MENU
klinika

Si mund të trajtohet?

Çfarë është refluksi vezikoureteral?

16.05.2022 - 11:54

Refluksi vezikoureteral (VUR) është kur urina kthehet nga fshikëz në një ose të dy ureterët. Uretrat janë tubat që lidhin fshikëzën me veshkat.

VUR është më e zakonshme tek foshnjat ose fëmijët e vegjël dhe është e rrallë tek të rriturit.

VUR zakonisht nuk shkakton vetë simptoma, por rrit rrezikun e infeksioneve të traktit urinar (UTI) dhe infeksioneve të veshkave. VUR e lehtë shpesh nuk ka nevojë për trajtim dhe shumë fëmijë e tejkalojnë atë. Fëmijët që zhvillojnë infeksione mund të kenë nevojë të marrin antibiotikë dhe më rrallë mund të kenë nevojë për kirurgji.

Simptomat e refluksit vezikoureteral

Në shumicën e fëmijëve, VUR nuk shkakton drejtpërdrejt asnjë shenjë ose simptomë, sipas një rishikimi të hulumtimit të vitit 2021. Shenja më e zakonshme është prania e një UTI. Njerëzit me VUR zakonisht zhvillojnë UTI sepse urina me rrjedhje sërisht në uretër nxit rritjen e baktereve.

Mund të jetë e vështirë të dihet nëse fëmija ka një UTI. Kjo është veçanërisht e vërtetë me foshnjat, të cilët nuk mund të komunikojnë mirë.

Shenjat dhe simptomat mund të përfshijnë:

 • ethe
 • dhimbje ose djegie gjatë urinimit
 • nevoja e shpeshtë për të urinuar
 • ndryshimi në zakonet e tualetit, të tilla si urinimi në shtrat
 • urinë me erë të pakëndshme
 • gjak në urinë
 • urinë e turbullt
 • dhimbje barku

Fëmijët me VUR gjithashtu kanë më shumë gjasa të kenë:

 • probleme të zorrëve si kapsllëku
 • rrjedhje e pavullnetshme e urinës (mosmbajtjeje)
 • mbajtje urinare
 • VUR është e pazakontë tek të rriturit. Një shenjë tek të rriturit, sipas hulumtimit të vitit 2018, është zhvillimi i përsëritur i infeksioneve të veshkave.

Shkaqet

VUR kategorizohet si parësore ose dytësore, në varësi të shkakut.

Shumica e rasteve të VUR janë parësore. Kjo do të thotë se ato shkaktohen nga zhvillimi atipik i valvulës midis ureterit dhe fshikëzës. Kur kjo valvul nuk mbyllet siç duhet, urina kthehet nga fshikëza në drejtim të veshkave.

VUR kategorizohet si dytësore nëse shkaktohet nga bllokime në sistemin urinar ose probleme me nervat që lejojnë fshikëzën të relaksohet. Këto kushte shkaktojnë presion në fshikëz që mund të shtyjë urinën përsëri në ureterët dhe drejt veshkave.

Si trajtohet refluksi vezikoureteral?

Shqetësimi kryesor i VUR është zhvillimi i UTI-ve ose infeksioneve të veshkave. Trajtimi synon të minimizojë rrezikun e këtyre komplikimeve.

VUR vlerësohet në një shkallë nga 1 deri në 5, ku nota 1 është më pak serioze dhe nota 5 është më e rënda.

Mbikëqyrje aktive

Fëmijët shpesh e tejkalojnë VUR dhe nuk kërkojnë trajtim. Rreth 80 për qind e rasteve të VUR të shkallës 1 ose 2 dhe 50 për qind e rasteve të VUR të shkallës 3 zgjidhen pa trajtim, sipas një rishikimi të hulumtimit të vitit 2017. Mosha mesatare e largimit të tij është 5 ose 6 vjeç.

Antibiotikët

Mjeku mund të rekomandojë një dozë të vazhdueshme të ulët të antibiotikëve pas zhvillimit të një infeksioni.

Aktualisht, rekomandohen terapi të vazhdueshme me antibiotikë për fëmijët më të vegjël se mosha 1 vjec që kanë një histori të UTI-ve ose kanë VUR të shkallës 3 deri në 5 pa histori të UTI-ve.

Tek fëmijët më të mëdhenj se 1 vjeç me një histori të UTI-ve, mjeku rekomandon marrjen në konsideratë të terapisë së vazhdueshme me antibiotikë. Pritja vigjilente me fillimin e menjëhershëm të terapisë me antibiotikë kur zhvillohet një UTI mund të konsiderohet gjithashtu.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN