MENU
klinika

Pesë arsye

Pse nuk duhet të shqetësoheni për peshën gjatë ciklit menstrual?

21.05.2022 - 08:25

Shumica e grave kanë dëshirë për ushqim gjatë menstruacioneve. Kjo sjellje nuk është aspak e parëndësishme, sepse ndjenja e humbjes së kontrollit të hap derën e fajit të të ngrënit të tepërt dhe stresit të shtimit në peshë.

Në artikullin e sotëm do të flasim për 5 arsyet për të mos u shqetësuar për peshën tuaj gjatë menstruacioneve. Pra, le të shkojmë t’i shohim ato.

Hormonet e vezoreve

Gjatë fazës luteale të ciklit menstrual, e cila fillon pas ovulacionit dhe përfundon në ditën e parë të menstruacioneve, sekretimi i progesteronit rritet ndërsa sekretimi i estrogjenit zvogëlohet. Këto hormone mund të ndikojnë në marrjen e ushqimit në përgjigje të emocioneve. Nëse nuk keni fuqi magjike, është e pamundur të kontrolloni hormonet tuaja me fuqinë e vullnetit.

Uri

Është e zakonshme që gjatë menstruacioneve të keni dëshira për ushqime të caktuara, të tilla si çokollata, akullorja dhe patatinat. Unë ju sugjeroj të merrni një qëndrim dashamirës dhe t’i mirëprisni këto dëshira të përkohshme. Ushqimet që na bëjnë të ndihemi në faj, zakonisht i kërkojmë më shumë. Në vend të kësaj, ju rekomandoj që t’i shijoni këto ushqime me moderim dhe të mos i shmangni ato fare.

Shqetësim i tepruar

Shqetësimet për shtimin në peshë janë më të theksuara pak para fillimit të menstruacioneve, për shkak të dëshirës për ushqim të shkaktuar nga ndryshimet hormonale. Ndjenja e humbjes së kontrollit dhe e tërheqjes nga disa ushqime mund të çojë në ankth. Këto sjellje janë normale dhe pakësohen pas disa ditësh.

Gjendje emocionale

Gjatë menstruacioneve, është e zakonshme të ndjeni emocione të tilla si ankthi, nervozizmi dhe trishtimi. Këto emocione mund të ndikojnë në imazhin e trupit tuaj dhe vetëbesimin. Mendimet negative të lidhura me pamjen janë më të pranishme në ditët para menstruacioneve. Ju bëj thirrje që të mos jeni shumë kritikë gjatë kësaj periudhe.

Luhatjet e peshës

Gjatë ciklit menstrual, pesha nuk ndryshon ndjeshëm. Megjithatë, mund të vërehen luhatje të vogla, më konkretisht tre ditë para fillimit të menstruacioneve. Ky fenomen mund të shpjegohet me mbajtjen e ujit dhe gjithashtu sepse pesha ndryshon natyrshëm nga dita në ditë, pavarësisht nga koha e ciklit menstrual. Është normale. Gjithashtu një vakt i vetëm nuk mund të konsiderohet përgjegjës për shtimin afatgjatë të peshës.

Për të gjitha këto arsye, ju ftoj t’i mbyllni derën fajit të të ngrënit të tepërt dhe stresit të shtimit në peshë gjatë menstruacioneve.