MENU
klinika

Analiza

Ukraina duhet të rindërtohet me paratë e Rusisë!

26.05.2022 - 17:23

Pas pushtimit rus të Ukrainës lindore dhe aneksimit të Krimesë në vitin 2014, perëndimi vendosi një sërë sanksionesh për të ndëshkuar Moskën dhe për të penguar agresionin e mëtejshëm.

Megjithatë, zyrtarë të lartë rusë dhe familjet e tyre vazhduan të vizitojnë, të ndjekin universitetet dhe të fshehin paratë në perëndim.

“Pompa e benzinës” ruse mbeti e hapur për biznes, me lobistin e saj më të fuqishëm, Gerhard Schröder, që lobonte për përfundimin e Nord Stream 2.

Tetë vjet më vonë, Putin pushtoi përsëri Ukrainën, por kësaj here totalisht.

Sanksionet e mëparshme nuk kanë qenë të mjaftueshme për të penguar këtë pushtim të dytë.

Si kundërpërgjigje, SHBA, BE, Britania e Madhe, Kanadaja dhe vende të tjera kanë vendosur sërish në sanksione ekonomike në përpjekje për të ndalur luftën e Rusisë kundër Ukrainës, së bashku me ofrimin e ndihmës ushtarake dhe humanitare.

.A do të ndryshojnë sanksionet llogaritjet e Kremlinit këtë herë?

Jo nëse aleatët dhe partnerët e Ukrainës shkojnë më tej dhe zbatojnë masat e ashpra që do të pengojnë aftësinë e Rusisë për të financuar luftën e saj.

Ukraina ka marrë tashmë një mbështetje nga qeveritë e SHBA dhe evropiane. Kjo mund të sigurojë përfundimisht se Ukraina mund të dominojë.

Por fitorja nuk do të vijë nesër, as pa më shumë gjakderdhje dhe humbje jetësh.

Ndërsa shtohen provat e mizorive kundër civilëve të paarmatosur ukrainas, duke përfshirë gra dhe fëmijë, është e qartë se bota duhet të lëvizë më shpejt për të vendosur sanksione efektive kundër Rusisë.

Së pari, perëndimi duhet të synojë financimin e luftës me një embargo të plotë ndaj naftës dhe gazit rus, duke përfshirë tregtinë e BE-së me Rusinë dhe Bjellorusinë në produktet e naftës.

Kompanitë e transportit, veçanërisht operatorët detarë, dhe firmat e sigurimit që mbështesin eksportet ruse të energjisë duhet të sanksionohen. Vetëm një embargo e plotë e energjisë do të ketë ndikimin e nevojshëm ekonomik dhe psikologjik në vendimmarrjen e Kremlinit.

Për dekada, perëndimi e injoroi Presidentin Vladimir Putin kur ai theu ligjet dhe normat ndërkombëtare, pushtoi kombet fqinje dhe shtypi shoqërinë civile.

Kjo shtoi besimin e tij se perëndimi do të falte çdo shkelje për sa kohë që gazi vazhdonte të transportohej.

Bota demokratike gjithashtu duhet të vendosë sanksione të reja dhe të forcojë ekzistueset financiare.

Këto duhet të zbatohen plotësisht për të gjitha bankat ruse – duke filluar nga Gazprombank – dhe filialet e tyre dhe kompanitë brenda dhe jashtë Rusisë.

Sanksionet dytësore duhet të vendosen ndaj subjekteve që mundësojnë agresionin e Rusisë.

Ne duhet të shtojmëkontrollet e eksportit për produktet e teknologjisë së lartë me rëndësi strategjike, veçanërisht ato që lidhen me prodhimin e naftës dhe gazit.

Së bashku, sanksionet e reja financiare dhe energjitike do të ulin ndjeshëm të ardhurat ruse.

Por perëndimi duhet të synojë gjithashtu strukturën shtetërore ruse që mundëson aktivitetet keqdashëse të Kremlinit dhe individët bashkëfajtorë në përpjekjet e luftës.

Të gjithë zyrtarët e lartë të qeverisë mbi një gradë të caktuar duhet të shtohen në listë, si dhe drejtues të ndërmarrjeve shtetërore, duke përfshirë anëtarët e bordit të tyre, rusë dhe të huaj.

Vetë sistemi që duhet të marrë fund. Perëndimorët e profilit të lartë që zgjedhin të ndihmojnë qeverinë ruse ose ndërmarrjet shtetërore duhet gjithashtu të mbajnë përgjegjësi për veprimet e tyre, si dhe pronarët e burimeve të propagandës ruse dhe punonjësit e tyre që vazhdojnë të lavdërojnë luftën.

Së fundi, perëndimi duhet të shqyrtojë mënyra për të përdorur asetet e sekuestruara ruse për rindërtimin e Ukrainës pas luftës.

Për shembull, rezervat e ngrira të bankës qendrore ruse, të vlerësuara në qindra miliarda dollarë, do të jenë të nevojshme për rindërtimin e Ukrainës pas përfundimit të kësaj lufte të tmerrshme.

Ne e dimë se qytetarët në vendet që vendosin sanksione do të paguajnë një çmim ekonomik dhe social.

Por kjo duhet të matet kundrejt humbjes njerëzore të luftës dhe rreziqeve të mosveprimit. Nëse arrihet, fitorja në Ukrainë nga ata që vlerësojnë lirinë do të regjistrohet pas 50 vjetësh në librat e historisë në mbarë botën.

Duke qëndruar të bashkuar dhe duke shtuar sanksionet në mënyrë që Kremlini të privohet nga të ardhurat që përdor për të financuar luftën, bota demokratike mund t’i japë një goditje vendimtare makinës ruse të luftës.

Në këtë fazë kritike të luftës së Putinit në Ukrainë, tani është koha për të shtuar sanksionet.

Autori është kreu i zyrës presidenciale të Ukrainës dhe shefi i kabinetit të Presidentit Volodymyr Zelensky.

Burimi: Financial Times

Përktheu dhe përshtati: Konica.al