MENU
klinika

Kush rrezikohet më shumë?

Si të dalloni simptomat e diabetit të tipit 2?

14.05.2022 - 08:27

Diabeti i tipit 2 është një sëmundje kronike që mund të shkaktojë që sheqeri në gjak (glukoza) të jetë më i lartë se normalja. Shumë njerëz nuk ndjejnë simptoma me diabetin e tipit 2. Megjithatë, simptomat e zakonshme ekzistojnë dhe aftësia për t’i njohur ato është e rëndësishme. Shumica e simptomave të diabetit të tipit 2 shfaqen kur nivelet e sheqerit në gjak janë anormalisht të larta.

Simptomat më të zakonshme të diabetit të tipit 2 përfshijnë:

 • etje e tepruar
 • urinim i shpeshtë ose i shtuar, veçanërisht gjatë natës
 • uria e tepruar
 • lodhje
 • vizion i paqartë
 • plagë ose prerje që nuk shërohen

Nëse përjetoni ndonjë nga këto simptoma rregullisht, bisedoni me mjekun. Ata mund t’ju rekomandojnë të bëni testin për diabetin, i cili kryhet me një analizë gjaku. Ekzaminimi rutinë i diabetit zakonisht fillon në moshën 45 vjeçare.

Megjithatë, mund të fillojë më herët nëse jeni:

 • mbipeshë
 • qëndroni shumë ulur
 • të prekur nga presioni i lartë i gjakut, tani ose kur keni qenë shtatzënë
 • nga një familje me një histori të diabetit të tipit 2
 • në rrezik më të lartë për shkak të presionit të lartë të gjakut, niveleve të ulëta të kolesterolit të mirë ose niveleve të larta të triglicerideve
 • keni sëmundje të zemrës
 • keni sindromën e vezores policistike

Simptomat e zakonshme të diabetit të tipit 2

Nëse keni diabet, mund t’ju ndihmojë të kuptoni se si nivelet e sheqerit në gjak ndikojnë në mënyrën se si ndiheni. Nivelet e ngritura të glukozës shkaktojnë simptomat më të zakonshme. Kjo perfshin:

Urinim i shpeshtë ose i shtuar

Nivelet e ngritura të glukozës nxjerrin lëngjet nga qelizat. Kjo rrit sasinë e lëngjeve të dërguara në veshka. Kjo ju bën të keni nevojë të urinoni më shumë. Gjithashtu mund t’ju dehidratojë shumë.

Etja

Ndërsa indet dehidratohen, do të keni etje. Etja e shtuar është një tjetër simptomë e zakonshme e diabetit. Sa më shumë të urinoni, aq më shumë duhet të pini dhe anasjelltas.

Lodhja

Ndjenja e lodhjes është një tjetër simptomë e zakonshme e diabetit. Glukoza është normalisht një nga burimet kryesore të energjisë së trupit. Kur qelizat nuk mund të thithin sheqerin, ju mund të lodheni ose të ndiheni të rraskapitur.

Shikim i turbullt

Në afat të shkurtër, nivelet e larta të glukozës mund të shkaktojnë një ënjtje të thjerrëzave në sy. Kjo çon në shikim të paqartë. Marrja nën kontroll e sheqerit në gjak mund të ndihmojë në korrigjimin e problemeve të shikimit. Nëse nivelet e sheqerit në gjak mbeten të larta për një kohë të gjatë, mund të shfaqen probleme të tjera me sy.

Infeksione dhe plagë të përsëritura

Nivelet e ngritura të glukozës mund ta bëjnë më të vështirë shërimin e trupit. Prandaj, lëndimet si prerjet dhe plagët qëndrojnë të hapura më gjatë. Kjo i bën ato më të ndjeshme ndaj infeksionit.

Ndonjëherë, njerëzit nuk e vërejnë se kanë nivele të larta të sheqerit në gjak sepse nuk ndjejnë asnjë simptomë. Sheqeri i lartë në gjak mund të çojë në probleme afatgjata, të tilla si:

 • një rrezik më të lartë për sëmundje të zemrës
 • probleme me këmbët
 • dëmtim nervor
 • sëmundjet e syve
 • sëmundje të veshkave

Njerëzit me diabet janë gjithashtu në rrezik për infeksione serioze të fshikëzës. Tek njerëzit pa diabet, infeksionet e fshikëzës janë zakonisht të dhimbshme. Megjithatë, njerëzit me diabet mund të mos kenë atë ndjesi dhimbjeje gjatë urinimit. Infeksioni mund të mos zbulohet derisa të përhapet në veshka.

Simptomat urgjente të diabetit të tipit 2

Sheqeri i lartë në gjak shkakton dëme afatgjata në trup. Megjithatë, sheqeri i ulët në gjak, i quajtur hipoglikemia, mund të jetë një urgjencë mjekësore. Hipoglicemia ndodh kur ka nivele të rrezikshme të ulëta të sheqerit në gjak. Për njerëzit me diabet të tipit 2, vetëm ata që marrin medikamente që rrisin nivelet e insulinës janë në rrezik për sheqer të ulët në gjak.

Simptomat e hipoglikemisë përfshijnë:

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN