MENU
klinika

Rreziku

Pse vrima në zemër duhet të diagnostikohet sa më shpejt?

28.05.2022 - 08:00

Sindroma Eisenmenger është një gjendje e zemrës që mund të ndodhë si një efekt anësor afatgjatë i një defekti të pakorrigjuar të zemrës në lindje.

Sindroma Eisenmenger mund të ketë simptoma serioze dhe të shkaktojë një rritje të vdekjeve, veçanërisht për shkak të një shansi më të lartë për goditje në tru.

Sindroma mund të ndodhë për shkak të një parregullsie strukturore në zemër në lindje që mund të jetë e padiagnostikuar ose e pakorrigjuar. Zakonisht është një defekt septal ventrikular (VSD), i cili është një vrimë në zemër.

Gjaku zakonisht rrjedh nga ana e djathtë e zemrës në të majtë. VSD lejon që gjaku të rrjedhë nga ana e majtë e zemrës në të djathtë. Kjo rrjedhje prapa e pengon zemrën të funksionojë në mënyrë sa më efektive dhe mund të çojë në hipertension të arteries pulmonare.

Një VSD është një lloj “shunt”, i cili tregon se gjaku nuk po shkon aty ku prisni. Shunte të tjera të njohura mund të shkaktojnë sindromën Eisenmenger. Kjo perfshin:

 • defekt septal atrial
 • defektet e septumit atrioventrikular
 • duktus arterioz i hapur
 • tetralogjia e pa riparuar e Fallot
 • Një person mund të ketë një ose disa defekte të zemrës. Disa nga këto defekte mund të jenë aq të vogla saqë është shumë e vështirë për mjekun t’i zbulojë në një moshë të hershme, kur defektet janë shpesh më të trajtueshme.
 • Aktualisht, mjekët nuk e dinë se çfarë e shkakton defektin e zemrës që çon në sindromën Eisenmenger. Studiuesit nuk kanë identifikuar ndonjë komponent përgjegjës të trashëguar ose mutacione gjenetike.

Cilat janë simptomat e sindromës Eisenmenger?

Sindroma Eisenmenger mund të shkaktojë disa simptoma te njerëzit. Nuk është e pazakontë nëse simptomat nuk ngjajnë me ato të dikujt tjetër me të njëjtën diagnozë.

Simptoma kryesore zakonisht lidhet me cianozën, mungesën e oksigjenit në trup dhe presionin e lartë në mushkëri. Disa manifestime të kësaj përfshijnë:

 • njollë kaltërosh në lëkurë, si buzët, gishtat e duarve dhe gishtat e këmbëve
 • një pamje e rrumbullakosur e majave të gishtave ose gishtërinjve
 • lodhje
 • letargji
 • ritme të parregullta të zemrës
 • ënjtje në bark ose në pjesën e poshtme të këmbëve
 • gulçim i pazakontë

Si trajtohet apo menaxhohet sindroma Eisenmenger?

Është e rëndësishme të dini se kur presioni i lartë në mushkëri fillon të shkaktojë simptoma, efektet zakonisht janë të vështira për trajtuar. Aktualisht, e vetmja kurë për sindromën Eisenmenger është transplantimi i zemrës dhe mushkërive. Por mjekët e rezervojnë këtë ndërhyrje për rastet më të rënda.

Në shumë raste, mjekët fokusohen në menaxhimin e gjendjes dhe parandalimin e përkeqësimit të saj.

Medikamente

Mjekët mund të përshkruajnë një sërë ilaçesh për të trajtuar sindromën Eisenmenger. Këto përfshijnë:

 • antiaritmikë për të ruajtur ritmin e zemrës
 • hollues gjaku për të reduktuar rrezikun e mpiksjes së gjakut
 • diuretikët, të njohur zakonisht si pilula uji
 • plotësimi i hekurit
 • Studiuesit po shqyrtojnë gjithashtu përfitimet e ilaçeve që mund të zgjerojnë ose zgjerojnë enët e gjakut.

Kirurgjia

Në raste të rënda, njerëzit me sindromën Eisenmenger mund të jenë kandidatë për transplantim zemër-mushkëri.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN