MENU
klinika

DIagnostikohet edhe pas Covid-19

Cilat janë fazat e pneumonisë lobare?

14.05.2022 - 08:29

Pneumonia është një infeksion i mushkërive që shkaktohet nga bakteret, viruset ose kërpudhat. Ai varion nga i lehtë në i rëndë. Disa raste të pneumonisë ndodhin si një ndërlikim i një infeksioni tjetër, si gripi ose COVID-19. Mund të ndikojë në tërësinë e mushkërive ose vetëm në pjesë të caktuara.

Mushkëritë ndahen në pesë lobe – një lob i sipërm, i mesëm dhe i poshtëm në të djathtë, si dhe një lob i sipërm dhe i poshtëm në të majtë.

Ndërsa ka shumë lloje të pneumonisë bazuar në organizmin që shkaktoi infeksionin, pneumonia përgjithësisht ndahet në dy grupe të mëdha bazuar në atë se sa nga mushkëritë janë prekur.

Varësisht se cilat lobe ose zona të sistemit të frymëmarrjes janë prekur, ju mund të diagnostikoheni me:

  • Bronkopneumoni. Bronkopneumonia është një lloj pneumonie që prek më së shumti bronket dhe bronkiolat. Këto janë sistemi i tubave që sjellin ajrin në mushkëri. Kjo lloj pneumonie shpesh përhapet në pjesë të tjera të mushkërive nëse nuk trajtohet në mënyrë efektive.
  • Pneumonia lobare. Kjo i referohet çdo lloj pneumonie që shkakton mbingarkesë ose inflamacion – një gjendje e njohur si konsolidim – e cila prek një lob të tërë të mushkërive.
  • Kur bronkopneumonia kalon nga faza fillestare, zakonisht kalon në pneumoni lobare. Pneumonia lobare ka katër faza të dallueshme të infeksionit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Parashikimet e epidemiologut të njohur

“Covid-19 mund të mundet, por do të zgjasë”

Keti ka diçka për të treguar

“Në fillim, mendova se kisha thjesht grip”