MENU
klinika

Endometrioza dhe simptomat e saj

Punë stresuese? Rrit shkaqet për sëmundjen që shkakton infertilitet

18.05.2022 - 11:11

Endometrioza është një sëmundje komplekse dhe nganjëherë invaliduese, e cila mund të lidhet me faktorë të ndryshëm rreziku. Ndër këto, një rol të rëndësishëm mund të luajë edhe puna stresuese. Një studim i fundit i kryer nga studiues të Fondacionit të Endometriozës dhe i publikuar në revistën shkencore InVivo, tregoi se gratë që kryejnë një profesion kërkues mund ta kenë më të vështirë të menaxhojnë gjendjen e tyre dhe të përjetojnë më shumë dhimbje.

Çfarë është endometrioza dhe cilat janë simptomat e saj?

Endometrioza është një sëmundje ekskluzivisht femërore në të cilën ka një rritje jonormale të qelizave që normalisht përbëjnë endometriumin, membranën mukoze që rreshton mitrën nga brenda: praktikisht, ato zhvillohen në vende të tjera, pothuajse gjithmonë pranë tubave dhe vezoreve. Simptoma më e zakonshme është dhimbja e lokalizuar në pjesën e poshtme të barkut dhe legenit, e cila mund të shtrihet në pjesën e fundit të zorrëve dhe në fshikëz. Përveç kësaj, gruaja e prekur gjithashtu mund të përjetojë menstruacione të dhimbshme dhe të përjetojë dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale. Sëmundje të tjera të mundshme janë: zorrë e irrituar, alternimi midis kapsllëkut dhe diarresë, ndjesi e rreme e nevojës për të shkuar në tualet, kërcitje në rektum, ënjtje abdominale, ndjesi cistiti, lodhje e zgjatur, të përziera, dhimbje koke, dhimbje muskulore.

Çfarë mund ta shkaktojë endometriozën?

Ende shkaqet nuk janë të qarta. Sipas një prej teorive më të akredituara, endometrioza varet nga një funksionim jonormal i sistemit mbrojtës, për shkak të faktorëve të ndryshëm të rrezikut. Studimi i ri sugjeron se puna stresuese mund të ketë gjithashtu një ndikim në këtë drejtim. Në hulumtim janë përfshirë gjithsej 4 mijë gra me endometriozë, të cilat janë ftuar t’i nënshtrohen disa pyetësorëve dhe analizave. Qëllimi ishte të hulumtohej roli i stilit të jetesës dhe në veçanti i profesionit të kryer në sëmundjen dhe në perceptimin e simptomave të dhimbshme.

Nga analiza e rezultateve doli se simptomat janë më të forta tek gratë që kryejnë një punë stresuese dhe kërkuese. Përkundrazi, amvisat, pensionistet dhe nxënëset priren t’i kenë ato më pak. Dhe, në fakt, incidenca e manifestimeve rritet duke filluar nga grupmosha 25-29 vjeç deri në 40-44 vjeç, ndërsa ulet mbi 55 vjeç. Prandaj, duket se ato që kanë një jetë “më të thjeshtë” dhe një profesion më pak të mundimshëm janë në gjendje të menaxhojnë më mirë endometriozën dhe çrregullimet e lidhura me to.

Si trajtohet endometrioza?

Në përgjithësi, standardi i artë është trajtimi me ilaçe. Në disa raste, megjithatë, nevojitet kirurgji për të hequr qelizat endometriale. Dieta mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjes dhe inflamacionit. “Këshillohet rritja e fibrave deri në 20-30% në vakte duke konsumuar perime, drithëra, mundësisht me pak gluten, bishtajore, fruta”, shpjegon Pietro Giulio Signorile, president i Fondacionit të Endometriozës. Po, edhe me fara vajore, avokado dhe fruta të thata. Në vend të kësaj, përdorni mish të kuq të kufizuar, produkte qumështi dhe gluten.

Diagnoza e sëmundjes nuk është e thjeshtë. Mund të nevojitet një histori e kujdesshme mjekësore (një intervistë e plotë me gruan), një ekografi e saktë transvaginale, një rezonancë magnetike bërthamore barku-legen.

Çfarë nuk duhet të hani nëse vuani nga endometrioza?

Në përgjithësi është mirë të kufizohen: mishi i kuq, ushqimet industriale (patate të skuqura, bare, biskota), pijet me sheqer, alkooli, kafeina, sheqernat, ëmbëlsirat, produktet me estrogjen (si soja, tërshëra, thekra), miellrat e rafinuar, yndyrna të ngopura, ushqime të qumështit me origjinë shtazore të pakontrolluar.

A mund të lindin fëmijë gratë me endometriozë?

Endometrioza mund të pengojë konceptimin dhe implantimin e embrionit. Për më tepër, ajo nxit prodhimin e substancave që reduktojnë rezervën ovariane (numrin e qelizave të vezëve të fekondueshme). Megjithatë, jo të gjitha gratë me endometriozë nuk arrijnë të kenë fëmijë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Miliona çifte përjetojnë ankth nga pamundësisa për të patur një fëmijë

10 faktet që duhet të dini për Fekondimin In-Vitro