MENU
klinika

Pasojat

A ndikojnë produktet e qumështit tek endometrioza?

28.06.2022 - 09:43

Endometrioza është një çrregullim inflamator që shkakton rritjen e indit endometrial (mbështjellësin e mitrës) jashtë mitrës. Disa njerëz pretendojnë se shmangia e bulmetit mund të ndihmojë në menxhimin e gjendjes së tyre, por lidhja midis qumështit dhe endometriozës është e paqartë.

Ekzistojnë gjithashtu kërkime minimale për të mbështetur përfitimet e dietës për endometriozën. Kjo përfshin shmangien e disa ushqimeve, si qumështi, dhe ngrënien e më shumë të tjerave.

Megjithatë, shumë njerëz vetë-menaxhojnë endometriozën përmes ndryshimeve dietike. Ideja është që ngrënia e disa ushqimeve mund të lehtësojë inflamacionin në endometriozë, duke përmirësuar potencialisht simptomat.

A mund të ndihmojnë produktet e qumështit në parandalimin ose lehtësimin e simptomave të endometriozës?

Megjithëse nevojiten më shumë kërkime për lidhjen midis qumështit dhe endometriozës, hulumtimet aktuale sugjerojnë se disa produkte të qumështit mund të ndihmojnë në parandalimin e endometriozës.

Sipas një studimi të vitit 2019, ngrënia e më shumë bulmeti gjatë adoleshencës mund të ulë rrezikun e endometriozës. Rreziku i reduktuar lidhej veçanërisht me kosin dhe akulloren.

Në mënyrë të ngjashme, një rishikim i vitit 2021 zbuloi se një konsum i lartë i djathit dhe bulmetit me yndyrë të lartë mund të ulë rrezikun e endometriozës. Në këtë përmbledhje, një konsum i lartë u konsiderua të ishte më shumë se 3 racione në ditë. Nga ana tjetër, një konsum i lartë i gjalpit lidhej me një rrezik më të lartë.

Studiuesit e këtyre studimeve ia atribuan gjetjet kalciumit dhe vitaminës D që gjenden në bulmet. Të dyja lëndët ushqyese mund të zvogëlojnë inflamacionin, i cili është në rrënjë të endometriozës.

Një studim i vogël i vitit 2019 i grave iraniane zbuloi gjithashtu se produktet e qumështit janë të lidhura në mënyrë të kundërt me endometriozën. Me fjalë të tjera, konsumi më i lartë i qumështit mund të ndihmojë në parandalimin e endometriozës.

Sipas studimit, kjo mund të lidhet me fitoestrogjenet në bulmet. Fitoestrogjenet janë komponime që veprojnë si estrogjeni, një hormon në trup. Ato mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit, i cili potencialisht zvogëlon rrezikun e endometriozës.

Pavarësisht këtyre gjetjeve, nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar lidhjen midis qumështit dhe endometriozës.

Shmangia e qumështit për lehtësimin e endometriozës

Shumë njerëz pretendojnë se shmangia e qumështit është thelbësore për menaxhimin e endometriozës. Ndërsa nuk ka prova të forta për të vërtetuar përfitimet e tij, ai mund të ndihmojë disa individë për arsyet e mëposhtme.

Intoleranca ndaj laktozës

Një arsye pse dikush mund të eliminojë bulmetin për endometriozën është intoleranca ndaj laktozës.

Intoleranca ndaj laktozës është paaftësia për të tretur laktozën, sheqerin që gjendet natyrshëm në qumësht. Shkakton simptoma si fryrje, ngërçe dhe diarre. Ndërkohë, simptomat e endometriozës përfshijnë ngërçe të dhimbshme dhe siklet gjatë lëvizjeve të zorrëve.

Nëse jeni intolerant ndaj laktozës, ngrënia e qumështit mund të përkeqësojë këto simptoma të endometriozës, kështu që shmangia e produkteve të qumështit mund të jetë e dobishme.

Inflamacion

Mendohet se disa produkte të qumështit mund të shkaktojnë inflamacion në trup. Kjo lidhet me yndyrnat e ngopura në produktet e qumështit, të cilat mund të rrisin inflamacionin.

Megjithatë, lidhja midis qumështit dhe inflamacionit është e paqartë. Mund të varet edhe nga lloji i produktit të qumështit. Për shembull, në një studim të vitit 2018, studiuesit zbuluan se kosi redukton inflamacionin ndërsa djathi e rrit atë.

A duhet të hiqni dorë nga bulmeti nëse keni endometriozë?

Nuk ka asnjë provë të fortë që shmangia e bulmetit mund të përmirësojë simptomat e endometriozës. Por ju mund të pyesni veten nëse kufizimi i bulmetit është i duhuri për ju.

Për të parë nëse ju ndihmon, merrni parasysh eliminimin e produkteve të qumështit nga dieta juaj dhe monitorimin e mënyrës se si ndiheni. Krahasoni këtë me simptomat tuaja të zakonshme. Nëse ndiheni më mirë, ia vlen të kufizoni ose shmangni produktet e qumështit.

Për rezultate më të mira, merrni parasysh të punoni me një dietolog. Ata mund të rekomandojnë se për sa kohë duhet të shmangni bulmetin dhe cilat simptoma specifike duhet të kërkoni. Një dietolog mund t’ju udhëzojë gjithashtu për llojet e ushqimeve që duhet të hani në vend të bulmetit për t’u siguruar që po merrni ushqimin e duhur.

Mbani në mend se simptomat e endometriozës mund të ndryshojnë shumë. Për shkak të kësaj, menaxhimi i gjendjes mund të duket i ndryshëm për çdo person.