MENU
klinika

Për çfarë shërben?

Çfarë është terapia e plotë dekongjestive?

16.05.2022 - 11:52

Terapia e plotë ose komplekse dekongjestive (CDT) është një trajtim për limfedemën, një gjendje në të cilën lëngjet e tepërta (limfat) mblidhen në një pjesë të trupit. Dëmtimi i nyjeve ose enëve limfatike, ose një bllokim që çon në ënjtje kronike, zakonisht shkakton limfedemë.

Është e rëndësishme për të trajtuar ose menaxhuar limfedemën. Nëse nuk trajtohet, mund të përkeqësohet dhe të shkaktojë komplikime të tjera si infeksione të lëkurës. Ndërsa nuk ka kurë për limfedemën, CDT është një mënyrë joinvazive për të ndihmuar në menaxhimin e saj.

Nga çfarë konsiston terapia e plotë dekongjestive?

Profesionistët mjekësorë e konsiderojnë CDT një trajtim efektiv për limfedemën sepse përfshin shumë qasje. Qëllimi i CDT është të zvogëlojë dhimbjen dhe ënjtjen e lidhur me limfedemën.

Komponentët kryesorë të një programi CDT janë:

Drenazhi manual limfatik (MLD). Terapistët e certifikuar përdorin teknika manuale për të masazhuar butësisht gjymtyrët e prekura. Kjo ndihmon në çlirimin dhe lëvizjen e lëngjeve të bllokuara në mënyrë që trupi ta ripërthithë atë.

Kompresimi. Fashat ose mëngët e ngjeshjes të mbështjella rreth zonës së prekur sigurojnë presion. Kjo ndihmon për të lëvizur lëngun e tepërt dhe për të parandaluar kthimin e tij. Kjo mund të zvogëlojë ënjtjen dhe të lejojë që lëngu të kullohet.

Ushtrime. Ushtrimet korrigjuese janë një pjesë e rëndësishme e të dy fazave të CDT. Ushtrimet e rregullta mund të ndihmojnë në përmirësimin e rrjedhës së lëngut limfatik në trup dhe ndihmojnë në parandalimin e ënjtjes. Mbajtja e mëngëve ose veshjeve kompresive gjatë ushtrimeve mund të ndihmojë.

Përkujdesje lëkure. Efektet anësore të zakonshme të limfedemës përfshijnë infeksionet e lëkurës dhe ndryshimet e lëkurës. Për më tepër, veshja e rrobave kompresuese mund ta bëjë lëkurën të thatë dhe me kruarje, duke rritur rrezikun e infeksioneve. Është e rëndësishme të pastroni lëkurën rregullisht dhe ta mbroni atë nga dielli duke përdorur krem kundër diellit.

Cilat janë rreziqet e terapisë së plotë dekongjestive?

CDT është përgjithësisht i sigurt. Hulumtimet nga 2020 nuk gjetën probleme serioze të sigurisë me këtë terapi dhe raportuan se shumica e njerëzve kishin rezultate pozitive.

Ashtu si me çdo terapi ose trajtim, CDT mund të ketë disa rreziqe ose efekte anësore.

CDT mund të mos jetë e duhura për njerëzit me kushte të caktuara. Një studim i vitit 2020 rendit disa kushte të tilla, duke përfshirë:

  • dështimi i zemrës
  • tromboza e venave të thella
  • astma
  • presionin e ulët të gjakut
  • çrregullimi i tiroides
  • insuficienca e rëndë arteriale
  • dëmtim i rëndë nervor
  • Pyesni mjekun ose terapistin për çdo shqetësim që mund të keni përpara trajtimit.

Terapia e plotë dekongjestive për fëmijët

Përbërësit kryesorë të CDT për një fëmijë janë të njëjtë si për një të rritur. Megjithatë, një fëmijë ose adoleshent që i nënshtrohet kësaj terapie mund të kërkojë mbështetje emocionale shtesë nga prindërit ose një ekspert i shëndetit mendor.

Fëmijët që kanë nevojë për CDT do të kërkojnë veshje kompresuese të bëra me porosi të porositura nga mjeku i tyre ose terapisti fizik. Ndërsa rriten, rrobat e tyre do të duhet të zëvendësohen.