MENU
klinika

Analiza

Një mungesë globale e energjisë po e vë Bitcoin nën presion

13.05.2022 - 13:36

Ka qenë një fillim i vështirë i vitit për tregjet e kriptove dhe, ndërsa çmimet kanë rënë, konsumi i energjisë i industrisë është kthyer në qendër të vëmendjes. Minatorët e kriptove po garojnë për t’i bërë monedhat dixhitale ‘më të gjelbra’ duke përdorur burime të rinovueshme të energjisë për të fuqizuar operacionet, ndërsa të tjerët shkojnë në vendet e gazit për të përdorur karbonin e mbetur për miniera. Por me pasigurinë që turbullon të ardhmen e Bitcoin, operatorët e projektit të gazit kanë filluar të rishqyrtojnë partneritetin me minatorët e kriptove. Ndikimi i dobët mjedisor i minierave të kriptomonedhave po fiton vëmendje në rritje ndërsa qeveritë dhe firmat e energjisë në mbarë botën përpiqen të reduktojnë karbonin dhe kalimin në burime të rinovueshme. Minierat e monedhave dixhitale kërkojnë sasi të mëdha të energjisë elektrike. Vetëm operacionet e Bitcoin kërkonin rreth 91 teravat-orë energji elektrike në vit, më e lartë se sasia e energjisë elektrike e përdorur nga e gjithë popullsia finlandeze prej 5.5 milionë banorësh.

Kohët e fundit, shumë kompani kriptosh kanë bashkëpunuar me prodhuesit e gazit natyror për të përdorur karbonin e sekuestruar përmes teknologjive të kapjes dhe ruajtjes së karbonit (CCS) për të prodhuar energji elektrike. Por shumë venë në dyshim nëse është praktike përdorimi i sasive kaq të larta të energjisë për të prodhuar një monedhë pa të ardhme të caktuar, kur kjo energji mund të përdoret për të fuqizuar operacionet industriale.

Kjo është veçanërisht e mundimshme pasi shumë qeveri nuk kanë vendosur ende rregullore për industrinë e kriptove, pasi ajo rritet me një shpejtësi në rritje. Ndërsa prodhimi i monedhës dixhitale rritet dhe minierat shfaqen në të gjithë botën, qeveritë duhet të marrin në konsideratë se si të menaxhojnë rritjen e përdorimit të energjisë ndërsa shtyjnë për të dekarbonizuar.

Firmat kripto janë garuar për të bërë ‘më të gjelbër’ minierat e monedhës pasi kanë frikë nga një goditje ndaj përdorimit të tyre të energjisë. Ka shumë shembuj të kësaj minierash të pastër. Një objekt që strehon 15,000 platforma minerare në qytetin suedez të Boden, i operuar nga Hive Blockchain, po drejtohet nga hidrocentralet lokale dhe jo nga lëndët djegëse fosile. Firmat kripto po zgjedhin këtë rajon pasi prodhon energji të tepërt të erës dhe hidrocentraleve, që do të thotë se energjia e përdorur për miniera nuk është e nevojshme për energjinë e shtëpive. Por zyrtarët në rajon janë të shqetësuar për sasinë e madhe të fuqisë që kërkohet për të drejtuar operacione të tilla.

Suedia shpreson të përdorë burimet e rinovueshme për të karburantuar automjetet elektrike, bateritë dhe çelikun pa fosile për të ndihmuar në përmbushjen e synimeve klimatike të vendit. Por me një kripto që konsumon kaq shumë energji, mund të pengojë këto objektiva. Ndërkohë, firmat e tjera kripto janë ende të varura nga lëndët djegëse fosile për të fuqizuar aktivitetet, duke gjetur vende që ende ndezin gaz për të përfshirë teknologjitë CCS dhe për të ngritur miniera atje.

Ka shqetësime të mëtejshme për të ardhmen e kriptove pasi Bitcoin bie 55 për qind nga niveli i lartë i nëntorit. Bitcoin përbën rreth një të tretën e tregut të kriptomonedhave. I vlerësuar në rreth 570 miliardë dollarë, çmimi i tij u ul me mbi 10 për qind të hënën dhe mbi 20 për qind gjatë javës së kaluar. Vlera e Ethereum gjithashtu është ulur me rreth 20 për qind javën e fundit.

Megjithatë, disa vende kanë filluar të mirëpresin kriptomonedhën si mjet ligjor, duke sugjeruar që qeveritë të besojnë se është këtu për të qëndruar. El Salvador dhe Republika e Afrikës Qendrore legalizuan përdorimin e monedhave dixhitale gjatë vitit të kaluar. Ajo ka luajtur gjithashtu një rol kyç në përpjekjet e luftës të Ukrainës, me organizata nga e gjithë bota që dhurojnë kripto për të mbështetur grupet ukrainase. Edhe pse disa vende, si Kina, e kanë ndaluar kriptomonedhën krejtësisht.

Tani miniera e kriptove është në rrezik të ndalohet në qytete të caktuara që kërkojnë të ulin karbonin me një ritëm në rritje. Nju Jorku po diskuton mundësinë e miratimit të një projektligji të ri për të ndaluar operacionet e reja të minierave të kriptove. Nëse miratohet, ligji do të kërkonte që kompanitë e minierave të monedhës dixhitale të ofrojnë prova të punës që tregojnë se përdorin burime të rinovueshme të energjisë në vend të lëndëve djegëse fosile për operacionet e energjisë. Ndërkohë, minatorët e rinj të kriptove nuk do të mund të hynin në treg. Nju Jorku do të ishte shteti i parë në SHBA që do të prezantojë këtë lloj legjislacioni, duke hapur mundësinë që të tjerët të ndjekin.

Sidoqoftë, ata që punojnë në sektorin e kriptove besojnë se kjo thjesht do të inkurajojë kompanitë që të lëvizin operacionet diku tjetër. Amanda Fabiano, Shef i Minierave në Galaxy Digital, shpjegoi “Nju Jorku do të mbetet pas, duke humbur ndaj shteteve të tjera në rastin më të mirë, dhe në rastin më të keq, kombe të tjera më progresive. Nju Jorku po krijon një precedent të keq që shtetet e tjera mund të ndjekin.”

Në fakt, disa minatorë tashmë kanë filluar të lëvizin operimet nga frika e vendosjes së rregulloreve të reja. Ky është rasti për kompaninë e monedhës dixhitale Foundry, e cila beson se investitorët e saj po frikësohen nga investimi në kriptomat me bazë në Nju Jork. Kjo do të bëjë që shumë njerëz që punojnë në kriptoma të largohen nga shteti i Nju Jorkut në favor të rajoneve të tjera.

Ndërsa operacionet e kriptove po vazhdojnë të rriten, me shumë kalimin në burimet e energjisë së gjelbër për minierat e karburantit në mënyrë që të fitojnë mbështetje politike, nuk ka siguri për të ardhmen e monedhës dixhitale. Ndërkohë që disa duan të rrisin presionin ndaj firmave të kriptove për t’u gjelbëruar, të tjerë duan të promovojnë rregullore për të frenuar tërësisht minierat e kriptove. Dhe megjithëse kompanitë e monedhave dixhitale kanë ofruar një mënyrë të dobishme për të hequr qafe mbetjet e karbonit për prodhuesit e gazit, mungesa e sigurisë rreth jetëgjatësisë së tyre mund të pengojë firmat e naftës dhe gazit nga krijimi i partneriteteve të ardhshme.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËNTregtia globale po rivizatohet nga lufta

“Ukraina është ulur mbi 15 milionë tonë drithë…”

"The Economist"/ Konsumatorët, tjetër bëjnë e tjetër thonë!

Ekonomia globale drejt një tjetër recesioni?

Në ‘skaner’ vendimmarrjet e Bordit të Naftës dhe atij Ushqimeve

Misioni i FMN ‘zbret’ në Tiranë