MENU
klinika

Ndikimi

A ka lidhje ndërmjet lëngut në tru dhe sklerozës?

22.06.2022 - 16:42

Hidrocefalusi me presion normal (NPH) është një çrregullim neurologjik ku lëngu i tepërt cerebrospinal (CSF) grumbullohet në tru.

NPH mund të shkaktojë probleme të të menduarit dhe arsyetimit, vështirësi në ecje dhe humbje të kontrollit të fshikëzës.

Njerëzit me sklerozë të shumëfishtë (MS) gjithashtu kanë një ndryshim në lëngun kurrizor. Në MS, sistemi imunitar sulmon mbështjellësin e mielinës, e cila është shtresa mbrojtëse rreth fibrave nervore. Dëmtimi i mbështjellësit të mielinës bën që disa proteina të clirohen në lëngun kurrizor.

Për shkak se CSF është një element i kushteve dhe simptomave si humbja e kujtesës, paqëndrueshmëria në lëvizje dhe vështirësitë urinare mund të shfaqen me të dyja kushtet, studiuesit kanë pyetur veten për shumë vite nëse ekziston një lidhje e mundshme midis NPH dhe MS.

Por deri më tani, asnjë lidhje midis të dyja gjendjeve nuk është identifikuar.

Cila është lidhja midis hidrocefalusit dhe sklerozës së shumëfishtë?

NPH ndodh kur CSF i tepërt grumbullohet në tru. Për shkak se kafka  është një hapësirë kufizuese e mbushur me inde dhe lëngje, arteriet në tru nuk kanë hapësirë për t’u zgjeruar. Në vend të kësaj, vëllimi i rritur brenda arterieve rezulton në presionin e ushtruar në CSF.

Ky presion bën që CSF të rrjedhë nga hapësira subaraknoidale kraniale në hapësirën subaraknoidale kurrizore. Për më tepër, presioni që arteriet aplikojnë në CSF shkakton modele presioni në venat dhe rrugët e caktuara.

Sipas një studimi të vitit 2016, në të njëjtën kohë që arteriet po ushtrojnë presion mbi CSF, CSF po ushtron presion në indet e trurit. Kjo rezulton në një ulje të presionit të pulsit.

Edhe pse jo saktësisht i njëjtë, modeli i pulsit të CSF tek njerëzit me MS është i ngjashëm me ata me NPH, sipas studimit të vitit 2016. Ky model i valës së pulsit luan një rol në simptomat që përjetojnë njerëzit  me NPH dhe gjithashtu mund të jetë përgjegjës për disa nga simptomat që përjetojnë njerëzit me MS.

Megjithatë, studimi kishte një numër të kufizuar pjesëmarrësish dhe këto gjetje nuk janë përsëritur në asnjë studim tjetër. Gjetjet nuk duhet të konsiderohen përfundimtare.

Studiuesit që kryen studimin e vitit 2016 besojnë se është e mundur që të ketë një aspekt të modelit të pulsit të MS që po anashkalohet për shkak të aspekteve më të dukshme inflamatore që shfaqen në MS. Aktualisht, hulumtimi nuk ka treguar ende qartë nëse përkeqësimi i nervit është rrënja e MS ose nëse valët e pulsit luajnë një rol në fillimin e gjendjes.

Në këtë kohë, hulumtimi midis NPH dhe MS nuk është i mjaftueshëm për të vërtetuar nëse ose si NPH është i lidhur me MS. Sidoqoftë, identifikimi i një lidhjeje midis të dyja gjendjeve është i rëndësishëm sepse mund të ketë një ndikim në planet e diagnozës dhe trajtimit për njerëzit me sklerozë.