MENU
klinika

Nga folikuliti tek kistet

Çfarë mund të shkaktojë një gungë në kokë?

23.05.2022 - 19:31

Gjetja e një gungë në kokë është shumë e zakonshme. Disa gunga shfaqen në lëkurë, nën lëkurë ose në kockë. Ka një shumëllojshmëri të gjerë të shkaqeve të këtyre gungave.

10 shkaqet e gungave në kokë

Ka shumë arsye pse mund të zhvilloni një gungë ose gungë në pjesën e pasme të kokës. Shumica janë të padëmshme. Megjithatë, në raste të rralla, një gungë në kokë mund të tregojë një problem më serioz.

Nëse vëreni ndryshime me gungën në kokë, nëse rrjedh gjak ose është e dhimbshme, kontaktoni mjekun menjëherë.

  1. Lëndimi i kokës

Nëse goditni kokën në një objekt të fortë, mund të pësoni një dëmtim në kokë. Nëse një gungë në kokë shfaqet pas një dëmtimi, kjo është një shenjë se koka është lënduar dhe trupi po përpiqet të shërohet vetë.

Lëndimet e kokës mund të rezultojnë në një hematomë të kokës ose mpiksje gjaku. Nëse përjetoni një dëmtim të vogël dhe një gungë zhvillohet në kokë, hematoma e zhvilluar është një shenjë se ka gjakderdhje të vogël nën lëkurë. Këto gunga zakonisht largohen pas disa ditësh.

Lëndimet më traumatike të kokës mund të shkaktojnë gunga më të mëdha apo edhe gjakderdhje në tru (hematoma intrakraniale, epidurale dhe subdurale).

Nëse përjetoni një dëmtim të kokës – veçanërisht atë që ju bën të humbni vetëdijen – shkoni tek mjeku për t’u siguruar që nuk keni gjakderdhje të brendshme.

  1. Flokë të rrënjosur

Nëse rruani kokën, mund të keni qime të rrënjosura. Kjo ndodh kur një qime rritet në lëkurë dhe jo përmes saj, duke shkaktuar një gungë të vogël, të kuqe dhe të fortë. Ndonjëherë, një qime e rritur mund të infektohet dhe të kthehet në një gungë të mbushur me qelb.

Qimet e rrënjosura janë zakonisht të padëmshme dhe shpesh korrigjohen kur flokët rriten. Ju mund të parandaloni qimet e e rrënjosura duke i lënë flokët të rriten.

  1. Folikuliti

Folikuliti është inflamacioni ose infeksioni i një gjëndre floku. Infeksionet bakteriale dhe kërpudhore mund të shkaktojnë folikulit. Këto gunga mund të jenë të kuqe ose të duken si puçrra të bardha.

Përveç gungave në kokë, njerëzit me folikulit në lëkurën e kokës mund të përjetojnë gjithashtu kruajtje dhe dhimbje. Nëse nuk trajtohet, infeksionet mund të kthehen në plagë të hapura.

Trajtimi i folikulitit përfshin:

larjet e përditshme me sapun

kremëra antibiotikë pa recetë

pilula ose shampo me recetë

Në raste të rralla, ekstreme, një mjek mund të ketë nevojë të kryejë heqjen e qimeve me lazer ose elektrolizën.

  1. Keratoza seborreike

Keratozat seborrheike janë rritje jo kanceroze të lëkurës që duken dhe ndjehen si lytha. Zakonisht shfaqen në kokën dhe qafën e të moshuarve.

Këto gunga janë zakonisht të padëmshme, edhe pse mund të duken të ngjashme me kancerin e lëkurës. Për këtë arsye mjekët i trajtojnë rrallë. Nëse mjeku është i shqetësuar se keratoza seborreike do të bëhet kancer i lëkurës, ai mund ta heqë atë duke përdorur kirurgji.

  1. Kist epidermoid

Kistet epidermoide janë gunga të vogla dhe të forta që rriten nën lëkurë. Këto kiste me rritje të ngadaltë shfaqen shpesh në lëkurën e kokës dhe fytyrën. Ata nuk shkaktojnë dhimbje dhe janë me ngjyrën e lëkurës ose të verdhë.

Një grumbullim i keratinës nën lëkurë është shpesh shkaku i kisteve epidermoide. Shumë rrallë janë kancerogjene. Ndonjëherë këto ciste do të largohen vetë. Ata zakonisht nuk trajtohen ose hiqen nëse nuk infektohen dhe bëhen të dhimbshme.

  1. Kist pilar

Kistet pilar janë qese të mbushura me keratinë që formohen rreth folikulave të flokëve. Kistet pilar më së shpeshti shfaqen në lëkurën e kokës. Ato mund të variojnë në madhësi, por janë pothuajse gjithmonë të lëmuara, në formë kubi dhe ngjyrë lëkure.

Këto kiste nuk janë të dhimbshme për t’u prekur. Zakonisht ato nuk trajtohen ose hiqen nëse nuk infektohen ose për arsye kozmetike.

  1. Lipoma

Lipoma është një tumor yndyror, jo kanceroz. Lipomat janë tumori më i zakonshëm i indeve të buta që gjendet tek të rriturit, por rrallë ndodh në kokë. Më shpesh, ato ndodhin në qafë dhe shpatulla.

Lipomat janë një koleksion i indeve yndyrore të vendosura nën lëkurë. Ato shpesh ndihen të buta ose gome dhe lëvizin pak kur preken. Ato nuk janë të dhimbshme dhe janë të padëmshme.

Zakonisht nuk ka nevojë për të trajtuar lipomat. Megjithatë, nëse tumori rritet, mjeku mund të rekomandojë kirurgji për ta hequr atë.

  1. Pilomatriksoma

Një pilomatricoma është një tumor i gjëndrës së flokëve që zhvillohet kur qelizat e folikulit rriten shumë. Ndihet e vështirë në prekje sepse ndodh pasi qelizat kalcifikohen nën lëkurë. Pilomatrikomat zhvillohen tek fëmijët dhe të rriturit.

Këto tumore zakonisht shfaqen në fytyrë, kokë dhe qafë. Në mënyrë tipike, formohet vetëm një gungë, dhe ajo rritet ngadalë me kalimin e kohës. Këto gunga zakonisht nuk lëndojnë.

Ekziston një shans i vogël që një pilomatricoma të kthehet në kancer. Për këtë arsye, trajtimi zakonisht shmanget. Nëse pilomatricoma infektohet, mjeku mund ta heqë atë me kirurgji.

  1. Kanceri i lëkurës

Disa kancere të lëkurës mund të zhvillohen në lëkurën që ka ekspozim të shpeshtë dhe intensiv të diellit, si fytyra ose koka që është tullace. Kanceri i lëkurës mund të shfaqet si gunga të vogla, por edhe plagë ose njolla.

Shumica e kancereve të lëkurës në kokë zakonisht nuk përhapen. Por ato ende duhet të merren seriozisht. Një mjek mund të bëjë një diagnozë të duhur, e cila do të përcaktojë llojin e trajtimit që ju nevojitet.

  1. Ekzostoza

Ekzostoza është rritja e kockës mbi kockën ekzistuese. Këto rritje kockore shpesh shfaqen për herë të parë në fëmijëri. Ato mund të shfaqen në çdo kockë, por rrallë ndodhin në kokë.

Një rreze X mund të zbulojë nëse gunga në kokë është një ekzostozë. Trajtimi për rritjet kockore varet nga ato komplikime, nëse ka. Në raste të rënda, mund të keni nevojë për kirurgji.

Shumë kushte mund të shkaktojnë një gungë në pjesën e pasme të kokës. Trajtimi ndryshon në varësi të shkakut. Shumica e gungave në kokë janë të padëmshme.

Nëse nuk jeni të sigurt se çfarë e ka shkaktuar gungën në kokë, informoni mjekun dhe shikoni nga afër gungën. Nëse ndryshon ose ndodh ndonjë kushtet që vijojnë, telefononi menjëherë mjekun:

gjakderdhje

dhimbje të shtuar

rritje

shndërrimi në një plagë të hapur

Mund të jetë e vështirë të përcaktoni vetë nëse një gungë në kokën është shkak për shqetësim. Ndërsa shumë gunga nuk kërkojnë kujdes mjekësor, disa mund të jenë shenjë e një gjendjeje serioze për këtë arsye është mirë që gjithmonë të kërkoni mendimin e një mjeku profesionist.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Çfarë mund të bëni për ta qetësuar

Folikuliti i lëkurës: Çfarë është?