MENU
klinika

The Economist/ Akuza për grumbullimin e grurit

Kur Kina shqetësohet për ushqimin, bota paguan

08.04.2022 - 17:16

Partia komuniste e luan lojën me fjalët. Merrni temën prozaike të sigurisë ushqimore. Pandemia, tensionet gjeopolitike dhe reshjet e mëdha të shiut vitin e kaluar (që mund të çojnë në një kulture të mjerë gruri) kërcënojnë furnizimin me drithëra të Kinës. Kohët e fundit zyrtarët i kanë bërë jehonë nxitjes së Presidentit Xi Jinping se “tasi i orizit të njerëzve duhet të mbahet fort në duart e tyre në çdo kohë”. Në kushtet jopartiake, qeveria po mendon fort se si ta mbajë të ushqyer vendin më të populluar në botë.

Udhëheqësit e kaluar ndonjëherë kanë luftuar me këtë detyrë. Dhjetëra miliona kinezë vdiqën në urinë e shkaktuar nga politikat shkatërruese të Mao Ce Dunit në fund të viteve 1950. Sot është e paimagjinueshme një katastrofë e tillë. Por mosmarrëveshjet me Australinë dhe Kanadanë kanë bërë që zyrtarët kinezë të shqetësohen se sasitë e bollshme të drithit që furnizojnë dy vendet një ditë mund të ndërpriten. Ata vërejnë se importet e sojës nga Amerika ranë kur Donald Trump nisi luftën e tij tregtare. Konflikti në Ukrainë shton një shtresë tjetër shqetësimi. Megjithëse Kina ka mbështetur në heshtje pushtimin e Rusisë (dhe ka hequr papritur ndalimin e saj për grurin rus), trazirat mund të nënkuptojnë më pak, ose më të shtrenjtë, ushqim në tasat kineze. Vitin e kaluar Ukraina furnizoi Kinën me 29% të misrit të importuar dhe 26% të elbit të importuar.

Çmimet globale të ushqimeve po rriteshin edhe para se lufta të fillonte të ndikonte në furnizimin me drithëra dhe përbërës të plehrave. Konflikti e frikëson Kinën edhe për një arsye tjetër. Sanksionet e ashpra të vendosura ndaj Rusisë nga vendet perëndimore e bëjnë Kinën nervoze se do të përballej me një ndëshkim të ngjashëm nëse do të pushtonte Tajvanin. Pyesin zyrtarët në Pekin, si mund të mbështetet Kina tek të huajt kaq të paqëndrueshëm për nevojat e saj themelore?

Regjimi i ka trajtuar këto shqetësime në dy mënyra të rëndësishme. Ajo ka grumbulluar ushqime, ose, siç thonë kritikët, e ka grumbulluar atë. Gjatë pesë viteve të fundit, blerjet e çdo gjëje nga Kina, nga soja te mishi i derrit janë rritur. Departamenti Amerikan i Bujqësisë parashikon që nga mesi i këtij viti Kina do të mbajë 69% të rezervave botërore të misrit (misrit), 60% të orizit dhe 51% të grurit. E gjithë kjo për të ushqyer 18% të popullsisë së botës. Vitin e kaluar një zyrtar kinez tha se rezervat e grurit të vendit ishin “historikisht të larta” dhe se kishte grurë të mjaftueshëm për të përmbushur kërkesën për 18 muaj. Blerjet e mëdha të Kinës kanë rritur çmimet globale, thonë analistët.

Në terma afatgjatë Kina mund të shpresojë të diversifikojë furnizuesit e saj. Kjo do të jetë e vështirë, thotë Zhang Hongzhou nga Universiteti Teknologjik Nanyang në Singapor. Pra, po përpiqet gjithashtu të bëhet i vetë-mjaftueshëm. Një pikë referimi kërkon që prodhuesit kinezë të plotësojnë 95% të kërkesës së vendit për drithëra bazë. Në oriz kalojnë. Në melekuqe dhe elb dështojnë. Në misër dhe grurë afrohen. Të lashtat e modifikuara gjenetikisht do të ndihmonin. Qeveria e favorizon teknologjinë, por ka qenë e ngadaltë për ta prezantuar atë për shkak të shqetësimit publik.

“Edhe nëse Kina vendos se dëshiron të jetë e vetë-mjaftueshme, tani është pothuajse e pamundur,” thotë Dr Zhang. Megjithatë, kjo mund të mos e ndalojë atë të përpiqet. Z. Xi, një nacionalist i zjarrtë, dëshiron që më shumë nga ajo që Kina konsumon të bëhet në shtëpi. Ose, siç tha ai vitin e kaluar: “Tasi i orizit duhet të përmbajë kryesisht kokrra kineze”.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analiza/ Pas luftës në Ukrainë

Bota mund të shkojë drejt krizës së ushqimeve

Pushtimi i Ukrainës po shkakton “lëvizje të jashtëzakonshme”

Çmimet rriten në nivelin më të lartë që nga viti 2008

Importuesit qetësojnë shqiptarët0

Furnizimet me miell nuk do të mungojnë