MENU
klinika

Ndikimi

A është glicerina e mirë për lëkurën dhe fytyrën?

16.05.2022 - 11:56

Pas ujit dhe aromës, glicerina është një nga përbërësit më të raportuar në kozmetikë. Është gjithashtu një përbërës kryesor në hidratuesit dhe locionet. Përdorimi i glicerinës në formën e saj të pastër po rritet në popullaritet, por ka gjëra që konsumatorët duhet të jenë të vetëdijshëm nëse zgjedhin ta bëjnë këtë.

Çfarë është glicerina?

Glicerina, është një përbërës natyral që rrjedh nga vajrat bimore ose yndyrat shtazore. Është një lëng i qartë, pa ngjyrë, pa erë dhe shurup me shije të ëmbël.

Glicerina është një humectant, një lloj agjenti hidratues që tërheq ujin në shtresën e jashtme të lëkurës nga nivelet më të thella të lëkurës dhe ajrit.

Në produktet e kujdesit të lëkurës, glicerina përdoret zakonisht me okluzivë, një lloj tjetër agjenti hidratues, për të bllokuar lagështinë që tërheq në lëkurë.

Sipas një studimi të vitit 2016, glicerina është “hidratuesi më efektiv” i disponueshëm për të rritur hidratimin në shtresën e sipërme të lëkurës, në krahasim me shumë të tjerë, duke përfshirë:

 • acidet alfa hidroksi, si acidi laktik dhe acidi glikolik
 • acidi hialuronik
 • propilen glikol dhe butilen glikol
 • sorbitol
 • ure

A është glicerina e mirë për lëkurën?

Glicerina në produktet e kujdesit të lëkurës duket se është e garantuar, pasi ka një sërë përfitimesh që sjell në lëkurë.

Përfitimet e glicerinës për lëkurën:

 • hidraton shtresën e jashtme të lëkurës (stratum corneum)
 • përmirëson funksionin e barrierës së lëkurës
 • ofrojnë mbrojtje kundër irrituesve të lëkurës
 • bën përshpejtimin e proceseve të shërimit të plagëve
 • hidraton  lëkurën e thatë
 • mund të ndihmojë me psoriasis

A mund të irritojë glicerina lëkurën?

Si një hidratant, glicerina tërheq ujin nga burimi më i afërt. Sidomos në kushtet me lagështi të ulët, burimi më i afërt i ujit janë nivelet më të ulëta të lëkurës.

Shumë përkrahës të kozmetikës natyrale rekomandojnë hollimin e glicerinës me ujë trëndafili, pasi mendohet se uji i trëndafilit hidraton lëkurën dhe rafinon poret. Një studim i vitit 2019 zbuloi se trëndafili kishte efekte pozitive antioksiduese dhe anti-inflamatore në lëkurë.

Për më tepër, një studim i vitit 2017 zbuloi se një kombinim i glicerinës, acidit hialuronik dhe ekstraktit Centella asiatica përmirëson funksionin e barrierës së lëkurës deri në 24 orë pas aplikimit.

A ka efekte anësore përdorimi i glicerinës?

Edhe pse nuk duket se ka shumë efekte anësore të raportuara, glicerina është një produkt natyral, kështu që ka gjithmonë potencial për një reaksion alergjik.

Nëse keni skuqje ose kruajtje, ndaloni menjëherë përdorimin e produktit. Kërkoni një produkt alternativ që nuk përmban glicerinë dhe sigurohuni që të lexoni me kujdes etiketat.