MENU
klinika

Disa këshilla

Si të shpenzoni më pak kohë në gatim

15.05.2022 - 11:08

Sipas studimeve, ushqimi i gatuar në shtëpi ndihmon për t’iu përmbajtur një diete të shëndetshme dhe për të kursyer para. Por çfarë duhet të bëni nëse nuk keni kohë dhe energji për të gatuar pas një dite të gjatë, të vështirë dhe pune?

Më poshtë keni disa këshilla jetësore që mund t’ju ndihmojnë të kaloni më pak kohë në sobë dhe në të njëjtën kohë, të përkëdhelni veten dhe familjen tuaj me pjata të shijshme shtëpiake.

Studioni recetën dhe bëni një plan.
Gjëja e parë që duhet të bëni është të lexoni recetën deri në fund. Në këtë mënyrë, nuk do të befasoheni nga përbërës ose procese të papritura.

Hapi i dytë është planifikimi. Duke pasur të gjithë informacionin e nevojshëm, do të jeni në gjendje të mbani parasysh qëllimin e punës së ardhshme dhe të përgatitni gjithçka që ju nevojitet për të kaluar lehtësisht midis detyrave.

Ndizni sobën ose furrën paraprakisht.
Shumica e pjatave kërkojnë ose ujë të valë ose një furrë të parangrohur.

Para se të filloni të punoni me ushqimin, vendosni një tenxhere me ujë në sobë ose ndizni furrën. Ato do të kenë kohë të nxehen ndërsa ju qëroni perimet ose copëtoni mishin.

Gatuani mjaftueshëm ushqim sa të zgjasë disa ditë.
Ju nuk duhet të gatuani çdo ditë. Por nëse filloni të gatuani, bëni shumë ushqim menjëherë. Për shembull, bëni një tenxhere të madhe me supë ose spec djegë , të cilat mund të hahen si pjatë anësore ose të shtohen në sanduiça.

Ju gjithashtu mund të bëni vezë të ziera për t’i ngrënë për mëngjes, për t’i marrë në punë ose për t’i shtuar në sallata.

Mos kini frikë të “ringjallni” ushqimin e mbetur. Për shembull, duke skuqur orizin e zier me vezë dhe perime, do të merrni një darkë të shijshme dhe të përzemërt në vetëm 10 minuta.

Përdorni pajisje kuzhine.
Copat e vogla të ushqimit gatuhen shumë më shpejt, thotë fizika elementare. Ju gjithashtu mund të kurseni pak kohë në bluarjen e ushqimit nëse bëni sa më poshtë:

Një përpunues ushqimi ose blender mund të ngarkohet me disa përbërës në të njëjtën kohë.

Një rende do të përshpejtojë përgatitjen e perimeve për një supë me perime pure.

Është e përshtatshme për të prerë zarzavate direkt në një tas ose tenxhere me gërshërë kuzhine.

Gatuani ushqime me një tenxhere.
Në vend që të gatuani një pjatë anësore veç e veç, zgjidhni receta ku të gjithë përbërësit janë gatuar në një tenxhere.

Meqë ra fjala, një tenxhere, tigan ose tavë pjekjeje pastrohet shumë më shpejt, gjë që është gjithashtu një avantazh.