhës së gjakut ka shkaktuar vdekjen e indit përreth – mjeku do ta heqë atë.

Ooforektomia: Nëse indi ovarian nuk është më funksional, mjeku do të përdorë këtë procedurë laparoskopike për të hequr vezoren.

Salpingo-Ooforektomia: Nëse si indi ovarian ashtu edhe ai fallopian nuk janë më funksional, mjeku do të përdorë këtë procedurë laparoskopike për t’i hequr të dyja. Ata gjithashtu mund ta rekomandojnë këtë procedurë për të parandaluar përsëritjen tek gratë që janë pas menopauzës.

Ashtu si me çdo operacion, rreziqet e këtyre procedurave mund të përfshijnë mpiksjen e gjakut, infeksionin dhe komplikimet nga anestezia.

*Mjekimi

Mjeku mund të rekomandojë qetësues dhimbjesh pa recetë për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave gjatë rikuperimit:

acetaminofen (Tylenol)

ibuprofen (Advil)

naproksen (Aleve)

Nëse dhimbja është më e rëndë, mjeku mund të përshkruajë opioidë të tillë si:

oksikodoni (OxyContin)

oksikodoni me acetaminofen (Percocet)

Mjeku mund të përshkruajë pilula kontraceptive me doza të larta ose forma të tjera të kontrollit të lindjes hormonale për të zvogëluar rrezikun e përsëritjes.