MENU
klinika

Analiza e The Guardian

Logjika e ftohtë pas taktikave mizore të Rusisë në Ukrainë

27.05.2022 - 09:30

Ofensiva e SHBA-së në rajonin e Donbasit po përparon ngadalë.

Pasi nxitoi të nisë operacionin për të mos i dhënë kohë Ukrainës për të sjellë armë të reja nga perëndimi, Rusia ka zbuluar se njësitë e saj të varfëruara dhe të rraskapitura nuk janë të gatshme dhe nuk janë në gjendje të sulmojnë pozicionet ukrainase pa pësuar humbje të mëdha. Prandaj, ushtria ruse është rikthyer në aplikimin masiv të artilerisë, duke shkatërruar fshat pas fshati, të cilin e pushton pas tërheqjes së njësive ukrainase.

Për ushtrinë ukrainase, taktikat aktuale ruse mund të jenë jo të sofistikuara dhe nihiliste, por ato janë gjithashtu të rrezikshme.

Ukrainasit po përpiqen të godasin logjistikën që mbështet artilerinë ruse.

Sfida për ushtrinë ruse është mbajtja e niveleve të trupave. Moska ka filluar një mobilizim të paparalajmëruar të qytetarëve me ish-shërbim ushtarak, duke plotësuar një përpjekje për rekrutim për vullnetarë për të marrë kontrata shërbimi afatshkurtra.

Kontratat afatshkurtra synojnë të ruajnë fuqinë e njësive derisa të organizohet dhe pajiset personeli i mobilizuar.

Por me pak trajnim, moral të ulët, kohezion të dobët të njësisë pas viktimave të konsiderueshme dhe një fluks të vazhdueshëm personeli të ri, njësitë ruse vazhdojnë të performojnë keq dhe të vuajnë në mënyrë disproporcionale në angazhime.

Edhe pse tendencat afatshkurtëra ushtarake aktualisht favorizojnë Ukrainën, vendi përballet me zgjedhje të vështira.

Për sa kohë që Rusia ka një numër të konsiderueshëm sistemesh artilerie dhe mbrojtja ajrore e saj mohon mbështetjen ajrore të Ukrainës, ushtria ukrainase është e detyruar të mbetet e shpërndarë, duke kufizuar fuqinë e saj luftarake të disponueshme në çdo moment dhe duke ngadalësuar shkallën me të cilën mund të çlirojë territorin.

Ukraina duhet gjithashtu të ruhet nga rreziku që Rusia të kalojë në një mobilizim të madh dhe më të hapur të popullsisë së saj që, megjithëse është politikisht i rrezikshëm, do të kërcënonte një ofensivë të rëndësishme në fund të vitit, duke kërkuar që Ukraina të mbajë rezerva.

Nëse ushtria ukrainase nuk mund të çlirojë pjesë të konsiderueshme të territorit këtë verë, atëherë ekziston rreziku i një konflikti të zgjatur.

Shqetësimet kryesore të sigurisë për Kievin janë ekonomike dhe politike.

Pa një zgjidhje paqeje, Ukraina do të mbetet e paralizuar ekonomikisht, portet e saj të bllokuara, qytetet e saj të dëmtuara rëndë dhe investimet ose rindërtimi do të pengohen nga perspektiva gjithnjë e më e afërt e sulmeve me raketa.

Kievi pritet të humbasë pothuajse gjysmën e PBB-së së tij këtë vit.

Shumë ukrainas të zhvendosur brenda vendit kanë jetuar me kursimet e tyre. Këto do të fillojnë të mbarojnë.

Një konflikt i zgjatur rrezikon gjithashtu të dëmtojë kohezionin e brendshëm. Ukraina deri më tani ka qenë e bashkuar politikisht, me simpatizantët e Rusisë në shtetin ukrainas që mbajnë një profil të ulët ose kanë mbështetur me entuziazëm përpjekjet e luftës.

Do të ishte e rrezikshme të ndryshojë. Megjithatë, ndërsa shtetrrethimi dhe kontrollet e lëvizjes hiqen dhe qartësia politike e nevojës për të mbrojtur Kievin zhduket, ka mundësi të reja për përmbysje.

Mënyra se si qeveria siguron se mund të sigurojë ngrohje për qytetarët larg frontit ndërsa dimri po afron, për shembull, është një çështje për të cilën mund të justifikohen kritikat. Por çështje të tilla mund të përdoren gjithashtu nga Rusia për të degraduar unitetin e brendshëm të vendit.

Në një konflikt të zgjatur, Ukraina ndoshta do të varet nga ndihma financiare nga jashtë.

Inflacioni në Britaninë e Madhe po i afrohet 10%. Ekziston një rrezik serioz i recesionit. Nëse humbja e vendeve të punës vjen në vjeshtë, kjo do të përkojë me nevojën e njerëzve për energji. Ndërkohë, çmimet e energjisë pritet të mbeten të larta dhe Rusia deri më tani ka vazhduar të furnizojë Evropën. Në këto kushte, qytetarët evropianë mund të bëhen më pak mbështetës për të ndihmuar Ukrainën për të luftuar një luftë të rëndë në Donbas kur pasojat ndihen në shtëpi.

Duke pasur parasysh këto re të errëta në horizont, partnerët e Ukrainës duhet të ndjekin dy drejtime.

Së pari, Ukraina duhet të përmirësojë pozicionin e saj të sigurisë sa më shumë që të jetë e mundur gjatë verës. Për ta bërë këtë, nevojitet artileri me rreze të gjatë që mund të sfidojë dominimin e  Rusisë. Furnizimi i SHBA-ve i obusit M777 155 mm është një fillim i mirë. Partnerët e Ukrainës duhet gjithashtu të ndihmojnë në trajnimin e brigadave të reja ukrainase në mënyrë që vendi të tërhiqet dhe të rindërtojë disa nga njësitë e tij.

Është gjithashtu kritike që ushtrisë ruse të mos i jepet mundësia për të rimarrë iniciativën.

Drejtimi i dytë i përpjekjeve duhet të jetë një qasje e koordinuar në të gjithë Evropën për të ndërtuar elasticitet për këtë dimër dhe për të filluar punën për mjetet më të mira për të ofruar mbështetje ekonomike për Ukrainën.

Ekziston gjithashtu nevoja për të informuar publikun herët dhe qartë në lidhje me korrelacionin e drejtpërdrejtë midis veprimeve të Rusisë dhe dhimbjes ekonomike që do të vijë.

Dezinformimi rus në mënyrë të pashmangshme do të portretizojë dhimbjen ekonomike si pasojë e mbështetjes së Kievit. Deformime të tilla duhet të minohen paraprakisht.

Së fundi, është çështja e unitetit të aleancës.

Ka thirrje në rritje në të gjithë NATO-n për të shqyrtuar zgjidhjet e negociuara, shpesh të bazuara në tregtimin e territorit ukrainas për paqe.

Ndërsa negociatat nuk duhet të braktisen kurrë, nxitja për një armëpushim që do të mbyllte përfitimet ruse, do të lejonte ushtrinë ruse të rimëkëmbet dhe të përgatitet për një ofensivë të rinovuar dhe ta lërë Ukrainën të gjymtuar ekonomikisht, është shumë naive.

Është jetike që mosmarrëveshjet në lidhje me objektivat ndërmjet partnerëve kryesorë evropianë të shkatërrohen dhe zgjidhen sa më shpejt të jetë e mundur.

Ndërsa qytetarët ukrainas futen nëpër kampe filtrimi dhe Rusia planifikon aneksimin e një pjese të madhe të territorit të saj, duhet kuptuar se paqja sipas kushteve të Rusisë do të ishte një çështje shumë e dhunshme.

Jack Watling është hulumtues i lartë për luftën tokësore në Institutin Mbretëror të Shërbimeve të Bashkuara

Burimi: The Guardian

Përktheu dhe përshtati: Konica.al