MENU
klinika

Rreziqet

A shkaktojnë barnat e fertilitetit kancer ovarian?

24.05.2022 - 17:28

Kanceri ovarian zhvillohet kur qelizat malinje rriten në vezore, rreth tubave fallopiane ose peritoneumit.

Ndërsa disa kërkime tregojnë se marrja e barnave të fertilitetit mund të rrisë rrezikun për kancer ovarian, kjo nuk do të thotë që ju do të zhvilloni automatikisht kancerin ovarian.

A ka një lidhje midis ilaçeve të infertilitetit dhe kancerit të vezoreve?

Vetë kanceri ovarian zakonisht fillon brenda qelizave në skajet e tubave fallopiane. Nuk ka asnjë shkak të vetëm të kancerit ovarian, por ka shumë faktorë rreziku që mund të kontribuojnë në zhvillimin e tij. Një faktor i tillë rreziku është përdorimi i barnave të fertilitetit.

Ilaçet e fertilitetit funksionojnë duke ndihmuar në procesin e ovulacionit, ose lirimin e një veze nga vezorja . Ndërsa vetë procesi nuk mendohet të kontribuojë në kancerin e vezoreve, këto trajtime përfshijnë hormone të ndryshme që mund të rrisin rrezikun.

Hulumtimet e fundit

Ja çfarë ka treguar hulumtimi për disa nga ilaçet më të përdorura të fertilitetit dhe lidhjet e mundshme me kancerin ovarian:

  • Citrati i klomifenit (Clomid, ose CC). Ky modulator selektiv i receptorit të estrogjenit (SERM) ka qenë në treg që nga vitet 1960 dhe mund të përdoret vetë ose në kombinim me fekondimin in-vitro (IVF). Hulumtimet tregojnë se ndërsa ka një rritje të lehtë të rasteve të kancerit ovarian per femrat që morën CC, rreziku më i madh ishte tek ato që përdorën ilaçin e fertilitetit për më shumë se 1 vit.
  • Gonadotropinat. Këto barna të fertilitetit përdoren për çrregullime jo ovuluese dhe ndonjëherë mund të kombinohen me CC. Sipas studimeve të mëparshme, rreziku i kancerit ovarian u rrit me kombinimin gonadotropin-CC.
  • Hormoni folikul-stimulues (FSH), progesteroni, hormoni luteinizues (LH). Të gjitha këto lloje të hormoneve të përdorura në trajtimet e fertilitetit kanë treguar se mund të jenë faktorë të rritjes se rrezikut per kancerin e vezoreve.
  • Në përgjithësi, studimet që kanë shqyrtuar barnat e mundshme të fertilitetit dhe lidhjet e kancerit ovarian kanë qenë kontradiktore. Shumica kanë zbuluar gjithashtu se shumica e grave që marrin trajtime të fertilitetit nuk vazhdojnë të zhvillojnë kancer ovarian.

Kufizimet e kërkimit

  • Vlen të përmendet se ka kufizime në hulumtimin e bërë deri më tani për lidhjen midis ilaçeve të fertilitetit dhe kancerit ovarian. Shumë  gra që kanë përdorur ilaçe për fertilitetin mund të mos jenë në moshën mesatare të fillimit të kancerit të vezoreve, kështu që mund të jetë e vështirë të bëhet një lidhje përfundimtare.
  • Një kufizim tjetër i hulumtimit që përfshin barnat e fertilitetit dhe zhvillimin e kancerit ovarian është fakti se shumë grave që kërkojnë trajtim për infertilitetin mund t’u jepen më shumë se një ilaç. Kështu, mund të jetë më e vështirë të përcaktohet se cili ilaç i fertilitetit është fajtori kryesor në rrezikun e përgjithshëm të kancerit.
  • Gjithashtu, ndërsa barnat e fertilitetit mund të rrisin rrezikun e përgjithshëm të kancerit të vezoreve, nuk është e qartë nëse trajtimet IVF janë të lidhura me kancere më agresive.
  •  IVF mund të lidhet me tumoret “kufitare” të vezoreve ose ato me “potencial të ulët malinj”, por nuk ka lidhje të forta midis kancereve më agresive të vezoreve dhe ilaçeve të fertilitetit.

A ka lidhje midis infertilitetit dhe kancerit të vezoreve?

Në përgjithësi, infertiliteti është rritur që nga viti 1990. Megjithatë, incidenca e kancerit të vezoreve u ul çdo vit nga mesi i viteve 1980 deri në 2017.

Studiuesit gjithashtu nuk e dinë me siguri nëse infertiliteti në vetvete rrit drejtpërdrejt rrezikun për zhvillimin e kancerit të vezoreve, ose nëse faktorët e lidhur janë fajtorë.

Së pari, të mos kesh një shtatzëni do të thotë që ovulon më shumë. Ekziston një teori se të kesh më shumë cikle ovulacioni mund të lidhet me zhvillimin e kancerit ovarian më vonë në jetë. Shtatzënia, si dhe marrja e kontraceptivëve oralë, zvogëlon numrin e herëve të ovulacionit.

Një tjetër lidhje e mundshme midis infertilitetit dhe kancerit ovarian është përdorimi i mëparshëm, por i pasuksesshëm, i trajtimeve të fertilitetit. Studime të tilla kanë treguar një rrezik të mundshëm më të lartë të përdorimit të barnave të fertilitetit dhe mos ngjizjes, kundrejt individëve që vazhduan të konceptoheshin dhe të kishin lindje të suksesshme.

Gjithashtu, nëse përjetoni infertilitet dhe dëshironi të keni fëmijë, mund të keni më shumë gjasa të merrni trajtime të fertilitetit sesa dikush që nuk po përpiqet të mbetet shtatzënë. Kjo mund të tregojë se trajtimi – në vend të vetë infertilitetit – mund të rrisë rrezikun e kancerit.