MENU
klinika

Sfida të vazhdueshme për dekadat në vijim

Zinxhirët e furnizimit global nuk do të jenë kurrë më ‘normalë’

22.05.2022 - 12:25

Dituria konvencionale në këtë kohë është se shumica e botës ka lëvizur nga pandemia (përveç Kinës); prandaj, zinxhirët e furnizimit do të kthehen në “normale”. Fatkeqësisht, nuk është kështu. Bota ka ndryshuar përgjithmonë dhe zinxhirët e furnizimit do të përballen me sfida të vazhdueshme për dekadat në vijim. Ndër ato sfida janë:

  • Zinxhirët e furnizimit do të mbeten nën kërcënimin e vazhdueshëm të ndërprerjes për dekadën e ardhshme
  • Zinxhirët e furnizimit funksionojnë më mirë kur bota është paqësore dhe e qëndrueshme dhe për momentin, situata nuk është apsak e tillë
  • Një zinxhir furnizimi që funksionon pa probleme kërkon “stokun tampon”, i cili është sfidues me demografinë e popullsisë në rënie
  • Ekziston një konflikt midis qëllimeve mjedisore, sociale dhe të qeverisjes (ESG) dhe zinxhirëve të furnizimit të optimizuar për kosto dhe shpejtësi. Nëse i japim përparësi ESG-së, do të na duhet të luftojmë me rreziqet e zinxhirit të furnizimit
  • Teknologjia e zinxhirit të furnizimit do të bëhet fituesi i madh i kategorisë së kapitalit sipërmarrës pasi kompanitë vazhdojnë të bëjnë investime në teknologji që mund t’i ndihmojnë ata të zbusin sfidat e zinxhirit të furnizimit

Në një botë përballë perspektivës së shtrëngimit të furnizimeve, kostove më të larta të energjisë, rritjes së rrezikut gjeopolitik dhe rrjeteve të tensionuara të transportit, teknologjitë e avancuara të zinxhirit të furnizimit do të bëhen mision-kritik për shumë kompani të tjera.

Zinxhirët e furnizimit përfitojnë nga kohërat e paqes
Çdokush që ka qenë pjesë e industrisë së zinxhirit të furnizimit mund të dëshmojë faktin se zinxhirët e furnizimit kanë qenë gjithmonë subjekt i ndërprerjeve. Fatkeqësitë natyrore, terrorizmi, ciklet ekonomike dhe mungesa e kapaciteteve kanë krijuar sfida që nga fillimi i tregtisë.

Që nga fundi i Luftës së Ftohtë, zinxhirët globalë të furnizimit kanë përfituar nga tregtia paqësore midis vendeve të zhvilluara dhe atyre në zhvillim. Shumë vende më të varfra dhe më pak të zhvilluara, të cilat më parë sundoheshin nga regjimet komuniste ose autokratike, shfrytëzuan tregjet e reja në botën e zhvilluar dhe përdorën tregtinë globale për të kaluar përtej ekonomive të jetesës në ato të begata. Disa nga këto vende u zhvilluan në vende kapitaliste dhe demokratike, ndërsa qeveri të tjera shfrytëzuan sistemin e tregut të lirë për të përfituar vetëm ata që ishin tashmë në pushtet, dhe u bënë të pasura dhe të fuqishme aq sa të kërcënonin vetë sistemin që mundësoi ngritjen e tyre.

Vendet e Evropës Lindore që ishin më parë pjesë e bllokut sovjetik janë shembuj të vendeve që përqafuan kapitalizmin dhe u zhvendosën drejt demokracisë, ndërsa Kina bëri të kundërtën.

Puna është çelësi në zinxhirët e furnizimit
Arbitrazhi mes vendeve të zhvilluara dhe atyre në zhvillim ka qenë masiv. Kostoja e prodhimit të mallrave në vende me fuqi punëtore të lirë, rregullore të dobëta mjedisore dhe të punës dhe pak respekt për burimet e qëndrueshme natyrore i ka mundësuar botës të gëzojë prosperitet dhe paqe të paparë.

Për shkak se mallrat e prodhuara në këto pjesë të botës ishin kaq të lira, kishte kuptim që ato të prodhoheshin me tepricë. Ky stok mbajti inflacionin nën kontroll dhe siguroi zinxhirët e furnizimit me furnizime të bollshme që mund të shmangnin luhatjet dhe ndërprerjet afatshkurtra. Mendoni se si kostoja e televizorëve dhe pajisjeve kompjuterike ka rënë gjatë dekadave të fundit dhe se si çmimet e makinave nuk janë rritur aq ndjeshëm sa janë bërë shumë përmirësime në veçoritë dhe cilësinë e produktit.

E gjithë kjo ndodhi në një kohë kur Shtetet e Bashkuara ishin superfuqia e vetme dhe e vetmja pritshmëri që SHBA kishte nga vendet e tjera ishte që tregtia të mos pengohej.

Puna e lirë po bëhet gjithnjë e më e rrallë, veçanërisht në Azi. Kjo është kryesisht për shkak të plakjes së popullsisë, mosha mesatare vazhdon të rritet dhe ka më pak njerëz për të punuar në këto punë prodhuese.

Kërkesat ESG pengojnë stabilitetin e zinxhirëve të furnizimit
Kompanitë kanë vendosur kërkesa ESG që kërkojnë zbulime dhe monitorim se si dhe ku janë marrë produktet. Ky presion do të thotë se mallrat që prodhohen në fabrika që nuk përputhen me standardet perëndimore për kontrollet mjedisore dhe të drejtat e njeriut mund të mos jenë të disponueshme për konsumatorët perëndimorë. Fabrikat që prodhojnë mallra që përputhen me standardet perëndimore shpesh do të jenë më të shtrenjta dhe për këtë arsye do të ketë më pak rezerva në sistem.

Të njëjtat standarde ESG krijojnë gjithashtu sfida për prodhuesit e mallrave, pasi kostoja e respektimit të zbulimeve mjedisore dhe sociale e bën atë më të shtrenjtë dhe më pak produktiv. Ai gjithashtu dekurajon investimet në prodhimin e mallrave të ndjeshme ndaj mjedisit, më së shumti në energji.

Shqetësimet mjedisore dhe rregulloret që kanë penguar eksplorimin dhe prodhimin dhe kanë vrarë projektet e tubacioneve janë kryesisht arsyeja që botës aktualisht i mungojnë burimet e mjaftueshme të energjisë për të mbrojtur kundër pasojave të luftës Rusi-Ukrainë.

Në tre dekadat e mëparshme, zinxhirët e furnizimit kanë funksionuar relativisht pa probleme, sepse kompanitë mund të furnizohen nga e gjithë bota dhe nuk duhet të shqetësohen për konfliktin ushtarak global ose regjimet autokratike që mbyllin prodhimin. Ndërsa rregulloret e tregtisë ndërkombëtare ishin të komplikuara për t’u lundruar, bota në përgjithësi po priste drejt blloqeve tregtare më të mëdha dhe më të hapura, jo vetëm në Amerikën e Veriut, por edhe në Evropë dhe Azi.

Ndërsa Shtetet e Bashkuara janë bërë më të fshehta dhe janë tërhequr nga të qenit polici i botës, dhe Kina ka filluar të përkul muskujt e saj dhe të krijojë një konkurrent global për Shtetet e Bashkuara, bota është bërë shumë më e paqëndrueshme dhe më pak paqësore. Ky fërkim global nuk ka gjasa të largohet. Kina dëshiron të marrë Tajvanin si të sajën, duke rrezikuar ta dërgojë botën në një krizë gjeopolitike që është më e rrezikshme se në çdo moment që nga Lufta e Dytë Botërore.

Stoqet buferike të produkteve janë shumë më pak të mundshme në të ardhmen, pasi kostoja e prodhimit të këtyre artikujve vazhdon të rritet. Puna e lirë, e ofruar nga një popullsi e madhe të rinjsh, është kryesisht një gjë e së kaluarës. Kjo do ta bëjë më të shtrenjtë për kompanitë prodhimin e aksioneve tampon dhe shumë më pak gjasa që zinxhirët e furnizimit të gëzojnë aftësinë për të absorbuar goditjet afatshkurtra që janë të natyrshme për rrjetet komplekse globale.

Teknologjia e zinxhirit të furnizimit do të jetë fituesi i madh
Kompanitë do të shikojnë më afër shtëpisë për burimin e produktit. Ata do t’i japin përparësi prodhimit në vendet që janë shumë më të qëndrueshme dhe miqësore me Shtetet e Bashkuara. Lëvizja e Tregtisë së Lirisë do t’i shtyjë profesionistët e zinxhirit të furnizimit t’i japin përparësi prodhimit dhe burimeve në Amerikë.

Amerika Latine do të bëhet një fitues i madh, pasi përfiton shumë nga të paturit e rrjeteve të drejtpërdrejta të transportit tokësor me Amerikën e Veriut dhe detet që mbrohen mirë nga Marina e SHBA.

Jugu amerikan dhe perëndimi i mesëm do të shohin gjithashtu një përshpejtim në prodhim dhe prodhim, pasi ato mund të ofrojnë burime të parashikueshme dhe elastike, pa rreziqet gjeopolitike të furnizuesve të huaj ose sindikatave të punës të Brezit të Ndryshk.

Automatizimi, duke përfshirë robotikën, do të bëhet më i rëndësishëm. Prodhuesit Nearshoring do të përpiqen të kompensojnë kostot më të larta të prodhimit me robotikë dhe sisteme të tjera të automatizuara të prodhimit.

Sistemet e inteligjencës së tregut të zinxhirit të furnizimit, një kategori e të dhënave që monitoron zhvillimet rreth ofertës dhe kërkesës, do të jenë kritike për profesionistët e zinxhirit të furnizimit që po përpiqen të lundrojnë në tregje gjithnjë e më komplekse dhe të errët. Materialet dhe furnizimet e produkteve nuk janë më të garantuara, kështu që nevoja për modele të të dhënave të përditësuara vazhdimisht që gjurmojnë balancën e ofertës dhe kërkesës do të jetë kritike për suksesin e kompanive.

FreightWaves SONAR ofron informacione të inteligjencës së tregut pothuajse në kohë reale, e cila ka parë rritje shpërthyese muajt e fundit pasi transportuesit kanë kuptuar se zinxhirët e furnizimit nuk po kthehen në normalitet dhe nevoja për të dhëna me frekuencë të lartë është gjithnjë e më kritike për suksesin. Modelet historike nuk funksionojnë më, pasi bota bëhet shumë më pak e parashikueshme, paqësore dhe e sigurt – dhe zinxhirët e furnizimit janë shumë më të ekspozuar ndaj goditjeve të ofertës dhe kërkesës.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga OilPrice.com

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


The Economist/ Kina feston, Europa ka ngecur, Amerika...

Si i ndryshoi pandemia ekonomitë e botës?

Nga Financial Times/ Politika industriale është rikthyer në modë

Rivaliteti SHBA-Kinë nxit tërheqjen e ekonomisë së tregut

Nga Financial Times/ Mungesa detyron prodhuesit të rikthejnë prodhimin

Mungesa e çipave do të zgjasë deri në mes e vitit 2022