MENU
klinika

Ndikimi

A shkakton infertilitet, endometrioza?

14.05.2022 - 08:40

Endometrioza mund të shkaktojë formimin e indeve të mbresë dhe ngjitjeve brenda dhe rreth organeve riprodhuese. Kjo mund ta bëjë më të vështirë për ju që të mbeteni shtatzënë. Shumë njerëz me endometriozë mbeten shtatzënë pa ndihmë mjekësore, por disa do të kenë nevojë për trajtim ose ndërhyrje për t’i ndihmuar të mbeten shtatzënë.

Ka disa trajtime të ndryshme për të ndihmuar me infertilitetin e lidhur me endometriozën. Indet e mbresë dhe ngjitjet mund të hiqen gjatë një procedure kirurgjikale minimalisht invazive. Medikamentet mund të ndihmojnë në bërjen e ovulacionit dhe implantimit më të suksesshëm. Dhe teknologjitë riprodhuese të asistuara mund të përdoren për të anashkaluar organet e prekura.

Si ndikon endometrioza në trup?

Endometrioza është një gjendje që ndodh kur indet e ngjashme me endometriumin rriten jashtë mitrës, ku nuk duhet.

Indi endometrial është ai që rreshton muret e brendshme të mitrës. Kur rritet jashtë mitrës, ky ind sillet në të njëjtën mënyrë si brenda mitrës. Mund t’i përgjigjet ndryshimeve hormonale, që do të thotë se mund të rritet dhe të rrjedh gjak në periudha të ndryshme gjatë ciklit menstrual.

Ky proces shkakton inflamacion në zonën rreth rritjeve endometriale, të cilat mund të jenë shumë të dhimbshme. Ajo gjithashtu mund të çojë në një grumbullim të indeve të mbresë dhe ngjitjeve. Ngjitjet janë një lloj indi i fortë dhe ngjitës që mund të lidh organet së bashku.

Endometrioza shkakton dhimbje të lehta deri në të forta, veçanërisht rreth kohës së menstruacioneve. Mund të ndihet si ngërçe shumë më të keqe se të menstruacioneve, ose mund të ndihet më shumë si dhimbje kronike në zonën e legenit. Por disa gra nuk kanë fare simptoma.

Shumë nuk e kanë idenë se kanë endometriozë derisa të kenë vështirësi të mbeten shtatzënë.

Endometrioza mund të variojë nga e lehtë në të rëndë. Në përgjithësi, sa më e rëndë të jetë gjendja, aq më e vështirë mund të jetë të mbeteni shtatzënë. Por edhe endometrioza e lehtë mund të ndikojë negativisht në fertilitetin.

Si ndërhyn endometrioza në fertilitet?

Endometrioza mund të ndikojë në fertilitet në disa mënyra.

Bllokime

Endometrioza mund të shkaktojë formimin e indeve të mbresë, cisteve dhe ngjitjeve brenda dhe rreth organeve riprodhuese. Ky ind mund të ndërhyjë në procesin e konceptimit. Kur një vezë e pjekur lëshohet nga një prej vezoreve, ajo supozohet të udhëtojë përmes një tubi fallopian dhe në mitër. Indet e mbresë dhe cistat ovariane mund ta bëjnë këtë udhëtim të pamundur duke:

  • parandaluar  lëshimin e një veze
  • parandalimin e tubave fallopiane nga kapja e një veze
  • bllokimi i tubave fallopiane

Ngjitjet gjithashtu mund të bëjnë që vezoret të ngjiten në mitër, duke e bërë më të vështirë lidhjen e tubit fallopian dhe vezoreve. Indet e mbresë dhe lezionet mund të ndryshojnë gjithashtu formën e zgavrës së mitrës. Kjo mund ta bëjë më të vështirë për një embrion (vezë të fekonduar) të implantohet në mitër.

Cilësia e vezëve

Endometrioza shkakton inflamacion në dhe rreth organeve riprodhuese. Ky mjedis inflamator mund të jetë më pak mikpritës për ngjizjen. Mund të ndikojë në cilësinë dhe maturimin e vezëve. Mund të ndikojë gjithashtu në procesin e fekondimit dhe implantimit.

Inflamacioni gjithashtu ndikon në prodhimin e hormoneve duke reduktuar aftësinë e vezoreve për të prodhuar sasi të mjaftueshme të estrogjenit dhe progesteronit.

Indet e mbresë brenda dhe rreth vezoreve mund të ndryshojnë gjithashtu rrjedhjen e gjakut, duke reduktuar furnizimin me oksigjen të vezoreve dhe duke zvogëluar cilësinë dhe maturimin e vezëve.

Trajtimet e fertilitetit për njerëzit me endometriozë

Nëse keni ose dyshoni se keni endometriozë dhe keni probleme për të mbetur shtatzënë, një specialist i fertilitetit mund të jetë në gjendje t’ju ndihmojë.

Mjeku mund t’ju rekomandojë të provoni inseminimin intrauterin (IUI) ose fekondimin in vitro (IVF), të cilat janë të dyja teknologji riprodhuese ndihmëse. Në disa raste, mjeku mund të rekomandojë kirurgji për të trajtuar endometriozën.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN