MENU
klinika

A është i sigurt për foshnjën?

A mund të ha ushqime pikante gjatë ushqyerjes me gji?

30.05.2022 - 10:44

Keni konsumuar ushqime pikante për darkë dhe tani fëmija është i shqetësuar dhe duke qarë. Ju po ushqeni me gji dhe menjëherë pyesni veten nëse ushqimi mund të ketë pasur ndonjë lidhje me këtë.

Ky është një skenar i zakonshëm në të cilin gjenden shumë nëna që ushqejnë fëmijën me gji. Fëmija është i ngarkuar, me dhimbje barku ose thjesht nuk po sillet normalisht  dhe nëna dyshon se diçka që po ha po ndikon tek fëmija. Kjo mund të jetë veçanërisht e vërtetë kur kanë ngrënë diçka me aromë të fortë, siç është ushqimi pikant.

Ky është një shqetësim i kuptueshëm sepse shpesh na thuhet se ajo që hamë ndikon drejtpërdrejt në mënyrën se si ndihemi. Por ngrënia e ushqimeve pikante gjatë ushqyerjes me gji nuk tregohet në kërkime se ka efekte negative te foshnja, edhe nëse nëna që ushqen në gji e ndjen efektin e vetë ushqimit.

Ushqimet pikante ndikojnë vetëm në shijen e qumështit të gjirit.

Nënat që ushqejnë me gji shpesh përfundojnë duke i kufizuar ushqimet pikante, por kjo nuk është e nevojshme sepse nuk ka dëshmi se ushqimet pikante janë të dëmshme për foshnjat.

Nëse pyesni veten nëse diçka pikante që keni ngrënë po ndikon tek fëmija apo po e bën atë më të zhurmshëm, nuk jeni vetëm.

Hulumtimet nga Kolegji i Mjekëve Familjarë të Kanadasë zbuluan se shumica e nënave që ushqejnë me gji besojnë se diçka që ato kanë ngrënë shkakton të qara dhe simptoma të bezdisshme tek foshnjat e tyre, dhe si rezultat shumë prej tyre eliminojnë ushqime të caktuara.

Megjithatë, siç theksojnë studiuesit e studimit, ka pak prova që ndonjë ushqim i veçantë ndikon në të qarën, shqetësimin dhe madje edhe dhimbjet e barkut te foshnjat. Përjashtimi i vetëm është qumështi i lopës, pasi një pakicë e vogël foshnjash mund të kenë një alergji ndaj qumështit të lopës dhe mund të preken kur nëna konsumon qumështin e lopës.

 Shumë mite ende qarkullojnë në lidhje me dietën dhe ushqyerjen me gji. Korrelacioni nuk është shkak, dhe dhimbja e barkut tek foshnjat që ushqehen me gji ka shumë të ngjarë të jetë diçka tjetër që nuk ka lidhje.

Nënat  shpesh fajësojnë veten për shqetësimin e foshnjës, për gjënë e fundit që kanë ngrënë, por nuk kanë nevojë të heqin dorë nga ushqimet e tyre të preferuara, madje edhe ato pikante.

Ngrënia e ushqimeve pikante mund të jetë në fakt një gjë e mirë, pasi duke e bërë këtë e ekspozon fëmijën ndaj shijeve të ndryshme në qumësht dhe mund të ndihmojë në zhvillimin e qiellzës së foshnjës, kështu që ata do të kenë më shumë gjasa të provojnë variacione të ndryshme shije. kur fillojnë të hanë ushqime të forta.

Çdo udhëtim gjatë ushqyerjes me gji është i ndryshëm. Sigurohuni që të konsultoheni me një mjek për rrethanat tuaja nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me ngrënien e ushqimeve pikante gjatë ushqyerjes me gji.

 Të mirat dhe të këqijat e ushqyerjes me gji. A është i sigurt për foshnjën?

Ngrënia  e ushqimeve pikante është e sigurt për foshnjën në gji dhe nuk ka asnjë provë që ndikon negativisht në shëndetin ose mirëqenien e tij.

Nuk  ka asnjë provë që ngrënia e ushqimeve pikante i shkakton fëmijës  shqetësime ose që çon në dhimbje barku. Një meta-analizë të publikuar nga Baza e të Dhënave Cochrane e Rishikimeve Sistematike shqyrton shqetësimet e tretjes dhe dhimbjet e barkut tek foshnjat. Studiuesit zbuluan se kishte pak ose aspak prova që ndryshimi i dietës gjatë ushqyerjes me gji ndikon në simptomat e kolikut të foshnjës.

Disa nëna mund të mendojnë se për shkak se ushqimet pikante ndonjëherë shkaktojnë urth ose gazra për veten e tyre, kjo do të bëjë që një fëmijë të përjetojë simptoma të ngjashme. Por nuk është kështu.

Edhe me gjithë këto siguri, disa nëna mund të besojnë ende se ushqimi pikant që hëngrën shkaktoi një reagim negativ te foshnja. Përsëri, nuk ka asnjë provë të qartë se ngrënia e ushqimeve pikante gjatë ushqyerjes me gji shkakton probleme për foshnjat. Por ju e njihni më së miri foshnjën tuaj dhe nëse jeni të sigurt se ai ka reaguar ndaj diçkaje që keni ngrënë, mund të përpiqeni ta eliminoni atë ose të reduktoni ngrënia e tij.

Nëse keni pyetje të mëtejshme në lidhje me shëndetin e foshnjës dhe nëse keni ndonjë shqetësim se diçka që po hani mund të shkaktojë shqetësim ose probleme të tjera shëndetësore për fëmijën, mos hezitoni të kontaktoni një mjek ose një profesionist laktacioni.