MENU
klinika

Disa këshilla

Si parandalohet enjtja e kyçeve të këmbëve?

16.05.2022 - 11:50

Shputat, kyçet dhe këmbët janë vende të zakonshme të enjtjes për shkak të efektit të gravitetit në lëngjet në trupin e njeriut. Sidoqoftë, mbledhja e lëngjeve nga graviteti nuk është shkaku i vetëm i ënjtjes së kyçit të këmbës ose vetë ëmbës. Lëndimet dhe inflamacionet pasuese mund të shkaktojnë gjithashtu mbajtje të lëngjeve dhe ënjtje.

Shputa, kyçi ose këmba e fryrë mund të bëjnë që pjesa e poshtme e këmbës të duket më e madhe se normalja. Ënjtja mund ta bëjë të vështirë ecjen. Mund të jetë edhe e dhimbshme.

Kjo enjtje është zakonisht e përkohshme dhe nuk është shkak për shqetësim. Por mund të merrni masa për të reduktuar enjtjen. Në këtë mënyrë, ju mund të zvogëloni çdo dhimbje që po përjetoni dhe të rifilloni aktivitetet e përditshme.

Nëse pjesë të këmbës së poshtme mbeten të fryra ose keni simptoma të tjera, kjo mund të sinjalizojë se keni një gjendje shëndetësore themelore. Njohja e shkakut të ënjtjes mund të ndihmojë në eliminimin e një problemi më serioz.

Çfarë shkakton ënjtje të këmbëve, kyçeve dhe këmbëve?

Ënjtja në pjesën e poshtme të këmbës është zakonisht rezultat i një prej dy gjërave:

 • edemë, një grumbullim i lëngjeve
 • inflamacion, reagimi i trupit ndaj lëndimit ose infeksionit
 • Edema është një gjendje e zakonshme ku lëngu i tepërt bllokohet në indet e trupit. Kjo shkakton ënjtje të indeve direkt nën lëkurën shputa, kyçe dhe këmbë. Mund të prekë gjithashtu duart dhe krahët.

Simptoma të tjera të edemës përfshijnë lëkurën e tërhequr ose me shkëlqim, ose vështirësi në ecje.

Disa njerëz gjithashtu mund të përjetojnë edemë me gropë, në të cilën lëkura ruan një gropë pasi e shtypni për disa sekonda.

Disa shkaqe janë thjesht aktivitete të përditshme ose faktorë të jetës, si p.sh.

 • mosha më e madhe
 • mbipeshë ose obezitet
 • duke qëndruar shumë gjatë në këmbë
 • duke qëndruar ulur shumë gjatë (p.sh., në një fluturim të gjatë)
 • moti i nxehtë

Inflamacioni është përgjigja e sistemit imunitar ndaj lëndimit, infeksionit ose sëmundjes. Mund të jetë akut (afatshkurtër) ose kronik (afatgjatë).

Enjtja nga inflamacioni zakonisht shoqërohet nga:

 • dhimbje
 • lëkurë që është e ngrohtë në prekje
 • skuqje ose njollë e lëkurës
 • funksioni i reduktuar

Si mund të parandaloj ënjtjen e këmbës, kyçit të këmbës apo këmbës?

Menaxhimi i gjendjes mjekësore

Nëse keni një gjendje mjekësore që mund të çojë në ënjtje, merrni ilaçet dhe menaxhoni me kujdes simptomat tuaja. Nëse keni dështim kongjestiv të zemrës ose sëmundje të veshkave, mund t’ju duhet të kufizoni sasinë e lëngjeve që merrni çdo ditë.

Ushtroni masa paraprake

Ndërkohë që nuk mund të parandaloni gjithmonë lëndimet gjatë aktivitetit fizik, ngrohja së pari mund të ndihmojë. Kjo përfshin një shëtitje ose vrapim të lehtë përpara se të angazhoheni në aktivitet fizik të fuqishëm.

Zgjidhni këpucë mbështetëse. Këpucët e duhura mund të ndihmojnë në korrigjimin e problemeve të ecjes dhe parandalimin e lëndimeve. Ju duhet të zgjidhni këpucë që përputhen me aktivitetin tuaj ose nevojat tuaja specifike.

Çorape me ngjeshje

Çorapet e kompresimit ushtrojnë presion në pjesën e poshtme të këmbës. Në disa raste, kjo mund të ndihmojë në parandalimin dhe zbutjen e ënjtjes së kyçit të këmbës dhe këmbës të shkaktuar nga disa kushte, të tilla si:

 • tromboza e venave të thella
 • limfedema
 • venat me variçe
 • insuficienca venoze
 • Flisni me mjekun përpara se të përdorni çorape kompresuese për ënjtjen, sepse këto çorape speciale duhet të përshtaten siç duhet për ju dhe nevojat tuaja. Vishini ato gjatë ditës dhe i hiqni para se të shkoni në shtrat.

Dieta

Një dietë me pak natrium dekurajon mbledhjen e lëngjeve. Kjo  përfshin të mos hani ushqim të shpejtë. Shumë vakte të ngrira dhe supa të konservuara shpesh përmbajnë natrium të tepërt, ndaj lexoni me kujdes etiketat e ushqimeve.

Ngritja e këmbës

Nëse qëndroni shumë në këmbë gjatë ditës, provoni t’i mbani këmbët lart ose t’i njomni në ujë kur të ktheheni në shtëpi për të ndihmuar në parandalimin e ënjtjes.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN