MENU
klinika

"Financial Times"

A do të arrijë inflacioni në eurozonë një nivel të ri historik?

29.05.2022 - 14:03

A do të përshpejtohet inflacioni i eurozonës në një nivel të ri?
Inflacioni i Eurozonës është rritur për 10 muaj radhazi dhe shumica e ekonomistëve mendojnë se duhet të shkojë edhe më tej. Rritja vjetore e çmimeve të konsumit pritet të jetë përshpejtuar në maj, duke arritur pikën më të lartë që nga krijimi i monedhës së përbashkët në 1999.

Pasojat nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia kanë çuar në rritje të çmimeve të energjisë dhe të mallrave dhe kanë shtuar ndërprerjen e zinxhirit të furnizimit global, ndërsa heqja e kufizimeve të Covid-19 ka rritur kërkesën në të gjithë Evropën. E gjithë kjo e ka rritur inflacionin.

Ekonomistët e anketuar nga Reuters parashikuan mesatarisht se indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit të eurozonës do të rritet me 7.7 për qind në vitin deri në maj. Kjo do të ishte më shumë nga rekordi i prillit prej 7.4 përqind.

Rritja e inflacionit, e cila pritet të arrijë një nivel të ri 40-vjeçar në Gjermani prej 8 për qind, si dhe në rritje në Francë, Spanjë dhe Itali kur të dhënat kombëtare të publikohen të hënën dhe të martën, ka nxitur politikëbërësit të premtojnë një përgjigje të afërt.

Christine Lagarde, presidente e Bankës Qendrore Evropiane, tha javën e kaluar se ishte në rrugën e duhur për të rritur normën e saj të depozitave nga minus 0.5 për qind në të paktën zero deri në shtator, pasi një “kombinim i paprecedentë i goditjeve” e çoi inflacionin shumë mbi objektivin e tij prej 2 për qind.

Ekonomistët e Goldman Sachs parashikuan së fundmi se BQE-ja do të rriste normat me një çerek pikë përqindjeje në secilin nga tetë takimet e politikave të saj midis korrikut dhe qershorit të ardhshëm, gjë që do të ngrinte normën e saj të depozitave në 1.5 për qind.

“Ndërsa një ngadalësim më i mprehtë i rritjes ose streset e vazhdueshme sovrane mund të çojnë në normalizim më të ngadalshëm të politikës, shenja më të qarta të efekteve më të mëdha inflacioniste mund të kërkojnë një dalje më të shpejtë,” thanë ata. /Martin Arnold

A mundet që një raport i fuqishëm i vendeve të punës të ringjallë presionin mbi Fed për të rritur në mënyrë agresive normat e interesit?
Shenjat e dobësisë në të dhënat ekonomike të SHBA-së të publikuara këtë javë kanë shtyrë investitorët të ulin pritshmëritë e tyre se sa lart do të rrisë Rezerva Federale normat e interesit këtë vit. Por një tjetër raport i nxehtë punësimi mund ta zhbëjë shpejt këtë lëvizje.

Departamenti i Punës pritet të raportojë të premten se ekonomia amerikane shtoi 318,000 vende pune në maj, një ngadalësim i lehtë nga 428,000 muajin e kaluar, sipas një sondazhi të FactSet të ekonomistëve. Ndërkohë, shkalla e papunësisë pritet të ketë rënë në pikën më të ulët që nga shkurti i vitit 2020. Për më tepër, parashikimet e punësimit për tre nga katër muajt e mëparshëm kanë qenë shumë më poshtë se numri i raportuar.

Dëshmia se vazhdon të ketë presion në rritje mbi pagat mund të ringjallë frikën e inflacionit që sapo kishte filluar të ftohej: masat e tregut të inflacionit kanë rënë në javët e fundit dhe rritja e çmimeve të konsumit në prill është ngadalësuar.

Një raport i fortë mund të ndihmojë gjithashtu të sigurojë Fed-in se ekonomia e SHBA është mjaft e fortë për t’i bërë ballë rritjeve të mëtejshme agresive të normave. Bastet se ku do të ishte norma bazë e interesit të Fed deri në dhjetor 2022 ranë nga 2.8 për qind në 2.6 për qind këtë javë pas raportit të byrosë së regjistrimit se shitjet e shtëpive të reja ranë me gati 17 për qind në prill dhe të dhënat e indeksit të menaxherëve të blerjeve të S&P duke treguar një ngadalësim të ritmit të rritjes së aktivitetit të biznesit. Norma kryesore e interesit e Fed është vendosur aktualisht në një interval prej 0.75 për qind deri në 1 për qind. /Kate Duguid

Sa po ndikojnë flukset ribalancuese stoqet globale?
Indeksi i gjerë i aksioneve FTSE All World ra 7 për qind për majin në pikën e tij më të keqe këtë muaj, pasi frika rreth rritjes ekonomike u vërtit nëpër bankat tregtare globale. Një tubim i madh në fund të javës së kaluar në thelb i fshiu ato humbje.

Fitimet optimiste të lëshuara në mesjavë nga shitësit e mëdhenj amerikanë si Macy’s, Dollar Tree dhe Dollar General ndihmuan në lehtësimin e shqetësimeve se konsumatorët amerikanë, një shtyllë kryesore e ekonomisë më të madhe në botë, po heqin kuletat e tyre në dritën e rritjes së zjarrtë të çmimeve. Të premten, një raport që tregon se shpenzimet e konsumatorit në SHBA u rritën më shumë se sa pritej në prill, ndihmoi në forcimin e këtij argumenti.

Është një tregim i bukur, por në të njëjtën kohë, mund të ketë edhe faktorë teknikë që nxisin fitimet e fundit në stoqet globale. Rënia e madhe e aksioneve në fillim të këtij muaji bëri që fondet që synojnë alokime të veçanta në portofolet e tyre – si 60 për qind e kapitalit të vet, 40 për qind fondet e obligacioneve – u hodhën jashtë. Kjo do të thotë se menaxherëve do t’u duhej të blinin aksione në fund të këtij muaji për të ribalancuar portofolet e tyre.

Analisti i JPMorgan, Nikolaos Panigirtzoglou, vuri në dukje më herët në maj se tema e “ribalancimit” ka qenë një temë e bisedës së fundmi me klientët.

“Duke qenë se një pjesë e konsiderueshme e rënies ka ndodhur në maj, ne presim të shohim flukse të konsiderueshme si nga fondet mujore të ribalancimit në fund të këtij muaji, ashtu edhe nga fondet e ribalancimit tremujor në fund të tremujorit,” vuri në dukje ai.

Banka vlerëson se fondet e përbashkëta të balancuara do të kenë blerë 34 deri në 56 miliardë dollarë në aksione para përfundimit të muajit të martën. Aktiviteti i riblerjes së aksioneve të korporatave amerikane gjithashtu është “rritur” në javët e fundit, sipas bankës, ndërsa drejtuesit e lartë duket se po përfitojnë nga rënia për të blerë aksionet e kompanisë së tyre. /Adam Samson

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times