MENU
klinika

Ndikimi

Si lidhen artriti reumatoid dhe anemia?

23.05.2022 - 19:36

Artriti reumatoid (RA) është një sëmundje sistemike autoimune që prek kyçet dhe organet e tjera të trupit.

Në RA, sistemi imunitar i trupit ngatërron indet e trupit si pushtues të huaj. Kjo e bën sistemin imunitar të sulmojë indin që rrethon nyjet. Kjo rezulton në ënjtje, ngurtësi dhe dhimbje në kyçe.

Sistemi imunitar i dëmtuar i trupit mund të rezultojë gjithashtu në inflamacion dhe dëmtim të organeve të tjera si zemra, mushkëritë, sytë dhe enët e gjakut.

Çfarë është anemia?

Anemia në latinisht do të thotë “pagjak”. Ndodh kur palca e eshtrave prodhon më pak qeliza të kuqe të gjakut sesa ato që i nevojiten trupit.

Qelizat e kuqe të gjakut transportojnë oksigjen në të gjithë trupin. Me më pak nga këto qeliza që qarkullojnë, trupi bëhet i uritur për oksigjen.

Anemia gjithashtu mund të shkaktojë që palca e eshtrave të prodhojë më pak hemoglobinë. Proteina e pasur me hekur u mundëson qelizave të kuqe të gjakut të bartin oksigjenin përmes gjakut.

Si lidhen artriti reumatoid dhe anemia?

RA mund të shoqërohet me lloje të ndryshme të anemisë, duke përfshirë aneminë e inflamacionit kronik dhe aneminë e mungesës së hekurit.

Kur keni një shpërthim të RA, përgjigja imune shkakton inflamacion në nyje dhe inde të tjera. Inflamacioni kronik mund të ulë prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut në palcën e eshtrave. Kjo mund të çojë në lirimin e disa proteinave që ndikojnë në mënyrën se si trupi përdor hekurin.

Inflamacioni mund të ndikojë gjithashtu në mënyrën se si trupi prodhon eritropoietin, një hormon që kontrollon prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

A mund të shkaktojnë anemi barnat e RA?

Me pak fjalë, po. Ulcerat e gjakderdhjes dhe gastriti në stomak dhe në traktin tretës mund të shkaktohen nga barnat anti-inflamatore josteroide (NSAIDs) si:

naproksen (Naprosyn, Aleve)

ibuprofen (Advil)

meloksikamë (Mobic)

Kjo shkakton humbje gjaku, duke rezultuar në anemi. Nëse anemia është mjaft e rëndë (Hemoglobina më pak se 7 gram për decilitër), ajo mund të trajtohet me transfuzion gjaku. Kjo do të rrisë numrin e qelizave të kuqe të gjakut dhe nivelet e hekurit.

Qetësuesit e dhimbjeve gjithashtu mund të dëmtojnë mëlçinë, ku hekuri nga ushqimi që hani ruhet dhe lirohet për përdorim të mëvonshëm. Medikamentet antireumatike modifikuese të sëmundjes (DMARDs), duke përfshirë biologjikët, mund të shkaktojnë gjithashtu dëmtim të mëlçisë dhe anemi.

Një ilaç tjetër popullor i përdorur për trajtimin e RA është metotreksati, një ilaç antireumatik modifikues i sëmundjes (DMARD). Metotreksati mund të shkaktojë mungesë folate, e cila mund të çojë në anemi.

Nëse merrni medikamente për të trajtuar RA, mjeku do t’ju kërkojë të bëni analiza gjaku në intervale të rregullta.

Si trajtohet anemia e lidhur me RA?

Pasi mjeku të dijë shkakun e anemisë, ai mund të fillojë ta trajtojë atë. Një mënyrë për të trajtuar aneminë e lidhur me RA është trajtimi i drejtpërdrejtë i RA duke ulur inflamacionin në trup.

Njerëzit me nivele të ulëta hekuri mund të përfitojnë nga suplementet e hekurit, por shumë hekur mund të krijojë probleme të tjera serioze mjekësore.

Megjithëse përdoret rrallë, një ilaç i quajtur eritropoietin mund të përdoret për të stimuluar palcën e eshtrave për të prodhuar më shumë qeliza të kuqe të gjakut.

Është e rëndësishme për të trajtuar aneminë sapo të zhvillohet. Mungesa e oksigjenit në gjak e bën zemrën të punojë më shumë për të pompuar më shumë gjak nëpër trup. Anemia që nuk trajtohet mund të çojë në rrahje të parregullta të zemrës (aritmi) ose, nëse është e rëndë, në një atak në zemër.

Parandalimi i shpërthimeve të RA mund të zvogëlojë gjasat që ju të zhvilloni anemi. Të vizitoni mjekun për kontrolle të rregullta rekomandohet kur keni një sëmundje kronike si RA. Mjeku mund të urdhërojë analiza gjaku për të kontrolluar aneminë.

Anemia është shumë e lehtë për t’u trajtuar. Trajtimi i menjëhershëm mund të ndihmojë në parandalimin e simptomave të lidhura me aneminë, duke përfshirë problemet serioze të zemrës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Anemia e inflamacionit kronik

Cila është proteina që shkakton anemi?