MENU
klinika

Si ta dalloni

A është zhurma në zemër një shenjë e fibrilacionit atrial?

24.05.2022 - 17:27

Simptomat dhe shenjat e fibrilacionit atrial mund të ndryshojnë midis njerëzve, por dëgjimi i tingujve jonormalë që vijnë nga zemra nuk është domosdoshmërisht një prej tyre.

Për ta kuptuar plotësisht këtë, duhet të dini ndryshimin midis fibrilacionit atrial dhe një fenomeni të njohur si zhurma në zemër. Fibrilacioni atrial i referohet një rrahjeje të parregullt të zemrës dhe prek shumë njerëz në mbarë botën.

Zhurma e zemrës ndodh kur ka një lloj tingulli jonormal midis rrahjeve të zemrës.

Ndërsa është e mundur që ju mund të përjetoni si fibrilacion atrial ashtu edhe një zhurmë në zemër në të njëjtën kohë, njëra nuk sinjalizon domosdoshmërisht tjetrën.

Ja çfarë duhet të dini për fibrilacionin atrial dhe zhurmën e zemrës, si dhe për shenjat që duhet t’i kushtoni vëmendje.

Çfarë është një tingull jonormal i zemrës (zhurimë në zemër)?

Zemra bën tinguj kur rreh. Vëllimi i këtyre tingujve mund të variojë nga mezi i dëgjueshëm deri tek i lehtë për t’u dëgjuar me stetoskop.

Tingujt jonormalë të zemrës quhen zhurmë e zemrës. Një zhurmë e zemrës mund të ndodhë ndërmjet rrahjeve të rregullta të zemrës dhe të tingëllojë si një nga sa vijon:

 • një zhurmë
 • një fryrje

Ekzistojnë dy lloje, të zhurmave të zemrës. Ato përfshijnë të pafajshme dhe jonormale.

Çdokush mund të përjetojë një zhurmë të pafajshme në zemër. Ato nuk përfshijnë një gjendje themelore. Në vend të kësaj, ju mund të përjetoni një zhurmë të pafajshme në zemër për shkak të:

 • rritje e shpejtë (në një fëmijë)
 • shtatzënisë
 • ushtrim

Zhurmat anormale ndodhin për shkak të një gjendjeje themelore. Mund të përjetoni simptoma shtesë së bashku me tingujt. Simptomat që mund të përjetoni varen nga gjendja themelore me të cilën jetoni. Disa simptoma të mundshme që mund të përjetoni përfshijnë:

 • marramendje
 • gulçim
 • të fikët
 • kollë kronike (afatgjatë).
 • lëkurë të kaltër (kjo është një urgjencë)
 • Nëse përjetoni ndonjë nga këto simptoma, duhet të konsideroni të shihni mjekun sa më shpejt të jetë e mundur për një vlerësim.

A janë zhurmat e zemrës dhe fibrilacioni atrial e njëjta gjë?

Fibrilacioni atrial (i referuar edhe si AFib) është një lloj aritmie. Një aritmi i referohet një rrahje zemre që është e parregullt, shumë e shpejtë ose shumë e ngadaltë. AFib është një nga llojet më të zakonshme të aritmisë.

Megjithëse AFib mund të duket i padëmshëm, mjekët paralajmërojnë se është një gjendje e rëndë shëndetësore. Rrit rrezikun e kushteve të tjera potencialisht vdekjeprurëse, duke përfshirë:

 • Infrakt. Njerëzit me AFib kanë dy herë më shumë gjasa të zhvillojnë dështim të zemrës.
 • Goditja në tru. Njerëzit me AFib kanë pesë herë më shumë gjasa për të zhvilluar një goditje në tru.
 • Zhurmimet e zemrës nuk janë domosdoshmërisht një shenjë e AFib. Murmuritjet lidhen me mënyrën se si gjaku rrjedh nëpër zemër, veçanërisht valvulat që lidhin dhomat e zemrës.
 • AFib, nga ana tjetër, lidhet me impulset elektrike që janë bërë kaotike ose të çrregullta dhe rezultojnë në një ritëm të parregullt, të ngadaltë ose të shpejtë të zemrës.

Çfarë i shkakton zhurmat e zemrës dhe fibrilacionin atrial?

Zhurmat e zemrës dhe AFib kanë shkaqe të ndryshme.

 • Zhurmat e zemrës
 • Shkaqet e zhurmave të zemrës mund të ndryshojnë në varësi të llojit dhe gjendjes themelore që i shkakton ato.

Zhurmërat e pafajshme të zemrës do të thotë që ju nuk keni ndonjë problem themelor strukturor me zemrën ose ndonjë gjendje themelore. Megjithëse cdokush në çdo kohë mund të diagnostikohet me një zhurmë të pafajshme të zemrës, ato janë më të zakonshmet në:

 • shtatzëni
 • fëmijët

Nëse përjetoni zhurmë anormale të zemrës, mund të jetë për shkak të një defekti në një ose më shumë valvula në zemër. Valvulat me defekt mund të përfshijnë:

 • një rrjedhje
 • qarkullimi i kufizuar i gjakut
 • valvulat e ngushtuara
 • duke u mbyllur herët

Sëmundje të tjera themelore të zemrës mund të shkaktojnë gjithashtu zhurmë zemre. Gjatë diagnozës, një mjek do të kërkojë shkaqet e mundshme themelore dhe mund t’ju referojë te një kardiolog ose specialist tjetër për testime të mëtejshme. Shkaqet e mundshme përfshijnë:

 • infeksione të caktuara, si endokarditi bakterial
 • një defekt i lindur në zemër
 • një vrimë në murin e zemrës
 • Fibrilacioni atrial

Ekzistojnë dy shkaqe kryesore të AFib. Ato përfshijnë:

 • probleme me sinjalet elektrike në zemër
 • ndryshimet në indet e zemrës

AFib është i lidhur me shumë kushte, duke përfshirë:

 • hipertension (presion i lartë i gjakut)
 • kardiomiopatia
 • anomalitë e tiroides
 • sëmundje të valvulave të zemrës
 • sëmundje kongjenitale të zemrës
 • sëmundja e arterieve koronare (ateroskleroza)
 • obeziteti
 • apnea obstruktive e gjumit
 • sëmundja tromboembolike venoze (emboli pulmonare)
 • sëmundje kronike të mushkërive (SPOK, astma)
 • sëmundje kronike të veshkave

Megjithatë, të jetosh me një ose më shumë nga këto kushte nuk do të thotë që një person ka ose do të zhvillojë automatikisht AFib. Njerëzit pa kushte të tjera mund të zhvillojnë gjithashtu AFib. Kjo gjendje quhet “Afib i vetmuar”.

Trajtimi për zhurmën e zemrës

Trajtimi për një zhurmë në zemër varet nga lloji, si dhe nga shkaku i saktë i zhurmës. Një zhurmë e pafajshme është e padëmshme dhe nuk kërkon trajtim.

Zhurmërat anormale të zemrës zakonisht kërkojnë trajtim për gjendjen themelore. Trajtimi i saktë do të ndryshojë në varësi të llojit dhe ashpërsisë së gjendjes themelore. Disa opsione trajtimi që një mjek mund të rekomandojë përfshijnë:

 • test i rutines ushtrimore
 • mjekim
 • kirurgji
 • kateterizimi kardiak

Trajtimi për fibrilacionin atrial

Trajtimi AFib shpesh përfshin disa faktorë, duke përfshirë:

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN