MENU
klinika

Trajtimi

Gjakderdhja e syrit, nga se shkaktohet?

23.05.2022 - 19:33

Gjakderdhja e syrit zakonisht nënkupton gjakderdhje ose një enë gjaku të thyer që përfshin shtresat e indeve në sipërfaqen e jashtme të syrit. Kjo është një hemorragji subkonjuktivale. E gjithë pjesa e bardhë e syrit mund të duket e kuqe ose e gjakosur, ose mund të keni njolla ose zona të kuqe në sy.

Një lloj tjetër më pak i zakonshëm i gjakderdhjes nga syri, ose hifema, mund të ndodhë në pjesën e mesme, me ngjyrë të syrit. Gjakderdhja e syrit më e thellë ose në pjesën e pasme të syrit ndonjëherë mund të shkaktojë skuqje.

Gjakderdhja në sy mund të ndodhë për disa arsye.

Në varësi të vendndodhjes në sy, gjakderdhja mund të jetë e padëmshme ose mund të çojë në komplikime nëse nuk trajtohet. Duhet të flisni me një mjek nëse mendoni se mund të keni gjakderdhje në sy.

Llojet e gjakderdhjes së syve

Ekzistojnë tre lloje kryesore të gjakderdhjes së syve.

*Hemorragji subkonjuktivale

Sipërfaqja e jashtme e pastër e syrit quhet konjuktivë. Ajo mbulon pjesën e bardhë të syrit. Konjuktiva ka enë gjaku të vogla dhe delikate që normalisht nuk mund t’i shihni.

Një hemorragji nënkonjuktivale ndodh kur një enë gjaku rrjedh ose thyhet pikërisht nën konjuktivë.

Kur kjo ndodh, gjaku bllokohet në enën e gjakut ose midis konjuktivës dhe pjesës së bardhë ose syrit. Zakonisht përfshihet më pak se një pikë gjaku. Meqenëse konjuktiva është një shtresë e lirshme e indeve, gjaku mund të shpërndahet rreth një zone të madhe të syrit, duke i bërë gjërat të duken shumë më të rënda.

Gjakderdhja e syrit e bën enën e gjakut shumë të dukshme ose shkakton një njollë të kuqe në sy.

Kjo lloj gjakderdhjeje nga syri është e zakonshme. Zakonisht nuk shkakton dhimbje dhe nuk ndikon në shikim.

Me shumë mundësi nuk do të keni nevojë për trajtim për një hemorragji nënkonjuktivale. Zakonisht është i padëmshëm dhe pastrohet në rreth 1 javë.

*Hifema

Një hifemë është gjakderdhje brenda syrit midis kornesë së pastër dhe irisit me ngjyrë.

Ndodh kur gjaku mblidhet midis irisit, bebëzës dhe kornesë. Kornea është mbulesa e qartë e kupolës së syrit që i ngjan një lente kontakti të integruar. Një hifemë zakonisht ndodh kur ka dëmtim ose çarje në iris ose bebëzë. Hifema mund të zhvillohet gjithashtu nëse enët anormale të gjakut përhapen në këtë zonë (neovaskularizimi) dhe më pas rrjedhin, siç ndodh me sëmundjen diabetike të syrit dhe kushte të tjera.

Kjo lloj gjakderdhjeje nga syri është më pak e zakonshme dhe mund të ndikojë në shikim. Hifema mund të bllokojë pjesërisht ose plotësisht shikimin. Nëse nuk trajtohet, komplikimet nga një hifemë traumatike mund të shkaktojnë humbje të përhershme të shikimit.

*Llojet më të thella të hemorragjisë së syrit

Gjakderdhja e syrit më thellë ose në pjesën e pasme të syrit zakonisht nuk është e dukshme në sipërfaqe. Ndonjëherë mund të shkaktojë skuqje të syve. Enët e gjakut të dëmtuara dhe të thyera dhe komplikime të tjera mund të shkaktojnë gjakderdhje brenda zverkut të syrit. Llojet e gjakderdhjes më të thellë të syrit përfshijnë:

hemorragji qelqore, në lëngun e syrit

hemorragji subretinale, kudo nën retinë

hemorragji submakulare, nën makulën, e cila është pjesë e retinës

Trajtimi i gjakderdhjes së syve

Hemorragjitë nënkonjuktivale zakonisht nuk janë serioze dhe shërohen pa asnjë lloj trajtimi. Por trajtimi për gjakderdhjet e tjera të syve varet nga shkaku.

Nëse keni gjithashtu marramendje dhe dhimbje koke, ose keni lënduar syrin, kontaktoni një mjek në mënyrë që të merrni trajtimin e duhur.

Trajtim mjekësor

Nëse keni një gjendje themelore, si presioni i lartë i gjakut, mjeku do të përshkruajë medikamente për ta menaxhuar atë.

Hifemat dhe gjakderdhjet më serioze të syve mund të kenë nevojë për trajtim të drejtpërdrejtë. Një mjek mund të përshkruajë pika syri sipas nevojës për gjakderdhjen e syrit:

pika loti shtesë për sytë e thatë

pika syri steroide për ënjtje

pika syri për dhimbje

pika sy me antibiotikë për infeksion bakterial

pika antivirale të syve për infeksionin viral

kirurgji me lazer për të eliminuar enët jonormale të gjakut

operacioni i syve për të kulluar gjakun e tepërt

kirurgjia e kanalit të lotit

Mund t’ju duhet të mbani një mburojë të posaçme ose një copë për të mbrojtur syrin ndërsa gjakderdhja e syrit shërohet.

Këshillohuni me mjekun e syrit për të kontrolluar gjakderdhjen dhe shëndetin e syve. Ata gjithashtu do të masin presionin e syve. Presioni i lartë i syrit mund të çojë në sëmundje të tjera të syrit si glaukoma.