MENU
klinika

Shkaqet

Fryrje barku pas shtatzanisë? Ja si mund të trajtohet

27.05.2022 - 19:08

Diastasis recti (teknikisht, diastasis rectus abdominis ose DRA) është një term anatomik që përshkruan një distancë jonormale që ndan dy muskujt e drejtë të murit muskulor të barkut. Kjo gjendje është jashtëzakonisht e zakonshme pas lindjes, duke prekur rreth 65% deri në 100% të grave shtatzëna dhe pas lindjes.

Një ndarje e vazhdueshme prej 1.5 deri në 2 centimetra ose më shumë midis muskujve “six-pack” konsiderohet përgjithësisht jonormale dhe ka nevojë për trajtim. Gjendja zakonisht zgjidhet me trajtim të vazhdueshëm.

Simptomat

Shumica e simptomave të diastazës recti do të mungojnë gjatë gjysmës së parë të shtatzënisë. Disa gra mund të fillojnë të vërejnë simptoma në fund të tremujorit të dytë ose në fillim të tremujorit të tretë. Gratë e tjera nuk vërejnë një ndryshim në bark deri pas lindjes.

Në periudhën pas lindjes, nënat e reja që përjetojnë diastasis recti duhet të jenë në gjendje të shohin një fryrje të dukshme ose kreshtë ku ndahen muskujt e barkut. Anasjelltas, kur shtriheni në shpinë, kjo zonë midis muskujve rreth kërthizës do të bjerë. Shenjat dhe simptomat që mund të tregojnë se keni diastazë recti përfshijnë:

 • Një fryrje ose kreshtë që kalon në mes të barkut, e cila është më e dukshme kur barku është i angazhuar ose i kontraktuar
 • Vështirësi në ngritjen e objekteve
 • Vështirësi në kryerjen e detyrave rutinë
 • Dhimbja e mesit
 • Qëndrimi i keq
 • Paqëndrueshmëria e trungut
 • Mospërmbajtje urinare
 • Muskujt e dobët të barkut

Shkaqet

Presioni i ngritur intra-abdominal është një shkaktar kryesor pas diastasis recti. Kur jeni shtatzënë, muskujt e barkut shtrihen për të akomoduar mitrën në rritje, gjë që bën që indi lidhor të bëhet i hollë. Hormonet e shtatzënisë, relaksina, progesteroni dhe estrogjeni gjithashtu kontribuojnë në relaksimin e indeve. Ndërsa kjo vazhdon të përparojë, mund të ndodhë një ndarje e pjesshme ose e plotë e rectus abdominis.

Faktorët e rrezikut që e bëjnë DRA më të prirur të jetë një ndërlikim i shtatzënisë përfshijnë:

 • Mosha e avancuar e nënës (35 ose më e madhe)
 • Bebe e madhe
 • Shtatzënia e dytë ose më shumë
 • Shtatzënia binjake ose e shumëfishtë
 • Megjithëse diastasis recti është më i përhapur tek gratë shtatzëna dhe pas lindjes, është e rëndësishme të theksohet se ajo mund të ndodhë edhe tek gratë pas menopauzës dhe tek burrat. Në këto raste, shkaqet kryesore janë sforcimet, zhvendosjet e shpejta të peshës trupore, ngritja e peshave dhe ushtrimet e sforcuara.

Mjekimi

Trajtimi për diastasis recti fokusohet në ushtrimet rehabilituese për të riparuar ndarjen. Ai gjithashtu përfshin edukimin rreth ushtrimeve që duhen shmangur që mund ta përkeqësojnë ndarjen derisa të shëroheni plotësisht. Megjithatë, dijeni se edhe me terapi fizike, barku mund të mos kthehet plotësisht në gjendjen e tyre para shtatzënisë, pasi shtrirja e ndodhur gjatë shtatzënisë nuk mund të kthehet kurrë plotësisht.

Procedurat kirurgjikale

Meqenëse diastasis recti nuk është një hernie e vërtetë (nuk ka hernie të përmbajtjes intrabdominale përmes indit lidhës të murit të barkut), siç u përmend më lart, zakonisht nuk kërkon riparim kirurgjik. Në vend të kësaj, ushtrimet e sigurta dhe të përshtatshme janë linja e parë e rekomanduar e trajtimit, të cilat shpesh janë të suksesshme në zgjidhjen e diastasis recti, veçanërisht nëse shmangni ri-sforcimin e diastasis recti.

Thënë kështu, disa gra mund të zbulojnë se ushtrimet rehabilituese nuk janë të mjaftueshme për të zgjidhur gjendjen.

Stimulimi elektromagnetik neuromuskular

Ekziston gjithashtu një trajtim i mundshëm, jo-kirurgjikal, i cili mund të ndihmojë kozmetikisht me diastasis recti, i quajtur Emscuplt, i cili përdor një magnet me fuqi të lartë për të nxitur kontraktimet e muskujve. Stimulimi elektromagnetik neuromuskular shkakton kontraktime të muskujve të barkut për të nxitur forcimin dhe shërimin. Studimet kanë gjetur se ky trajtim është i dobishëm, veçanërisht në lidhje me kryerjen e ushtrimeve të përshkruara për të forcuar zonën.