MENU
klinika

Si mund të ndikojë në gjithë trupin?

Çfarë është amiloidoza?

28.05.2022 - 08:15

Amiloidoza është një grup kushtesh që shkaktojnë një proteinë jonormale të quajtur amiloid të ndërtohet në trup. Depozitat e amiloidit përfundimisht mund të dëmtojnë organet dhe të shkaktojnë dështimin e tyre. Kjo gjendje është e rrallë, por mund të jetë serioze.

Depozitat amiloide mund të grumbullohen në:

 • mëlçi
 • shpretkë
 • veshka
 • zemra
 • nervat
 • enët e gjakut
 • Ndonjëherë, amiloidi mblidhet në të gjithë trupin. Kjo quhet amiloidozë sistemike ose në të gjithë trupin.

Simptomat e amiloidozës

Në fazat e hershme, amiloidoza mund të mos shkaktojë simptoma. Kur bëhet më e rëndë, simptomat që keni do të varen nga lloji i amiloidozës që keni dhe organi ose organet që janë prekur.

Për shembull, nëse zemra është e prekur, mund të përjetoni:

 • gulçim
 • rrahje të shpejta, të ngadalta ose të parregullta të zemrës
 • dhimbje gjoksi
 • presioni i ulët i gjakut, i cili mund të shkaktojë marramendje
 • Nëse veshkat janë të prekura, mund të përjetoni ënjtje në këmbë për shkak të grumbullimit të lëngjeve (edemë) ose urinës së shkumëzuar nga proteinat e tepërta.
 • Nëse mëlçia është e prekur, mund të përjetoni dhimbje dhe ënjtje në pjesën e sipërme të barkut.

Nëse trakti gastrointestinal është i prekur, mund të përjetoni:

 • të përziera
 • diarre
 • kapsllëk
 • humbje oreksi
 • humbje peshe
 • ndjenjën e ngopjes menjëherë pas ngrënies

Nëse nervat preken, mund të përjetoni:

 • dhimbje, mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në duart, këmbët dhe pjesën e poshtme të këmbëve
 • marramendje kur ngriheni në këmbë
 • të përziera
 • diarre
 • pamundësia për të ndjerë të ftohtin ose nxehtësinë

Simptomat e përgjithshme që mund të shfaqen përfshijnë:

 • lodhje
 • dobësi
 • mavijosje rreth syve ose në lëkurë
 • gjuha e fryrë
 • dhimbje kyçesh
 • sindromi i tunelit karpal, ose mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në duart dhe gishtin e madh
 • Nëse përjetoni ndonjë nga këto simptoma për më shumë se një ose dy ditë, shkoni te mjeku.

Çfarë e shkakton amiloidozën?

Në përgjithësi, amiloidoza shkaktohet nga një grumbullim i amiloidit në organe. Organet ose zonat e trupit të prekura varen nga lloji i amiloidozës që keni.

Disa lloje të amiloidozës janë të trashëguara, ndërsa të tjerat mund të shkaktohen nga:

një individ që është në dializë për një kohë të gjatë

disa sëmundje inflamatore

Trajtimi i amiloidozës

Amiloidoza nuk është e shërueshme. Trajtimi synon të ngadalësojë prodhimin e proteinave amiloide dhe të zvogëlojë simptomat.

Trajtimet e përgjithshme

Këto medikamente mund të përdoren për të ndihmuar në kontrollin e simptomave të amiloidozës: