MENU
klinika

Shkaqet

Pse kam kruajtje në këmbë gjatë shtatzënisë?

23.05.2022 - 19:35

Nuk ka pothuajse asgjë më të bezdisshme se të ndjeni kruarje. Disa gra përjetojnë një kruajtje në lëkurë gjatë shtatzënisë së tyre. Kruajtja mund të ndodhë në të gjithë trupin ose të kufizohet në disa zona, siç janë këmbët.

Shpesh, kruajtja e këmbëve gjatë shtatzënisë është e zakonshme dhe nuk është problem. Megjithatë, nëse jeni duke kruar dhe gërvishtur vazhdimisht, është e rëndësishme të flisni me një mjek në mënyrë që ata të përjashtojnë një gjendje të quajtur kolestaza e shtatzënisë, një sëmundje e mëlçisë që mund të shkaktojë kruajtje në këmbë dhe duar gjatë shtatzënisë.

Pse gratë kanë kruajtje në këmbë gjatë shtatzënisë?

Ka disa arsye të ndryshme pse këmbët mund të kruhen gjatë shtatzënisë, duke përfshirë hormonet, djersitjen e shtuar dhe përjetimin e sëmundjeve të lëkurës si psoriaza. Këto nuk konsiderohen kushte serioze dhe mund të menaxhohen me masa në shtëpi ose me medikamente të miratuara nga mjeku .

Ndonjëherë, kruajtja e këmbëve gjatë shtatzënisë shkaktohet nga një gjendje e quajtur kolestaza e shtatzënisë. Në kolestazë, hormonet e shtatzënisë nxisin mosfunksionimin e mëlçisë, e cila prodhon një grumbullim të lëngut biliar në mëlçi dhe në qarkullimin e gjakut, duke rezultuar në fund me kruajtje shumë të këmbëve dhe duarve.Kolestaza mund të jetë e dëmshme për fëmijën, prandaj është e rëndësishme që ajo të trajtohet. , dhe duhet  të informoni mjekun  për çdo kruarje të vazhdueshme që mund të përjetoni.

Shkaqet e kruajtjes së këmbëve në shtatzëni

Ndryshimi i hormoneve të shtatzënisë është një nga shkaqet më të shpeshta të kruajtjes së këmbëve. Ndryshimet hormonale mund të ndikojnë në mbaresat nervore, duke i bërë ato më të ndjeshme dhe më të prirur për të ndjerë kruajtje.

Disa pacientë do të zbulojnë se nervat e tyre janë pak më të rënduar, veçanërisht nëse kanë ndonjë gjendje themelore. Në mënyrë të veçantë, gratë shtatzëna që kanë fibromialgji (dhimbje muskujsh), ose kushte të tjera që lidhen me nervat, mund të përjetojnë më shumë ndjeshmëri të lëkurës dhe kruajtje gjatë shtatzënisë, përshkruan.

Ndonjëherë disa sëmundje të lëkurës mund të shfaqen ose të përkeqësohen gjatë shtatzënisë. Për shembull, psoriaza, një sëmundje autoimune e lëkurës që shkakton njolla të kuqe ose të argjendta me kruajtje, ndonjëherë mund të shpërthejë gjatë shtatzënisë. Edhe pse shtatzënia shpesh shkakton një lehtësim për sa i përket përkeqësimit të psoriazës, për rreth 10-20% të grave shtatzënë, shtatzënia e përkeqëson psoriazën. .

Një gjendje tjetër e lëkurës që mund të shfaqet gjatë shtatzënisë është PUPPP (papulat urtikariale kruarje dhe pllakat e shtatzënisë). PUPPP nuk konsiderohet serioze ose e dëmshme për fëmijën, por mund të jetë shumë e pakëndshme. Zakonisht shfaqet si një skuqje kruajtjeje në bark dhe mund të përhapet në kofshët, krahët dhe vithet.

Ndonjëherë  PUPPP mund të përhapet në këmbë dhe mund të jetë shkaku i kruajtjes së vazhdueshme të këmbëve. PUPPP zakonisht nuk shfaqet në këmbë, por teknikisht mund të shfaqet kudo në trup.

Mënyrat për të lehtësuar dhe menaxhuar kruajtjen

Rastet e kruajtjes së këmbëve gjatë shtatzënisë që nuk shkaktohen nga kolestaza zakonisht u përgjigjen mirë ilaçeve në shtëpi, si dhe ilaçeve pa recetë.

Zakonisht  sugjerohen ilaçe të tilla si njomja me ujë të ngrohtë ose të ftohtë, kompresa të ftohta dhe sigurohuni që t’i ndërroni shpesh çorapet. Të kesh këmbë të thata mund të shkaktojë kruajtje, kështu që hidratuesit mund të jenë të dobishëm. Mund të përdorni edhe një hidratues me përbërës kundër kruajtjes, si locion kalamine, ose locione me difenhidraminë (përbërësi aktiv në Benadryl).

Nëse jeni diagnostikuar me kolestazë, korrigjimi i problemit themelor do të përmirësojë kruajtjen.

Me shumë mundësi do t’ju përshkruhet një ilaç i quajtur acid ursodeoksikolik për të trajtuar kolestazën.

Ndërsa prisni që mjekimi të funksionojë, kruajtjen e kolestazës mund ta trajtoni me banja të ngrohta, hidratues dhe antihistaminikë. Sigurisht, duhet të konsultoheni për çdo medikament pa recetë që po mendoni të përdorni me një mjek profesionist.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN