MENU
klinika

Gjendje e zakonshme në verë...

Çfarë e shkakton tharjen e lëkurës dhe si ta trajtojmë atë?

24.05.2022 - 17:33

Lëkura e thatë është një gjendje e pakëndshme e karakterizuar nga luspa, kruajtje dhe çarje. Mund të ndodhë për arsye të ndryshme. Ju mund të keni lëkurë të thatë në mënyrë natyrale. Por edhe nëse lëkura tenton të jetë e yndyrshme, ju mund të zhvilloni lëkurë të thatë herë pas here.

Lëkura e thatë mund të prekë çdo pjesë të trupit. Zakonisht prek duart, krahët dhe këmbët. Në shumë raste, ndryshimet në stilin e jetës dhe hidratuesit pa recetë mund të jenë gjithçka që ju nevojitet për ta trajtuar atë. Nëse këto trajtime nuk janë të mjaftueshme, duhet të kontaktoni mjekun.

Llojet e lëkurës së thatë

Ekspozimi ndaj kushteve të motit të thatë, ujit të nxehtë dhe kimikateve të caktuara mund të shkaktojë që lëkura të thahet. Lëkura e thatë mund të jetë gjithashtu si pasojë e kushteve themelore mjekësore.

Dermatitis termi mjekësor për lëkurën jashtëzakonisht të thatë. Ekzistojnë disa lloje të ndryshme të dermatitit.

Dermatiti i kontaktit

Dermatiti i kontaktit zhvillohet kur lëkura reagon ndaj diçkaje që prek, duke shkaktuar inflamacion të lokalizuar.

Dermatiti irritues i kontaktit mund të ndodhë kur lëkura është e ekspozuar ndaj një agjenti kimik irritues, siç është zbardhuesi.

Dermatiti alergjik i kontaktit mund të zhvillohet kur lëkura është e ekspozuar ndaj një substance ndaj së cilës jeni alergjik, siç është nikeli.

Dermatiti seborrheik

Dermatiti seborrheik ndodh kur lëkura prodhon shumë yndyrë. Rezulton në një skuqje të kuqe dhe me luspa, zakonisht në lëkurën e kokës. Ky lloj dermatiti është i zakonshëm tek foshnjat.

Dermatiti atopik

Dermatiti atopik njihet edhe si ekzema. Është një gjendje kronike e lëkurës që shkakton shfaqjen e njollave të thata me luspa në lëkurë. Është e zakonshme tek fëmijët e vegjël.

Gjendje të tjera, si psoriasis dhe diabeti i tipit 2, mund të shkaktojnë gjithashtu tharjen e lëkurës.

Trajtim për lëkurën e thatë

Plani i trajtimit të rekomanduar nga mjeku do të varet nga shkaku i lëkurës së thatë.

Në disa raste, ata mund t’ju referojnë te një specialist i lëkurës ose dermatolog. Së bashku me mjetet juridike në shtëpi, ata mund të rekomandojnë pomada, kremra ose locione pa recetë ose me recetë pr të trajtuar simptomat tuaja.

Mjetet juridike në shtëpi

Ndryshimet e thjeshta të stilit të jetesës mund të ndihmojnë në parandalimin dhe lehtësimin e lëkurës së thatë. Përpiquni të:

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ekzema një sëmundje që nuk shërohet...

Ja si të minimizoni irritimin e lëkurës